Friday, May 29, 2009

Bachelor Degree in Building Surveying (Hons)

Dec 08 – May 09 merupakan semester terakhirku di fakulti di atas kayangan...ok bukit.


Amboi kak suka ya nak grad. Yang hujung sekali tu senggugut ke..?



Fuh lega. Baru selesai hantar hard-covered dissertation. Terasa ringan sangat.
Ringan sikit otak ni..dah tak perlu memikirkannya lagi.
Ringan bahu..dah tak perlu memikul beban dissertation yang tebal itu. Heeeh..
Ringan tulang sebab rajin…eh bukan.
Sekarang tunggu result la ape lagi..seramm…lagi-lagi result dissertation and Facilities Management.



Hambik kau muka roller coaster aku!

Last few semesters, my friends and I took mandarin for our third language subject as required by the uni. However, for this semester I took extra classes on mandarin language konon-konon nak improve lagila..and Alhamdulillah I graduated Level 1 with flying colours :’) and planning to take Level 2 and 3 and 4 and 5 kalau ada la..



Zheng Laoshi


And so, the graduation of the language course was held in Grand Bluwave Hotel Shah Alam, I was accompanied by Mr L.O.V.E. Tapi kami sampai agak lambat jadi saya tak dapat naik pentas ambil file kosong :p




Tiihihii..



The food there was so-so..tak sesedap 5-6 tahun dulu..Cuma ada 1 je yang sedap..Bread Pudding with Custard Sauce.





The last paper (Professional Studies II) was on 6th May..in which, kalau course lain kebanyakkannya dah merdeka. Even ada yang after paper terus naik bas balik kampung. But not for courses in the Faculty of Architecture, Planning & Surveying. Building Surveying, Interior Design, Architecture etc..mereka ni lah muka-muka yang paling last balik cuti tiap-tiap semester. Sobs.. T_T


Ini semua gara-gara design projects yang bertimbun-timbun sampai habis exam pun dia belum habis lagi. Nampak macam sedih je..tapi sebenarnya kitorang enjoy! (I tak tahulah yang lain kan, tapi I enjoy staying up in faculty buat design sampai esok pagi, lepas tu kalau lapar pukul 2-3 pagi kirim dekat boys mi goreng mamak with teh tarik. Layann..)


Proses menyiapkan tugasan design ni sebenarnya best kalau kita kasi feel..cecehh..lagi-lagi kalau dapat group member yang sekepala dengan idea-idea yang out of this world! Our task for the final semester was conservation of shophouses in Muar Town. Agak mencabar sebab banyak design restrictions yang kena follow..bukan boleh suka-suka hati je nak design macam design modern buildings kan..even nak install lampu kat signage kedai pun kena tegur tau! “Anak-anak muridku sayaanggg…you are using too much energy!” So people, conservation work is very sensitive. Ewahh!




Backlane



Megatron Sdn Bhd.

Dibelakang tu proposal kami, sesiapa yang berminat boleh hubungi nombor yang tertera di kaca tv anda.

Oh how can I forget the unforgettably-scary Viva Presentation.
Viva Presentation? Who’s that pokemon?


Ok, for those who are unfamiliar with this, let me explain..(ceyhh) I did mention about a dissertation right. It is a research students had to carry out in order to obtain their degree. After the final submission of the research, they will have to undergo a viva presentation where they need to convince a panel of lecturers that their research is genuine and valid. And I survived! Alhamdulillah.

My panel consists of two killer lecturers and Miss Linda the pensyarah berjiwa rakyat..eh berjiwa student. Prof. Bill Hamilton from Scotland is a senior visiting lecturer and Sr. Nadzari is the pensyarah paling otai. However, Encik Nadzari behaved himself in front of Prof. Bill..hehehh..fuh selamattt. Kalau tak, boleh goyah iman tau nak jawab soalan-soalan puaka dia tu T_T. Prof Bill was very interested in the data I obtained from my research (I guess)because banyak sangat soalan dia tanya tahu!


Some of my presentation materials

Tiba-tiba Prof Bill senyum padaku sambil berkata... “Ok good.”
Aaaaarrrgghhh…rasa macam nak lompat kijang kat situ sambil senyum sampai mulut cramp!!

-The End-



P/s: Kak, sini ada kerja kosong tak? Saya pandai buat Ayam KLG. :p

30 comments:

adila lalala said...

aa..1st,,sy knal zheng laoshi,,semua pon kenal,,tp kitorg semua kecut perut ngan dia,,,he~~ tp dia is a very good lecturer,,

maya said...

Tahniah ! Your finished dissertation membuatkan saya berapi-api to finish mine ! Penat otak kan? I have to solve some crazy equations, hopefully Professor I pikir, alah, kasi lulus aje la budak ni... insya Allah !

Again, congrats ! Moga banyak tawaran kerja ! Insya Allah.

Hanis Zalikha said...

cantiknya mekap awak pergi bluwave

-atiQah- said...

ni hao! ni hao ma?? :-)

tahniah2...kak liana dah grad dah..
bestnya.. ;-)

Anonymous said...

Respek ! Respek ! Muka cantik, good English, good brain. Sori, sebab hari tu geram dengar this makcik cakap "Alaa...anak awak cantik takyah belajar tinggi2, mesti ada pak mentri yg nak kawin, untung! Dapat hidup senang!" Yg lagi kesiannya, sometimes ada gadis2 muka lawa yg tak terpikir belajar tinggi2 sebab boleh 'kaut anak orang kaya'. It's one thing to have somebody stereotype a person, it's another to live the stereotype !
So I applaud you. Because you are beautiful, with good English and you have a degree in a course yg susah. Some people diorg sengaja cari jalan mudah, ambik course 'senang lulus'.

BTW, bread pudding tu memang nampak sedap ! Eh, tukar topik. So, yes, keep up the good work !

kuizikel said...

aha..congrats!!! mmg lega gila klu dah setel siapkan hard cover thesis tu.. tamo dah semak klu ada salah eja pon biarkan..hahahaa

Diari Milik Pink said...

congrate dah submit
sy next sem baru habis.
fspu gak.
ehhehe.
fac atas kayangan a.k.a atas bukit.
hurm..
takutnya bila sebut dissertation.
satu apa pun tak start lagi ni.
huhuhuhuhu..

NONIE AZIZ said...

pandai buat Ayam KLG?.. rumah akak ada keje kosong...tapi satu hari jelah nak mintak liyana turunkan resepi ayam KLG hahahaha

.kakijalan. said...

wah dah belajar cakap mandarin boleh pergi hongkong dengan farah anuar cuba masakan cina.heheh

lily lotus said...

dahsyat u nama ur degree....hehehe....apepun I'm happy for u!

ex-student uitm shah alam said...

i miss my student life !!! sgt best and carefree bila ingat balik..

bila dah keje best sbb ur account will be credited every 25th tapi the life tu xberapa nak best dah.. so enjoy it while it last k !!

Anonymous said...

salam...hehe..abes stadi da ye...congrates..tunggu konvo ujung thn ni la plak ye..bagus2...my bf xamek muet lg, xtau la dpt konvo ke tak..adoiyai..nway..nga carik keje ke?jom la keje ngn i..jd cust serv..hehe..ade training sbln, dbyr gak..gaji lak 2k++ sbln..ikut kelulusan la..syarikat yg kenali ramai..

Power Renjis said...

http://lawaktoday.blogspot.com/

nazminabdullah said...

kebetulan aku tengah senggugut masa baca blog hang.
weh rindu gila! (kat donats)

Fatin Shaza said...

Oh dari FSPU eh? Tak sangka...

Secara kebetulan I amik architecture, and baru grad this semester =)

Memang pun fakulti tu di atas kayangan. Bdk2 course lain panggil budak FSPU 'hantu' sebab dorang selalu dengar pasal FSPU, tapi tak penah nampak students/fakulti ktrg!

noraihan abdullah said...

tumpang iklan...kami menjual pelbagai jenis tudung...sila layari website kami

http://tudung-menawan.blogspot.com/

syakirah said...

sy ambk course building gak...
susah p best kn...hehe

meeza hamizah said...

congrates for u..for finishing ur study..:)

im also from bs department..
n i knew a few from r batch, mostly from perak batch..hehehe

nway, keep it up..
smg dpt keje cepat..:)

nice blog..
u soo look a like ur sis..:P

Mr_KhAin said...

oh akak senior...adek senior ni br belajar nk jd senior sem dpn..harap dpnjangkn umur dmurahkn rezeki akak senior...bntula adek2 junior ni nota n pape yg sudi diberi..mohon kerjasama..idup bs...

Liana Ezzana said...

adila lalala: Zheng Laoshi lagi kecut perut ngan classmates I..hahah..

maya: Pergh berapi-api tuu..

Hanis Zalikha: Malu la kite~

-atiQah-: Wo hen hao! Xiexie

Anonymous: Sapa makcik tu? Tunjuk kat mami, sapa makcik tu? Biaq mami sekolahkan dia.

kuizikel: Tapi kalau salah eja nama sendiri?

Liana Ezzana said...

Diari Milik Pink: Dissertation jangan delay2..nanti terlepas flight..naya~

NONIE AZIZ: Resepi dah turunkan kot..skill je belum tunjuk..ahahah

.kakijalan.: siries nak ikot dia! teringin makan chinese food sana~

lily lotus: Nak menghabiskannya pun dasat jugak la~ hewew~

ex-student uitm shah alam: Betul. Carefree.

Liana Ezzana said...

Anonymous: Customer service? Takut2I bukan service je..I smash je terus! Ngee~

Power Renjis: Renjis2 dipilis?

nazminabdullah: Jom Krispy Kreme!

Fatin Shaza: Mana nak nampak kalau dah asyik stay kat fac je..huhu..

noraihan abdullah: Yang jauh mari dekat, yang dekat mari rapatt!

syakirah: Yep, susah kalau takde ilmu construction. Best sebab we live life to the fullest kan!

meeza hamizah: Hye budak BS perak. Tengah sebok pergi interview sana sini ni. Hihi..

Mr_KhAin: You nak masuk part 6 la ni? Note cari sendiri la baru la budak degree~ hehehh

Mr_KhAin said...

hehe ape guna ade senior yg baik...mcm xbiasala..nk la nota..eh mamat dlm group tu sorg nama dia lan sorg lg tu lupa..tu seangkatan dr perak dulu...hehe

iXa said...

1st photo yg baju kurung + tudung purple tu syizwani ke?

Anonymous said...

haha...cust serv...jwp call cust...tp tuk yg kuat semangat n tak mudah amek ati la...sbb kdng2 kene layan call cust yg komplen n emo terlebih..cam lawak je dgr dorg marah2...kdng mcarut2...hebat sgt kot pki dirty words tu...mcm2..basic 1800...sbln 2k lebih..minat?die bg training lagi...

NenekPenne said...

i was there at Grand bluewave hotel for mandarin graduation day....

i amik mandarin course until part 6... and jadi best student 2 kali...

it was fun learning mandarin

Liana Ezzana said...

Mr_KhAin: yep, lan n wan.

iXa: kalau purple2 ni memang sah syizwani..hihi

Anonymous: No thanks.

NenekPenne: Yep memang fun. Lagi best tgk muka orang cina yang tekejut bila kita ckp mandarin..hihi

~H @ N i ~ said...

hye,
xsangka pulak kakak hanis nie same faculti ngn ai..hehe..

dh grad yek..congratez =)

thesis writing said...

I have been visiting various blogs for my term papers writing research. I have found your blog to be quite useful. Keep updating your blog with valuable information... Regards

Dissertation Writing service said...

Despite the bulk of information online we often fail to get the specific information which is needed this post is good & contains relevant information that I was in quest of .I appreciate your efforts in preparing this post.

Dissertation Topics