Sunday, December 14, 2008

Bagaimana Nak Mengurat


I've been working for almost 2 weeks now. Only yesterday I got 1 day off. I cooked lunch and then went out to watch The Transpoter 3 with my boyfriend. Our 1st anniversary was on 8th December but it was Raya Haji, my boyfriend went balik kampung and I had to work that day. So, we didn't celebrate it. Nevermind la postpone until I resign at the end of the month and receive my salary. :) Anyway this entry is for him as a token of appreciation.ceyhhhh...



PANDUAN MEMIKAT GADIS.



1. Mestilah sanggup berbuat apa sahaja demi memikat.


Contohnya, menghantar gadis ke kelas kompang di Budisiswa UiTM Shah Alam dan balik ke Bukit Jelutong melalui trafik yang dahsyat pada petang bulan Ramadhan dan patah balik ke UiTM Shah Alam untuk menjemput gadis kerana tidak mahu gadis pulang ke Kolej Mawar menaiki bas. (Gadis hanya mengetahui hal ini selepas berbuka puasa dan berasa sangat bersalah/terharu).




2. Mestilah sanggup menemani si gadis ke salun rambut.


Contohnya, melayan kerenah si gadis yang memilih-milih salun rambut disekitar Shah Alam. (Untuk pengetahuan anda, si jejaka yang membuat keputusan untuk memilih Kristie Saloon dan membayar bilnya. Ini si gadis suka :p)



3. Mestilah tidak melayan jika dingurat oleh pondan. (okay, ini penting).


Contohnya, menemankan gadis yang ingin membasuh dan memotong rambut di salun Liza Hanim dan sanggup menunggu di dalam salun sehingga selesai walaupun dingurat oleh pondan yang membuat rambut gadis.





4. Mestilah sedaya upaya menolong si gadis dalam proses pengajaran/pembelajaran/pelajaran dan apa-apa yang sewaktu dengannya.


Contohnya, membatalkan semua janji temu dan membawa gadis ke perpustakaan pada 'study week'.




5. Memberikan gadis coklat pada makan malam pertama.


Contohnya, memberikan Ferrero Rocher kepada gadis apabila menghantar gadis pulang ke rumah hingga kotak coklat yang dihulurkan itu terbalik akibat nervous.




6. Senyum apabila terserempak si gadis di mana-mana.


Contohnya, senyum walaupun ada perasaan malu yang mendalam terhadap si gadis sehingga si gadis dan rakan-rakan melambai-lambai dengan ceria ke arah mu.




7. Hadir ke majlis harijadi adik si gadis.


Contohnya, menghadiri majlis itu dan tak semena-mena menjadi penganjur aktiviti sukaneka lalu bermain bersama-sama rakan-rakan adik si gadis.




8. Menolong ibu gadis mengacau dodol.


Contohnya, menolong ibu si gadis mengacau dodol pada suatu malam di bulan Ramadhan dan seterusnya dapat menunjukkan cara-cara mengayuh boat rowing semasa sedang mengacau dodol.




9. Mestilah bersaing secara sihat.


Contohnya, menghabiskan kesemua kek yang diberi oleh jejaka lain kepada si gadis agar pemberian jejaka lain tidak masuk ke kotak memori si gadis.





10. Abaikan diet apabila berkunjung ke rumah si gadis.

Contohnya, makan masakan yang dihidangkan oleh keluarga si gadis seperti nasi beriyani, ayam masak merah, ayam goreng KLG, kuih bom sambal, caramel pudding, moist chocolate cake, cheesecake..ok cukupla tuh..:p walaupun dalam program 'diet tanpa lemak dan karbohidrat'. Sebab kalau tak makan nanti si gadis merajuk..keluarga si gadis pun kecil hati kan..weehuuw.




11. (okay ada pertambahan) Harus tahu memujuk si gadis apabila melakukan kesilapan.

Contohnya, apabila soalan exam yang diramalkan anda tidak keluar dalam peperiksaan, sedangkan si gadis berusaha belajar topik itu sahaja!SAHAJA! Maka haruslah segera pergi ke Giant untuk membelikan si gadis coklat sebanyak-banyaknya.



Maka dengan ini, kami telah menjadi pasangan selama setahun. Yeay! Eh, alhamdulillah..

Gambar skema kami.


Doakan kebahagiaan kami agar berkekalan hingga ke jinjang pelamin seterusnya ke anak cucu cicit..ewahh!

60 comments:

asybedazzle said...

abaikan diet ? haha. :D

nazminabdullah said...

hang doa la.
aku tolong aminkan.

aaaamiiiinnn.

happy anniversary budak budak gemoxs. =)

MyAishah said...

hye liana...
anniversary kite sama!!
cume saya dan tunang dah 5 tahun bersama...
moga kekal ke anak cucu ye...

:)

Wan said...

Hi Liana,
That will not happen in the real world my dear, unless you live in a wonderland like "Alice in wonderland"..he..he..

The real world life is a little bit different...when you really in love seem like the whole world is yours..,the real life start when you stay together under one roof...the things that could make a relationship last long is you need to accept him as what ever he was (especially yang buruk2 ler...)

Cheers..

Liana Ezzana said...
This comment has been removed by the author.
NaniRostam said...

Sayang betul dia dengan Liana sampai sanggup berkorban apa saja demi untuk Liana.

Bertuah Liana dapat dia, generous, loving, caring dan bertanggungjwab.


Tapi mama paling berkenan dengan dia sebab dia sayang dan rapat dengan adik-adik Liana. Selalu bawa adik-adik yg ramai tu pergi McD, gi tgk wayang, gi swimming, gi Wetworld,gi Giant, gi makan.Dan dia pun bertuah dapat Liana, baik, rajin, dan pandai masak.

Mama sentiasa doakan agar you all dipertemukan jodoh dan bahagia berkekalan hingga ke anak cucu cicit. Amin

ainwahid said...

gosh dis entry is so sweet!
kalian sangat cocok sekali ;D

dina said...

happy anniversary...

semoga kekal ke anak cucu cicit piut...

sHwEeT ByAtcH said...

harus diberikan pada si dia.. walaupun reaksinye nnti akan mentertawakan i.. huahuahua

Anonymous said...

hmm. korban ape saje?

mungkin bleh korban duit, bagi
die subsidiary credit card.

tapi korban masa? aduh..
kalo org cam i? slalu sibuk..
susah la nak ikut petua nie.

cikhajar said...

sweetnyer....alhamdulillahh.. semoga berkekalan.. tak lama laie berbunyik laa kompang di laman umah mak nani kan...

L said...

waa. soo sweet. comel2. i'm grateful to have someone like him too.

tapi mmg patut kne anta dan amik gadis dr mawar dan pulang ke kolej mawar. bustop situ plg rmai org.

Si Chantek Jhelita.. said...

wow..
nampaknya ibu bapa merestui hubungan u with bf. syukur...
err.. u face look alike norazlina redzuan la(tv3 personality)..

Acat said...

i wonder what the guy gets over all his sweet gestures. Hehe. Happy anniversary, hopefully the first of many eh.

Ladynoe said...

eceyh! ok ok...ni tengah tadah tangan doakan ni!

.........................................................
amin...

Aida Narina said...

wahhh liana..your mum pun dah suka kat ur bf, dah berkenan sangat tuuu..heheee..

I think ur tips on memikat gadis itew mmg logic utk semua lelaki. We dont ask for money wutsoever, tapi yang penting they are being sweet to us kan?

Fuad said...

Wah! tips yang bagus..

Boleh saya guna? Nanti kalau dapat boleh la saya belanja kamu coklat.. :)

Happy Anniversary... Semoga berkekalan.. :)

Wani Ardy said...

saya dah lama baca blog ni tapi tak pernah terasa nak komen.

tapi kali ni saya terasa nak komen bila terbaca salun liza hanim.

saya pun customer di situ.

;p

Hanis Zalikha said...

9. Mestilah bersaing secara sihat.


Contohnya, menghabiskan kesemua kek yang diberi oleh jejaka lain kepada si gadis agar pemberian jejaka lain tidak masuk ke kotak memori si gadis.

HAHA HANIS PUN TAK SEMPAT NAK MAKAN KEK TERSEBUT. MAKSUDNYA KOTAK MEMORI GADIS DAN KAUM KELUARGA GADIS.

Bestnya entri tentang kekasih. Hanis ingat dah tunang nanti baru nak start cakap. Insyallah.

Liana Ezzana said...

asybedazzle: mesti!

nazminabdullah: ok baiklah..tenkiu2..aku doakan hg jgk :p

MyAishah:hye! ok geng2..sep! wow lamanya bertunang..tahniah!

Wan: hmm..mungkin sebab kita berada di 'real world' skrg..sebab tu lah saya minta didoakan kebahagiaan..kalau kat 'wonderland/fairytale world' da sah-sah lah akan bahagia..tak gitu? anyway, thanx for the tips.

NaniRostam: Uishh..sayang nampaknya..hihii..terasa bertuah. Adik-adik pun mendapat tempiasnya..and mama too..dapat kek 'mother's day' drpd dia.
Thanks for the doa.

ainwahid: Wah! makasih!

dina: terima kasih!

sHwEeT ByAtcH: Huahuahua...harus!!

Anonymous: oh, kalau macam tu, banyak perempuan nak kat u if u nak korbankan credit card..takyah u susah2 nak ngurat.

cikhajar: thank you..alhamdulillah..uish bunyi kompang tu lama laie..*blush*

L: waa..tenkiu2..u do? yeay!aish..mesti kene ambil & hantar..barulah kita terpikat kan kan..

Si Chantek Jhelita: kan? alhamdulillah..norazlina redzuan? are u sure? 1st time org ckp..:p

Acat: He is so greatful he gets to know me & my wonderful family. Thanks anyway.

Ladynoe: ok2..doa2....................................................................
amiinn...

Aida Narina: hailoh! kan..guys have to know how to treat girls the right way. money is not everything.

Fuad: oh, mesti! saya mesti mahu royalti atas kejayaan kamu itu..ekeekkek..thanx anyway!

Wani Ardy: yeay! komen pun..beauty studio kat plaza alam sentral tu kan?kan..

Hanis Zalikha: memang tiada sesiapa pun yg merasa kek itu. sungguh licik beliau.

Star said...

great tips! u got my wish.

Semoga brbahagia dan kekal bahagia :)

Nizam said...

Menolong ibu gadis mengacau dodol.
*********************************

yang nie saya pernah buat nie,,, masa nak gorat wife saya dulu

:)

areif said...

org kate kan semue tu mase ngorat..but it change after a while u married..dunno...juz heard of it

Liana Ezzana said...

Star: weehuuw..thanks!

Nizam: Haa..kira valid la kan tips saya bagi ni kan..sebab anda dah berjaya mengahwini wife anda!

suzz said...

Komen ni agak sipi2 dari entry liana.

Nak tanya, di sekitar Shah Alam saloon mana yg boleh Liana rekemenkan? Yang servis dan hasilnya memuaskan hati serta harga yg tak mengempiskan purse ?

Saya masih baru di Shah Alam, jadi perlukan otai mcm Liana utk buat recommendation. Thanx :)

lily lotus said...

so sweetlah both of u! may all the love n happiness be with u all the way..aminn ;)..kawen nnti jgn lupa invite..hikss :P

iceman said...

hold on to him tight, ssh woo.. nk cr lelaki yg tak melayan bila dingorat pondan.

romantika said...

Nasihat ikhlas untuk kaum2 lelaki, especially in this case boifren Liana, from someone who is VERY, VERY, VERY happily married - I can honestly say that my marriage is my 'heaven on earth'. Ini tips kami :

1. Amalkan "WYSIWYG : What You See Is What You Get". Jangan berpura-pura. Kalau sanggup buat perkara2 yg disebut dlm blog entry ini SEBELUM KAHWIN, mesti juga sanggup buat perkara2 tersebut SELEPAS KAHWIN. Ramai kaum wanita mengomplen masa dating je bagi bunga, masa dah kahwin, daun pun tarak.

2. Kalau sanggup buat perkara2 yg disebut dlm blog entry ini tanpa komplen SEBELUM KAHWIN, mesti jugak tak komplen SELEPAS KAHWIN.

3. Ramai lelaki suka kat prempuan cantik, rasa bertuah badan (and megah) sebab dapat. But remember, BEAUTY IS FLEETING. Semua org akan tua kelak. Selain wajah, cari la APA LAGI YG ANDA SUKA TENTANG SI GADIS. Kalau si gadis sudah beruban, berkedut, bongkok badan, susuk badan dah lanjut, the non-superficial things will be most important to remind you why you love her in the first place.

4. You must LOVE and ALSO LIKE si gadis. 'Cinta' dan 'suka' itu tidak sama. Contohnya, katakan ada anak penagih dadah. Ibubapa masih LOVE the anak, sebab darah daging sendiri, but mungkin DO NOT LIKE the anak, sebab perangai teruk, etc. So remember, you have to LOVE and LIKE si gadis.

5. Lastly, setelah kahwin, ramai couples dah tak spend time together as couples, especially kalau dah beranak-pinak. Kalau nak bermanja-manja pun sometimes ada husband/wife cakap "Eh,tak malu ke, kita ni dah tua la / dah ada anak" etc etc. Tua, tua tak kisah, but make sure kemesraan SEBELUM KAHWIN kekal utuh SELEPAS KAHWIN. Ramai couples lepas kahwin dah tak communicate sebagai suami-isteri, dah mcm sekadar roommates je. Sometimes, suami atau isteri lebih menunjukkan perangai yg toleransi kepada orang2 lain instead of pasangan masing2. So, pastikan KEMESRAAN SEBELUM KAHWIN KEKAL UTUH SELEPAS KAHWIN.

That's all I have to say. May you and your boyfriend also merasakan 'heaven on earth'. Insya Allah. Bahagia, I tell you. Amat bahagia....

hzwn7 said...

cakap dengan ur bf muka dia macam buzz lightyear, so cute.
kah kah
joking okayy

TingTong said...

adekah sume tu benar.
sgt cute dan jeles.
uhuh..smoge berkekakaln.

*1st time bace blog ni

Liana Ezzana said...

suzz: Otai lah sangat..saya pun baru 2 tahun duduk Shah Alam =p..em..salun yg harganya xlah murah sgt tp okla di salun Beauty Studio di Plaza Alam Sentral..TAPI! hasilnya bergantung kepada pondan yang bertugas..hahahh..xdelah,just make sure yg buat rambut tu btol2 pondan. One more salun yg i penah try color rambut is in Plaza Masalam..Kristy Saloon namanya kalau tak silap. Mahal tapi hasil memuaskan. Both servis ok. =)

lily lotus: thank you..insyallah saya jemput :p

iceman: haha..betul..ada tau lelaki yang suka pondan.

romantika: thank you for the tips. I pun selalu fikir macam tu..baguslah u bahagia..syukur..hari tu I nampak Tun Mahathir jalan2 with his wife Siti Hasmah..diorang pegang tangan while crossing the road..nampak sweet sangat!

hzwn7: Hahahh..a.ah la..baru perasan..cute la pulak :p

Eleh said...

ahahaha. i love this post.
and i like your about me.
a pink toyol? wah!

Brenda Ang said...

My blessing darling :) May your love and his last forever :)

adaliciOus said...

amiiiiiiiiiiiiiin~ =)

Obefiend said...

kamu ini adik beradik blogger yang cool! blog hopping from hanis and your mom

really funny stuffs here too! hohoh

pasal kena ngorat ngan pondan. my story is a bit different. in my case my ex gf was a dancer. so all his gay dancer friend was told to seduce me just to make sure i'm not a closeted gay

keji punua ex gf!

HAHAHHA HAHA A AHAHHA

ahmad said...

amin...

Pewaris Reformasi said...

haha, kelakar pun ada...

apa saja asal kamu berdua bahagia. yang penting saling hormat dalam memberi dan menerima.

cinta itu indah kan bila jujur dan setia tidak berkira? :)

Azzam?? said...

owwhh... patut laaa aku single.. and i thought love is about 'give & take'

erghh.. tersalah lagi.. xD hahahaha

sidra kamar aisa said...

salam.....
cool.

Liana Ezzana said...

Eleh: seriously..it was pink..

..~in my imagination~..

Brenda Ang: forever and a day..ceyyhh..

adaliciOus: aaamiiiiiiiiiiiiiinn (sambil tadah tangan and tutup mata)

Obefiend: cool ke? wah!Hahahh..macam qualification test pulak..=p

ahmad: aaaaaaaaaammmmmmmiiiiiiiinnnnnnn

Pewaris Reformasi: ye betul..saling hormat, give n take, jujur, setia, dan tak berkira.

Apa yang penting, kerjasama. :p

Azzam??:ish memanglah kene give&take..
haih..salah lagi..hahah

sidra kamar aisa: salam kembali..=)

UnaChenta said...

mcm zack x-factor pun ada jgak..(Muka bf liana)

hehe jgn marah..

miMiE aZim@Sk ^V^ said...

abaikan je la diet..
apa gunanya diet kalau hati nak makan itu ini macam ai...
ai tak penah ada kamus yg ada perkataan diet..
heheh sebab ai ska makan...
best nyer dapat makan..
cuba bayangkan bila dah tak lalu n tak dapat makan..
time time tuh la baru nak makan memacam..
kan nyesal..
hihihi
mari kiter sesama abaikan diet... yyeehhhaaa...

huhuhu

p/s : ai dah chubby...
huhuhu...
diet??
nop..
n never..?
yeke??
heheheh
iyyeee...

:P

idajer said...

wah, sgt best bila bonda dah merestui..:-) tahniah!!

nadiah norzemi said...

oh,mamat empat segi yg dok provoke aku masok kelab rowing uitm kat pusat sukan hari tu rupanya boyfriend liana.

syabas! :P

udE@duck said...

larr..
rupa2 nya sigadis ini tuan punya blog...

mesti si lelaki berusaha keras untuk mendapatkan si gadis tu.

Liana Ezzana said...

UnaChenta: eh yeke..hmm..adela sikit2..bentuk muke ke gitu la..

miMiE aZim@Sk ^V^: wah bangganya die dgn kadar metabolisma dirinya..ahakss..jeles2..

idajer: kan..seronot2..tenkiu

nadiah norzemi: weh..mamat empat segi??kahkahkahkahkhakahakahakh..yeah..
empat segi itu macho :p

udE@duck: haha..nampaknya begitulah..usaha keras beliau berhasil!

Cik Kmar said...

wah. smoge berbahagie.

kakak hanis pn cantik cm hanis. (ke kene sebut hanis pn cantik cam kakak die. hehe bodek) mude plk tu (trase cm saye dah tua plk)

Anonymous said...

hi kak liana;) ni i la, izwan. x sangka kutik camni hehehe:-b wish u guys all the best. bile nak kawin ni;)??

zool said...

Tips best tapi tak cam susah je...
Nak tolong kacau dodol camne kalau bakal mak mertua tak buat dodol??
Waduh...

Helmi Razali said...

saya doakan. amiiin. ha ha

rosesrosz said...

hi liana~ i nk amik ur link ya..

rosealley said...

sangat sweet ok, smoga berkekalan, amiiin:)

NIMI♥ Co. said...

amin!!!
love the tips..

shaq said...

post ini sgt menarik .. haha .. lagi bila perlu fikir yg seseorang itu sanggup buat pape tuk mendapatkan sidia .. tp lepas tu? berubah ke?

erm .. tak kisahla .. yang penting bila org tu bahagia .. org lain akan nampak :P .

budleee said...

hohoho..

still in cloud 9 lagi :D

1 thn and still going..

tunggu bad habit and rahsia lain muncul :D

Liana Ezzana said...

Cik Kmar: Terima kasih. memangla muda, umur baru 18 tahun..kepada yang menunggu result SPM, jgn pengsan disini :p

Anonymous: Hi Izwan..beliau xsengaja polak membaca komen kamu.

zool: oh kalau tak dapat kacau dodol, kacau daun pun boleh lah..(ok lame)

Helmi Razali: Haha. Terima kasih daun keladi. haha.

rosesrosz: ok amek la..

rosealley: Sangat terharu ok. TQ

NIMI♥ Co.:Amin..TQ. Love the fact that u love the tips! :p

shaq: TQ. Mula2 memang kene tunjuk effort yang kita betul2 mahukan sesuatu itu. Lepas tu bila dah dapat jaga baik2 supaya effort tadi tak sia2. Sepatutnya macam tu lah kan :)

budleee: Pelan2 kayuh..:p

Sweet Thinker said...

wah. camtue ke? sgt hebat!

Liana Ezzana said...

Sweet Thinker: Haha..this does not apply to everybody la of course! hehe..Lain orang lain caranya :)

balkidz hunny said...

hey..
sweet sgt diz entry!

=)

Anonymous said...

I гarеly leave a rеsponѕe, but і
dіd some searching anԁ ωound up here "Bagaimana Nak Mengurat".
And I actually ԁo hаνe 2 quеstіonѕ for yοu if
it's allright. Is it just me or does it seem like some of the responses appear as if they are coming from brain dead people? :-P And, if you are posting at additional sites, I'd like to folloω everything
new you haνе to post. Would you maκe a liѕt of
the сomplete urlѕ of уour communal pages like
уour lіnkeԁin pгofіle, Fаcеboοκ pаge or twittеr feeԁ?


Heгe іs my homepаgе :: hcg 500 calorie diet
My web site - diet hcg