Saturday, October 31, 2009

MUSICAL DRAMA


Holla people!!

Loooongg time no see ya! Been very, very, very busy.

Currently I'm in Rawang undergoing a training program, Graduate Employability Management Scheme-GEMS by Khazanah Nasional Berhad. This program is a government capacity building initiative to equip unemployed graduates with commercially useful skills and experiences that would enhance their employment opportunities. It is part of the RM7 billion stimulus package announced by Deputy Prime Minister and Finance Minister, Dato’ Sri Mohd. Najib Razak to keep the country’s economy ticking. This progamme is based on the Graduate Employability Enhancement (GREEN) Programme which was organized by Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) with the support of various Government-linked companies (GLCs). -(ayat copy mygemsportal.com.my ngeh3)

In this program, classess are from 8.30am - 5.00pm everyday. There are classess like English for Business Life, Problem Solving, Time Management, Business Appreciation and yadaayadaayadaa-you-know-what. The management tries to implement working life by dividing us into 7 groups of companies. We even have our own PTSE Index! Each companies will of course have their organisation structure, CEO-COO-Finance-Talent Management-blablabla...

and I'm the (drumrolls...)

COO of company 2- Avant Garde Events Sdn Bhd (cewahcewah)

Each company is assigned a task, and will be given an amount of money to do that particular task.

Last week was English Talent Day which was organized by company 4. Me and my beloved friends teamed up for the musical drama.


High School Musical wannabies


The worse part was, we have to implement business english in our musical drama. Business english in musical drama?!! Musical and business are contrary to each other-how-did-they-came-up-with-idea-like-that-pfffftttt..

Lame enough we have only 3 days to come up with storyline, script and practice! I was the scriptwriter; I tried to use bombastic terms in business such as 'credit evaluation', and 'co-sign'. It didn't work.

The simpler the better isn't it? So, I used 'profits', 'franchising' and 'recession'. Nyeh3...Okay, our musical drama is called DREAM.

1st scene; 3 friends were talking bout their dreams in fututre. The 1st one was my dream! I want to open my own cafe selling my mom's cakes!



Tu dia...in the middle, moist strawberry chocolate cake..bwahahahah..



And we sang the cupcake song! You're my cuppycake, gumdrops..


Snoogums-boogums you're the apple of my eye.


My friend here is dreaming about travelling around the world..and we sang Leaving on a Jet Plane!


He introduced Malaysia to a Chinese in Beijing..and we danced to joget Pahang..melenggang ala lenggang si tari lenggang~


My friend Maz, dreamt about owning a boutique. 2 girls in crown was the mannequin..teeheehee..


Suddenly a lady came and tried a scarf, she was so gorgeous we had to sing to Uptown Girl...bwahahahh..

At the end of the day, we decided if we work hard enough we will accomplish our dreams. Standing In The Eyes of The World~


And we won.

I guess we're not so bad after all.

Peace!

p/s: Our company on the other hand, will be handing the upcoming project. GEMS Big Bang Carnival! Do come to our carnival and bring everybody!! There will be band performances, fashion shows, blood drive, booths, mini book fair and street soccer! 8th Nov 09, Tasik Titiwangsa KL, 8am-6pm. C ya!


Thursday, August 13, 2009

Tadika Bestari USJ 2 Subang Jaya

Aku terjumpa muka yang aku kenal sangat di Friendster. Muka dia memang tak berubah langsung. Dan aku pun tak tahu kenapa aku masih ingat namanya. Muiz. Classmate aku masa tadika. Dia langsung tak cam aku. Yelaaah baru ada jerawat kau dah tak kenal..dush3. Sekarang dia belajar di MSU. Dekat sangat kot dengan rumah aku. Kecilnya dunia.

Atas sebab itu, aku terimbau kembali zaman kanak-kanak. Pengetua tadika tu namanya Cikgu Roslina. Aku tak boleh lupa nama tu. Dia yang mengajar aku membaca dan dia sangat baik dengan aku. Kadang-kadang mak aku jemput lambat, hampir malam baru muncul. Maklumlah kerja di KL. Cikgu Roslina akan belikan aku keropok sementara aku tunggu. Ok tipu, sebenarnya anaknya yang nak keropok jadi dia belikan aku sekali. ;p

Pernah sekali dalam kelas, Cikgu Roslina ajar baca suku kata.

Cikgu Roslina: BA BE BI BO BU
Murid-murid: B...err..Aa...
Cikgu Roslina: B-A...BA..
Murid-murid: B-A..BA..
Cikgu Roslina: B-E..BE..
Murid-murid: B-E..BA..
Cikgu Roslina: Eh, bunyinya BE...
Murid-murid: (Angguk)
Cikgu Roslina: Sebutlah..BE..
Murid-murid: Err...zzzzz..blup..blup...*blurr*..*dreaming*..
Cikgu Roslina: Alahai penatlah saya..Liana, awaklah pulak tolong saya ajar diorang ni..(oh, well memandangkan aku je yang lancar kat situ..;p)

Aku pun ambil tempat cikgu lalu pegang pembaris sambil tunjuk kat whiteboard.

Liana Ezzana: B-A..BA..
Murid-murid: B-A..BA..
Liana Ezzana: B-E..BE..
Murid-murid: B-E..BE..
Liana Ezzana: B-I..BI..
Murid-murid: B-I..-BI..
Liana Ezzana: Okay ulang balik..(wah kalah Cikgu Roslina..heheh)..BA BE BI
Murid-murid: Err..Kurrrrrr...baa..baa.. baa..(cipta)
Cikgu Roslina: Aduhai..awak ni semua, dah berbuih-buih mulut Liana tu mengajar. Kenapa tak dapat-dapat lagi ni.
Liana Ezzana: (Pandang rakan-rakan lain dengan simpati sambil dalam hati rasa bangga tahap kembang hidung. Pencapaian ok. Pencapaian.)

Cikgu Roslina memang kagum dengan aku sebab aku dah pandai membaca berbanding murid-murid lain. Ini kebanggaan masa tadika je ok, jangan fikir bukan-bukan. (-_-")

Kawan-kawan yang paling aku rapat masa kat tadika, Nadia dan Qistina. Kawan-kawan sepermainan lain minta maaflah, memang aku lupa nama kalian. Aku dan Nadia adalah antara budak-budak yang selalu kena buli dengan Qistina. Pernah sekali main sorok-sorok, Nadia jadi tukang cari.

Qistina: Nadia, bawah tangga tak main tau. Kawan-kawan, tak boleh sorok bawah tangga tau.
Kawan-kawan: OK!

Nadia mula mengira, kami pun menyorok.

Qistina terus tarik tangan aku masuk bawah tangga.

Liana Ezzana: Eh, kan tak boleh menyorok bawah tangga.
Qistina: Ala, takpe..aku tipu je tadi.

Kami pun duduk diam-diam bawah tangga. Dari bawah tangga aku tengok Nadia kehulu-kehilir cari kami. Rasa kasihan sangat-sangat. Aku rasa nak jerit je nama Nadia. Tapi Qistina mati-mati suruh aku diam.

Akhirnya, Nadia tak jumpa pun aku dan Qistina. Kami yang melompat keluar dari bawah tangga.
Kalau tak silap aku, lepas tu Nadia dan Qistina tak berkawan. Suatu hari, Qistina ajak aku jumpa Nadia. Dia nak acah-acah minta maaf sambil hulur tangan kat Nadia, bila Nadia nak salam, cepat-cepat tarik tangan. WTF aku tak tahu mana dia dapat idea ni.

Kami pun pergi jumpa Nadia. "Nadia, kitorang nak minta maaf." Kata Qistina sambil hulur tangan. Nadia nak sambut tapi cepat-cepat ditariknya sambil ketawa-ketawa kecil. Giliran aku. Aku hulur tangan, tapi sepantas kilat Nadia capai tangan aku. Pap!

Liana Ezzana: Gasp!
Qistina: Ish..kan orang dah kata jangan salam dia.
Liana Ezzana: Ala..tak sempat, dia laju sangat.
Qistina: Ish..tak nak la kawan dengan kau.

Qistina terus berlalu pergi sambil menarik tangan Nadia. WTF????

Aku sangat terkesima ok. Aku pun duduk di suatu sudut sambil nangis..pura-pura. Serius aku dah cuba untuk mengeluarkan air mata tapi tak berhasil. Dan aku tak mendapat perhatian sesiapa pun. T_T

Pengajarannya, jangan jadi Pak Turut. Jangan ikut je apa yang orang cakap tanpa berfikir.

Oh ya, lagi satu peristiwa yang sentiasa segar diingatan. Kami duduk beramai-ramai dalam bulatan. Tak la ramai, dalam 7-8 orang. Sedang kami bermain-main..

Qistina: Hmm..ada bau busuk la..eee...siapa kentut..?

Kami pun mencari-cari bau tadi sambil tengok antara satu sama lain.

Qistina: Takpe-takpe, biar aku yang cari.

Qistina secara volunteer bangun dan menghidu punggung kami seorang demi seorang! Sampai kat aku.."Haa! Liana kentut!"

Sumpah aku tak kentut wey..

Liana Ezzana: Mana ada. Aku tak kentut pun..
Qistina: Ye aku dah bau, kau kentut..eee...kawan-kawan jom la, jangan kawan dengan dia. Dia kentut.

Macam biasa aku duduk di sudut sambil nangis pura-pura dan memerhatikan mereka main dari jauh.

Haha..biasalah tu..zaman kanak-kanak. Bila dikenang, rasa rindu sangat.

Sekarang bila difikirkan balik, kita semua tahu siapa yang kentut sebenarnya kan. ;-)




p/s: Kepada Qistina dan Nadia, kalaulah anda terbaca blog ni..minta maaflah bukan niat nak mengaibkan, sekadar menceritakan kecomelan zaman kanak-kanak. Don't hesitate to contact me, lets reunite!

Friday, August 7, 2009

Mak Saya Kata..

Mak saya kata..masa saya kecil-kecil dulu (kenapa perkataan 'kecil' kena ulang 2 kali?) saya suka main dengan kain renda. Saya suka letak renda dekat pipi sambil minum susu, lalu mak saya pun belikan saya anak patung pakai gaun merah ada renda buat teman saya minum susu. Kadang-kadang saya hilang dalam rumah sendiri..rupa-rupanya ada bawah meja bulat sambil gosok-gosok renda alas meja tu di pipi. T_T




Haih. Tembam.



Mak saya kata, sebelum ketibaan Hanis dimuka bumi ini, saya tak kuat makan. Kalau mak saya beli biskut satu tin, berbulan-bulan baru habis. Bila Hanis lahir, saya makan biskut banyak-banyak sebab takut nanti Hanis habiskan. Padahal Hanis bukannya boleh makan lagi pun. T_T



Kek ini mengambil masa lebih kurang sebulan untuk dihabiskan.


Mak saya kata, dulu saya suka naik ride yang kena masuk syiling tu. Suka sangat-sangat. Dari sebesar-besar shopping complex hingga sekecil-kecil kedai runcit, walau dimana berada, saya pasti akan naik mesin tu. Haih.






Sekarang saya rasa polis trafik diatas motor sangat hot.
(dengan syarat jangan buka helmet dan sunglass :p)




Mak saya kata, saya sangat suka soft toy..



Dan berposing maut.

Bwahhahabwahhahahhh!!



Posing dengan basikal wajib okayyy..


Dulu saya tak suka tengok gambar ni..


sebab Hanis mesti ejek saya cakap saya dan budak tu bercinta.




Mak saya kata. gambar budak yang pakai overall kat sebelah saya tu anak babysitter saya kot. Saya memang tak ingat apa-apa lah. Kamu kenal dia? Ok Jejak Kasihan.







p/s: Mak kamu kata apa pula?

Wednesday, July 1, 2009

PROFESIONALISME

Pernah dengar orang cakap kena ‘aim’/kena ‘mark’? Atau anda pernah kena ‘mark’? Pertama kali saya dengar perkataan ini bila saya sendiri kena mark. Dengan siapa? Sebab apa?


Prof Ezanee: Awak student BS ke? Part berapa?
Liana: Ye saya. Part 4.
Prof Ezanee: Come ikut saya. (sambil memberi isyarat tangan)
Kami pun berjalan masuk ke sebuah kelas. Kelas dipenuhi student beliau. Senior-senior saya.
Saya? Mestilah berdebar.
Prof Ezanee: Kenapa rambut awak merah?
Mana ada merah? Blonde lah! (Tapi ni cakap dalam hati je la..hehehh)
Liana: Sebab saya colour.
(gila gamble aku jawab sambil senyum)
Prof Ezanee: Siapa nama awak?
Liana: Liana Ezzana
(seronok tak nama kita lebih kurang sama..hahahh)
Prof Ezanee: Sekarang macam mana nak buat ni?
Liana:?? Kalau nak hitam, colour je la balik.
Prof Ezanee: Boleh colour balik? Kalau macam tu bila awak nak colour hitam?
Ceh menyesal la pulak cakap boleh hitamkan.
Kalau tahu cakap je ni permanent dah tak boleh buat apa-apa.
Kan?
Liana: Okla sebelum final exam saya hitamkan balikla..
Prof Ezanee: Ok, Kalau saya tengok awak tak hitamkan balik..saya ambil tindakan tatatertib. Tulis nama dan nombor matrik kat sini.

Menulis dengan jujur sambil fikir gila sayang nak hitamkan balik. Baru je seminggu colour. Student course lain colour rambut tak kecoh pun. Tapi saya tak hitamkan rambut, pergi kelas saya pakai tudung..hehe.

Sejak itu, senior-senior cakap beliau dah ‘mark’ saya. Sebab beliau selalu tanya pasal saya kat mereka. Saya agak kisah. Sebab kalau Part 6, confirm ada subjek beliau. Kenapa saya kisah? Sebab beliau memang prof yang hebat. Sesiapa yang beliau tak suka..memang habisla..pandai atau rajin macam mana pun..takkan dapat result bagus punya.. Lecturer-lecturer pun banyak tak puas hati dengan beliau..tapi nak buat macam mana..terpaksa akur..sebab beliau senior lecturer dan pengasas Building Survey malaysia kot! Student tak payah cakapla..boleh kata 99% bengang dengan beliau. Lagi 1%? Kurang normal la kot.

Beliau selalu cerita tentang kehidupannya semasa menuntut selama 5 tahun di Scotland. Oleh itu beliau merasakan, beliau lah orang yang paling mahir berbahasa Inggeris di fakulti.
Minus point- sometimes dia make fun of students yang kurang mahir berbahasa Inggeris.
Plus point- beliau selalu betulkan pronunciation student. Sampai kadang-kadang agak menyampah..contohnya..saya sebut Hotel Concorde sebagai “kongkord”. Tapi telah dibetulkan oleh beliau dengan sebutan “kenkerd”. Bagaimanakah sebutan anda pula?

Selain kehidupan di Scotland, kehidupannya semasa muda juga amat dibanggakan. “ Saya dulu gangster, suka bergaduh. Lagi-lagi kalau tengah main bola. Dulu time belajar rambut saya panjang, saya pernah hisap ganja, main perempuan..semua kaum saya dah try.Bapok pun saya layan. Tapi sekarang saya dah insaf”. Seorang senior saya mengatakan, semasa dia belajar diploma beliau cerita benda ni. Sambung degree..cerita lagi..sambung master pun beliau buka cerita yang sama! Mungkin beliau bangga dulu beliau budak jahat. Dan sekarang beliau bangga beliau dah insaf.

Case 1: Bapa kepada seorang senior course saya merupakan seorang bekas dekan di FSPU. Semasa perkhidmatannya sebagai seorang dekan..anaknya sedang menuntut ijazah tahun kedua dan salah seorang pensyarahnya..of course Prof Ezanee. Pada suatu hari, dekan mempunyai perselisihan faham dengan Prof Ezanee. Ketegangan antara mereka menyebabkan..anak dekan menjadi mangsa. Anak beliau mendapat Gred E untuk subjek Prof tersebut. Bayangkan..gred E..macam langsung tak pergi kelas..atau langsung tak buat assignment atau pergi exam tapi tak jawab apa-apa kan? Sedangkan..rakan-rakan seperjuangan anaknya yang satu kumpulan buat assignment sama-sama..dapat gred A.

Case 2: Senior saya lagi. Boleh saya sifatkan beliau sebagai seorang yang pintar. Kelulusan diploma in Architecture, pernah bekerja di architecture firm for 3 years.. Sangat up to date dengan latest construction technologies, kemahiran berbahasa inggeris? Muet band 6. Note prof ni tak pernah berubah daripada tahun 90-an lagi..so dalam class always argue dengan this student.

One fine day..

Prof Ezanee: Awak ada cari note yang saya suruh?
Student pintar: Tak
Prof Ezanee: Kenapa tak cari? Kalau saya buat test baru tahu!
Student pintar: Kalau prof nak buat, buatlah..saya jawab je.
(amboi amboi amboi mentang-mentanglah kau pintar)

***Silence***

Prof tu tak buat pun test, dia ugut je. .and of course this particular student kena aim!
He got C for Maintenance & Facilities Management. The same goes to me T_T .
Hancur luluh rasa hatiku. Target A dapat C. Impian nak dapat dean list lagi..punah.

Tapi berita baik kepada student yang berasal senegeri dengan beliau okeh! Kalau tak buat assignment ke, pasif dalam kelas ke, tak datang kelas atau tak tahu sepatah haram English pun takpe..you all akan lulus dengan cemerlang punya!



p/s: Tahniah kepada pemenang..eh yang dapat result bagus sempena peperiksaan baru-baru ini. Especially to adik saya Hanis, that was a great start. Keep it up!

Friday, May 29, 2009

Bachelor Degree in Building Surveying (Hons)

Dec 08 – May 09 merupakan semester terakhirku di fakulti di atas kayangan...ok bukit.


Amboi kak suka ya nak grad. Yang hujung sekali tu senggugut ke..?



Fuh lega. Baru selesai hantar hard-covered dissertation. Terasa ringan sangat.
Ringan sikit otak ni..dah tak perlu memikirkannya lagi.
Ringan bahu..dah tak perlu memikul beban dissertation yang tebal itu. Heeeh..
Ringan tulang sebab rajin…eh bukan.
Sekarang tunggu result la ape lagi..seramm…lagi-lagi result dissertation and Facilities Management.



Hambik kau muka roller coaster aku!

Last few semesters, my friends and I took mandarin for our third language subject as required by the uni. However, for this semester I took extra classes on mandarin language konon-konon nak improve lagila..and Alhamdulillah I graduated Level 1 with flying colours :’) and planning to take Level 2 and 3 and 4 and 5 kalau ada la..



Zheng Laoshi


And so, the graduation of the language course was held in Grand Bluwave Hotel Shah Alam, I was accompanied by Mr L.O.V.E. Tapi kami sampai agak lambat jadi saya tak dapat naik pentas ambil file kosong :p




Tiihihii..



The food there was so-so..tak sesedap 5-6 tahun dulu..Cuma ada 1 je yang sedap..Bread Pudding with Custard Sauce.





The last paper (Professional Studies II) was on 6th May..in which, kalau course lain kebanyakkannya dah merdeka. Even ada yang after paper terus naik bas balik kampung. But not for courses in the Faculty of Architecture, Planning & Surveying. Building Surveying, Interior Design, Architecture etc..mereka ni lah muka-muka yang paling last balik cuti tiap-tiap semester. Sobs.. T_T


Ini semua gara-gara design projects yang bertimbun-timbun sampai habis exam pun dia belum habis lagi. Nampak macam sedih je..tapi sebenarnya kitorang enjoy! (I tak tahulah yang lain kan, tapi I enjoy staying up in faculty buat design sampai esok pagi, lepas tu kalau lapar pukul 2-3 pagi kirim dekat boys mi goreng mamak with teh tarik. Layann..)


Proses menyiapkan tugasan design ni sebenarnya best kalau kita kasi feel..cecehh..lagi-lagi kalau dapat group member yang sekepala dengan idea-idea yang out of this world! Our task for the final semester was conservation of shophouses in Muar Town. Agak mencabar sebab banyak design restrictions yang kena follow..bukan boleh suka-suka hati je nak design macam design modern buildings kan..even nak install lampu kat signage kedai pun kena tegur tau! “Anak-anak muridku sayaanggg…you are using too much energy!” So people, conservation work is very sensitive. Ewahh!




Backlane



Megatron Sdn Bhd.

Dibelakang tu proposal kami, sesiapa yang berminat boleh hubungi nombor yang tertera di kaca tv anda.

Oh how can I forget the unforgettably-scary Viva Presentation.
Viva Presentation? Who’s that pokemon?


Ok, for those who are unfamiliar with this, let me explain..(ceyhh) I did mention about a dissertation right. It is a research students had to carry out in order to obtain their degree. After the final submission of the research, they will have to undergo a viva presentation where they need to convince a panel of lecturers that their research is genuine and valid. And I survived! Alhamdulillah.

My panel consists of two killer lecturers and Miss Linda the pensyarah berjiwa rakyat..eh berjiwa student. Prof. Bill Hamilton from Scotland is a senior visiting lecturer and Sr. Nadzari is the pensyarah paling otai. However, Encik Nadzari behaved himself in front of Prof. Bill..hehehh..fuh selamattt. Kalau tak, boleh goyah iman tau nak jawab soalan-soalan puaka dia tu T_T. Prof Bill was very interested in the data I obtained from my research (I guess)because banyak sangat soalan dia tanya tahu!


Some of my presentation materials

Tiba-tiba Prof Bill senyum padaku sambil berkata... “Ok good.”
Aaaaarrrgghhh…rasa macam nak lompat kijang kat situ sambil senyum sampai mulut cramp!!

-The End-



P/s: Kak, sini ada kerja kosong tak? Saya pandai buat Ayam KLG. :p

Tuesday, April 21, 2009

COMING SOON

Dalam kesibukan mengejar dateline, aku sempat juga mencuri masa untuk relaks. Kenapa ayat aku macam segmen Remaja Minggu Ini? OK. Zaman remaja kau dah habis, Liana.

Movie Coming Soon ini mungkin dah seminggu ditayangkan. Tertarik dengan cerita ni apabila tengok iklan dia. Masa tu sedang tonton cerita Street Fighter, Legend of Shun Li. Iklan dia yang horror tu buat aku dan Mr L.O.V.E teruja.




Pengarahnya Sophon Sakdapisit, dimana beliau juga yang menulis screenplay untuk Thai horror "Alone" dan "Shutter".



Cerita Coming Soon ni mengisahkan tentang
err..

(kamu tahu tak aku tak reti nak tulis sinopsis, kalau aku tulis juga nanti aku tertulis sekali dia punya klimaks pastu tertulis ending..habiss2..~)

Apa yang mami nak habaq sebenaqnya, cerita ni best!

Seram ke tak seram kalau kau rasa kau bawa backpack..sedangkan kau sebenarnya tengah gendong hantu perempuan tua..lepas tu kau j..
Ok cukup la Liana.


Siapa yang belum tonton sila pergi sekarang juga sebelum adik perempuan kamu annoying balik rumah terus nak cerita apa yang dia dah tengok siap dengan ending sekali.



Thai horror movie beb!





p/s: Tayangan di TGV sampai 22 April je, GSC sampai 29 April, ada yang 28 April. Tapi GSC Mid Valley sampai 24 April.

Saturday, April 11, 2009

MALAM BERSAMA RAHIMAH RAHIM

*Semasa menulis entri ini, aku ada 2 assignments, 1 practical report dan 1 Muar conservation master plan untuk disiapkan.
Isnin, 06.04.2009

7.45p.m

Liana Ezzana baru pulang dari Mandarin language oral test.

8.30p.m

Belek-belek info untuk buat practical training report. (ehem, sebenarnya kena hantar Jumaat lepas).

9.00 – 10.00 p.m (around that time lar~)

Text message received. From: Sr. Syafaf

“Dah terlupa pulak pasal assignment. Aku dok sibuk fikir pasal baju untuk Malam Pra-Graduan. Hari rabu!! Tema dia natural”.

(Dah delete mesej tu. Tapi lebih kurang macam tu lah bunyinya)


Replied:

“Hari rabu ni ke? Mana kau dapat tahu ni?”

Text message received. From Sr. Syafaf

“Ab baru bagitahu aku, itu pun sebab Encik Zul kata Building Survey takde wakil”.

Hurmm…macam mana ni? Sungguh last minute pemberitahuan itu. Natural? Nak kena pakai baju warna beige ke?

Ok. Typical.

12.00 a.m

Message sent to Hanis:

“Tolong reply sebaik sahaja anda bangun dari tidur. Rabu ni I have pre-graduation night. Tema natural. Right now, all I can think is nude. Any idea?”

Selasa, 07.04.2009

7.30 a.m

Text message received. From: Hanis

"Go for green! U will outstand everybody!"

Green. Mana nak cari baju hijau? Sekarang tengah pokai pulak..ok kalau ada duit pun, mana ada masa nak carik baju! Assignment beratur minta disiapkan!
Kalau darurat sangat, pakai je lah baju kurung hijau mama. Bisik hati kecilku.

10.00 a.m

Liana: Mama, Liana ada dinner hari Rabu malam. Takde bajulah. Tema dia Natural, nak pakai baju apa ha?

Mama: Pakai lah kebaya hijau Liana. Kan warna dia hijau and coklat. Natural la tu.

Liana: Dah pernah pakai masa dinner semester 3. Lagi pun kebaya tu seksi. Liana ingat nak pakai tudung.

(takdelah seksi mana pun sebenarnya..cuma aku dah tak muat baju tu~wuwuwu..)

Mama: Ala, pakai je dress hitam yang berjela-jela tuh. Pastu pakai tudung hitam. Style~

4.00 p.m

Perjumpaan bersama rakan-rakan di fakulti untuk membincangkan assignment.

Liana: Ab, confirm ke Rabu ni dinner?

Ab: Confirm. Semua final year student wajib pergi. Tema dia ‘Graduan dan Alam’.

Liana: Berbisik di dalam hati lagi~Ok..sebenarnya tema dia ‘Graduan dan Alam’.

Ruslan: ‘Graduan dan Alam?’ So, nak kena pakai baju hijau la?

Ab: A.ah..kau pakai je baju hijau.

Liana: Asyik berbisik dalam hati je~ Jejaka-jejaka yang tidak pernah kisah tentang fesyen ini ingin memakai baju hijau? Kalau pakai baju hijau mestilah tak standout! Pakai dress hitamlah.



MALAM PRA-GRADUAN UITM MALAYSIA
NAME: LIANA EZZANA
COURSE: BUILDING SURVEYING (AP229)
TABLE NO: 25
LUCKY DRAW NO: 230



Pengacara 1: Minta hadirin berdiri untuk menyanyikan lagu Negaraku dan UiTM dihatiku.

Nazmin: Sebaknya..

Syizwani: Ni la kali terakhir kita nyanyi lagu ni kan.

Syafaf: Eh, tak lah. Ni second last. Last nanti kita nyanyi masa konvo.

Liana: *hanya tersenyum sambil cuba mengingat2 kembali lirik lagu itu*



Best of Friends


*Oh gambar yang sedikit kabur disebabkan candlelight mode.




Mdm Zarina & Prof Mohamad




Bila masa diorang ambil gambar ni pakai kamera aku?


Class of April 2009




Kami & Encik Azizan Supardi yang cool bersama Rahimah Rahim


Pengacara 1: Nombor seterusnya..2…3…

Liana: Hah! *tahan nafas..

Pengacara 2: 0!!

Nazmin: Liana!!

Liana: Weh~(sambil kembang hidung)

Liana bangun sambil tersenyum

Pengacara 1: Siapakah pemilik nombor ini? Mungkin boleh angkat tangan.

Pengacara 2: Mungkinkah yang berbaju hitam?

Liana Ezzana pun berjalan ke pentas lalu mengangkat tangan.

Pengacara 2: Ya itu dia..berbaju hitam..

Pengacara 1: Mukanya ada iras-iras Siti Nurhaliza.

Pengacara 2: Kasutnya bergemerlapan ya..

What the..

OK mungkin style aku pada malam tu ala-ala Dato’ Siti..cuma takde jambul je..tapi itu tidak membuatkan muka aku ada iras-iras Siti Nurhaliza kot kan. Walau apa pun..aku sukakan pujian itu..ahaks! Terima Kasih! You made my day Encik Pengacara Majlis.




Saturday, February 28, 2009

Heart-shaped Strawberry Cheese Cupacakes!



Somehow, our busy lives had dragged our 1st anniversary celebration to...tonite.




He gave me two hamsters with a cute pink cage.


Nak naik tangga tapi gemuk sangat sampai tertidur ;p



Oh, si gemuk ni memang selalu tersangkut kat belakang running wheel.


In return, he wanted me to make a heart-shaped cheesecake for him. Since he loves strawberries so much (he made me buy strawberry shower scrub and strawberry cologne, not to mention his protein shake is also strawberry flavour ;p), I'll make a Strawberry Cheesecake.



But what about the heart-shape? I'm making a non-baked cheesecake, (the one with cookie crumbs at the bottom) so the cake tin must be the type that I can lift the base. My mom had the square and circle. But heart-shape? Hmm..I even thought of making a square one, which I can later cut it into a heart-shape. But mind you, I'm not a good cutter ;p it would be a huge mess!





And so I came out with the idea of cupcakes. I just arrange the cupcakes into a heart-shape :)


Thats how it became the Heart-shaped Strawberry Cheese Cupcakes! *wink*


We decided to eat it at the gazebo in front of my house.

We invited little guests also =)







But...


While thinking of making the cake, I thought " takkan makan cheesecake je? bosannya.."



What if I cook his favourite food? After all he did spend hundreds of ringgit buying me hamsters and all of the stuffs the hamsters need. Well, why not?





The Menu:


1. Bihun Hailam (my mom's Bihun Hailam is his ultimate favourite! How about Liana's Bihun Hailam?)



2. Dim sum. (he loves dumplings, but I bought the readymade one larr..belum master chinese cooking lagi ;p)



3. Longan drinks



4. Aiskrim Malaysia (ngeh3)



5. Heart-shaped Strawberry Cheese Cupcakes!











Burrpp** Oops, excuse me.





"The way through a man's heart is through his stomach"


ceceyhhh...


p/s: my 'first-timer' bihun hailam turn out to be a little bit sticky..probably because not enough water haha..nasib baik mr l.o.v.e cakap "OK la~ sedap.." (nak jaga hati kita la tu..;p)


Kena belajar lagi dengan mama nih!


Monday, February 16, 2009

Kenapa Katak Nak Duduk Bawah Tempurung?

Aku tak tahulah kenapa..nampak-nampak je aku terus minat. Mungkin aku memang minat benda-benda macam ni kot. Aku jumpa benda ni kat sini. Aku tak kenal pun dia. Tapi nak ucap terima kasih kat dia. Walaupun aku tak minta izin pun nak ambil benda ni daripada dia. :D
Mari main!

Rules: It's harder than it looks! Copy to your own post, erase my answers, enter yours and tag people you want. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real; nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question.


1. What is your name : Liana
2. A four letter word : Love
3. A boy's name : Luth
4. A girl's name : Lily
5. An occupation : Laoshi
6. A color : Lime Green
7. Something you'll wear: Long sleeve dress (nak jugak dress :B)
8. A food : Ladoo!
9. Something found in the bathroom: Lampu kalimantang
10. A place : Langkawi
11. A reason for being late : Lambat bangun
12. Something you'd shout : Lutut lu!
13. A movie title : Long Khong
14. Something you drink : Lai Chee Kang
15. A musical group : Linkin Park
16. An animal : Leopard
17. A street name : Langgaq! (Jalan Langgar di kedah naaa)
18. A type of car : Lexus 4WD
19. Title of a song : Lelaki Ini

Aku tag semua reader!

=)

Monday, January 5, 2009

MTV BOILING POINTS

HELLO EVERYBODY! HAO JIU BU JIAN.cecehh..(the direct translation is 'long time no see').

I would like to say..

I have not been able to update because:


1. I was working part time last month. Full day, 11hrs for the whole month.

I know.

2. When school re-opened, I only got to use the laptop for 2-3 times only. Catching up with my friends and other blogs, also busy doing my assignment. Then the laptop started to shut down by itself. Repair works took about a week and a half.


3. And so it costs me RM230. Only to find out later that Hanis the Hasni brought my Maxis Broadband to her beloved UiTM Segamat.


4. Waiting for Streamyx line to be installed in my house took nearly forever.


Oklah, for this entry I just wanted to share my experiences doing part time job. I worked in Joan&David in Pavillion KL for about 3 days, later I was transferred to Bangsar Shopping Centre because they had a 'branded sale' sort of thing. So there I was, in one of the 3 Designer Outlets. There were brands like Island Shop, FCUK, BCBG Maxazria, Miss Sixty and Energy. In my outlet were Joan&David, EQ:IQ, Nine West, and Easy Spirit, with additional non-designer brands like Valentino Creations( shoes), Je Taime (clothes) and Jojo (sunglasses).
The air conditioning system in the outlet was extremely cold I had to wear my huge Bathing Ape sweater that made me look nothing near like those high-end fashion brand boutique assistant. Oh I even had a magnetic tag reads PROMOTER.

Whatever.

Ok enough about me and the store, lets go to the customer. From my observation, customers in Pavillion are majority filthy rich people that buys a RM3200 winter coat for her daughter’s tutor (yes, i really mean HER DAUGHTER'S TUTOR!) and a RM1300 pair of shoe for her neighbour (again, her NEIGHBOUR). (Ok, this was my customer =]). But in Bangsar, You can see a clear mixture of society. From the filthy rich (minority), to celebrities, to middle working class (majority), to the umm..lower working class? Not to forget the poor acting rich.


From the mixture, there will always be the annoying and confused customer.

CUSTOMER NO. 1


An Indian male came into the store .He doesn’t look like he shops.
Ok straight to the point lah..he looked like the lower working class person. He looked like a security guard whom just ended his shift and decided to mingle around the mall. (macam rasa jahat pulak cakap camtu..=p)

And so he browsed around the store and suddenly looked very closely at the Nine West shoes. Then he later went to the cashier and asked “ Is that Nine West original?” (Is there even fake Nine West??) The cashier replied “Yes”. He then said with a curious face “Then why is it so cheap?”. (RM169 a pair is cheap? He should go to Vincci). “Because this is a clearance sale.” Replied the cashier. So the man said “Oh.” And went out of the store and never been seen again. Did somebody told him Nine West shoes are so expensive that even after 80% discounts the price can never go as low as that? Did he missed anything? Or maybe he just wanted to show that he knows. Annoying.

CUSTOMER NO. 2

Remember when I told you that there were also non-designer brands? Ok, Valentino Creations' promotion was 50% discount storewide. So there were shoes priced as low as RM 39.95 and 44.95. A married couple (I guess) came in, and the lady started browsing around.

Lady: Are all of these designer's?

Liana the PROMOTER: No, only this part is designer's (while poiting at the Joan & David and EQ:IQ stuffs), and this part is not (pointing at Valentino Creations' collections).

Then, she took a pair of Joan & David's and looked at the price.

Lady: RM1300?

Liana the PROMOTER: Yes, this is made in Italy.

She later took a pair of Valentino Creations shoes and asked me " How much?".

Liana the PROMOTER: RM44.95.

Lady: Is this the international Valentino?

Liana the PROMOTER: Do you mean Valentino the famous gown designer? No.

Later the husband suddenly said " This is Malaysian Valentino lah.."

Liana the PROMOTER: Umm..yeah (I'm not sure myself :p) anyway, these are all made in Thailand.

Lady: Is this designer's? (while holding the same shoe and began putting them on).

Liana the PROMOTER: (for god's sake they're not!) No.

Lady: (suddenly raised her voice) Thats what I asked you just now! Which one is the designer's?!

Liana the PROMOTER: I said just now, only this part is the designer's (pointing at the Joan & David and EQ:IQ stuffs), and this part is not (pointing at Valentino Creations collections).Thats why, that shoe is RM1300 a pair, and this one is only RM44.95. Because that shoe is designer's and this one is not. ( who cares if you are the customer, I have the right to raise my voice too! Luckily my supervisor wasn't around, if not, surely I kena marah punya :p)

The Husband: Haiyaa..RM44.95 only, of course lah local Valentino. (whoaa..the husband suddenly back me up).

Suddenly the lady puts the shoe back and went out of the store mumbling something like..Valentino..international..designer...blablabla.. The husband followed her out. Raised his hand and smiled at me. His smile meant " Sorry my wife just woke up from her afternoon nap, that she was confused as a mouse" (Are you sure she's not drunk?)

Ok cukuplah 2 customer. Actually there are a few more, but these 2 are the most memorable Hahahh.

Baru jadi promoter dah teruji kesabaran, kalau jadi cikgu macam mana? Mesti selalu visit cikgu kaunseling :p