Saturday, February 28, 2009

Heart-shaped Strawberry Cheese Cupacakes!



Somehow, our busy lives had dragged our 1st anniversary celebration to...tonite.




He gave me two hamsters with a cute pink cage.


Nak naik tangga tapi gemuk sangat sampai tertidur ;p



Oh, si gemuk ni memang selalu tersangkut kat belakang running wheel.


In return, he wanted me to make a heart-shaped cheesecake for him. Since he loves strawberries so much (he made me buy strawberry shower scrub and strawberry cologne, not to mention his protein shake is also strawberry flavour ;p), I'll make a Strawberry Cheesecake.



But what about the heart-shape? I'm making a non-baked cheesecake, (the one with cookie crumbs at the bottom) so the cake tin must be the type that I can lift the base. My mom had the square and circle. But heart-shape? Hmm..I even thought of making a square one, which I can later cut it into a heart-shape. But mind you, I'm not a good cutter ;p it would be a huge mess!





And so I came out with the idea of cupcakes. I just arrange the cupcakes into a heart-shape :)


Thats how it became the Heart-shaped Strawberry Cheese Cupcakes! *wink*


We decided to eat it at the gazebo in front of my house.

We invited little guests also =)







But...


While thinking of making the cake, I thought " takkan makan cheesecake je? bosannya.."



What if I cook his favourite food? After all he did spend hundreds of ringgit buying me hamsters and all of the stuffs the hamsters need. Well, why not?





The Menu:


1. Bihun Hailam (my mom's Bihun Hailam is his ultimate favourite! How about Liana's Bihun Hailam?)



2. Dim sum. (he loves dumplings, but I bought the readymade one larr..belum master chinese cooking lagi ;p)



3. Longan drinks



4. Aiskrim Malaysia (ngeh3)



5. Heart-shaped Strawberry Cheese Cupcakes!











Burrpp** Oops, excuse me.





"The way through a man's heart is through his stomach"


ceceyhhh...


p/s: my 'first-timer' bihun hailam turn out to be a little bit sticky..probably because not enough water haha..nasib baik mr l.o.v.e cakap "OK la~ sedap.." (nak jaga hati kita la tu..;p)


Kena belajar lagi dengan mama nih!


24 comments:

zahirahzahid said...

Wah..die ade hamster jugak...comel2..
sukenyer hamster..so cute!!

Ais krim mesia pun ade..comel2 =D

nadiah norzemi said...

ok,kalo for single one plak?
what is the way to get to a man's heart?
ececec.liana jd dr love

anakgajah said...

Holla..

I've just read your mom's blog. The entries about you. The modest, hardworking and obedient daughter. Xtau nape rajin nak leave comment kat sini. nak email add xtau pulak. Haha.

Just wanna say, your kind-hearted inspired others. Cewaahhh.. :p

Baru tersedar yang saya bukan anak yang baik. Selalu mengelak bab2 household scores. hehee..

I read your blog and your sis' as well.


Cayalahh..

take care.

wassalam.

NONIE AZIZ said...

HAMSTER?!!!selamatlah menunggu saat beranak pinak Liana.....

Kira oklah tu sticky2 pun boleh telan...macam akak punya bihun mula2 belajar masak dolu...nak telan pun terleat kat kerongkong...hahaha

mumy said...

cam sedap je cupcake tu..bg resepi bole?

Senotip Synte said...

cupcake yang sangat comey
tsk tsk tsk
bikin perut lapar jer

lily lotus said...

so sweetlah both of u ;)

Hanis Zalikha said...

PERGH CUPCAKE PERISA ONE OF A KIND. OKAY ANDA BERJAYA MENGIRI HATIKAN SAYA.

GAMBAR-GAMBAR TUH SEMUA DAH BOLEH BUAT POSKAD TULIS WISH YOURE HERE DAN HANTAR KE UTIM SEGAMAT.

Liana Ezzana said...

zahirahzahid: hamster memang comel, aiskrim malaysia comel dan sedap!

nadiah norzemi: wehh..aku kan cam tak tau nak jawab soalan hang ni dengan bernas..ngeh3..mungkin lelaki akan terpikat dengan perempuan yang caring, pandai jaga penampilan diri, pandai bawa diri, friendly, dan bijak. kot.

anakgajah: awak punya comment ni kan sangat men'cewahh'kan keadaan ;p

ala masa kecil2 dulu pun selalu mengelak/merugut bila kena suruh. tapi bila dah lama2 jadi biasa lah..

thanx 4 ur support!

NONIE AZIZ: tu lah, walaupun hamster tu belum bunting, saya dah berfikir2 macam mana nak distribute anak2 dia ;p

Haha, biasalah tu..benda2 baru belajar memang melawakkan.

mumy: Insyaalah..satu hari nanti.

Senotip Synte: Hihi..besday maliq nnti boleh buat ;)

lily lotus: thank you =)

Hanis Zalikha: kalau boleh post dah lama post ada lagi dua bijik dalam peti sejuk tu..balik bila nih??

Nabil Aizat Abdul Rahman said...

chomeyl nye couple nie..jeles skit....tahniah....

cik syazni said...

tetibe rase nk belajar lak wat cupcake tu
cambesh je :)

.kakijalan. said...

sian kt si gemok.
ari2 tesangkut kt runing wheel.
isk.

nazminabdullah said...

yang macam coklet hershey tu apa?
macam ter ingin.

.kakijalan. said...

nk tgk aikrim msia.
yg 2 ker?

Anonymous said...

alaa..cupcakes tu sgt menggiurkan..nak jugak

Liana Ezzana said...

Nabil Aizat Abdul Rahman: yeke jeles ke? akan sampai waktu kamu nanti hehehh..(p/s: lagi jeles tgk org tuh dpt scholar gi german ;p)

cik syazni: belajar lah..bagus..berguna di masa hadapan. ceceh

.kakijalan.: tu lah..

nazminabdullah: yang macam hershey tuh luaran macam tepung, pastu dalam udang campur cheese. boleh didapati di Giant berdekatan.

.kakijalan.: Yep..itulah aiskrim malaysia.

Anonymous: ngeh3..

Macham Iz Punye said...

SHOOT. NI YANG KENE DATANG RUMAH NI. GEHEHE

PHIRDOTE said...

firbro was here

chipsmore said...

ii..i link u k ;)

sitiasiahkamaruddin said...

nak resipe cupcase strawberry cheese 2

masviona said...

romantiknye...:). Penuh ngan makanan...:)...yg plg penting masak sendrik kan

Shiori said...

comel....sweet... suma ada

Ibnu AbRaawi said...

sweet couple!
ahakkksss

congrats!
cepat2 naik jinjang pelamin ye
(opppsss..ap ak mencarut ni..hahaha)

;)

wink3~

WeBViDeOKLiP said...

"The way through a man's heart is through his stomach"

benar2
heheheh