Wednesday, July 1, 2009

PROFESIONALISME

Pernah dengar orang cakap kena ‘aim’/kena ‘mark’? Atau anda pernah kena ‘mark’? Pertama kali saya dengar perkataan ini bila saya sendiri kena mark. Dengan siapa? Sebab apa?


Prof Ezanee: Awak student BS ke? Part berapa?
Liana: Ye saya. Part 4.
Prof Ezanee: Come ikut saya. (sambil memberi isyarat tangan)
Kami pun berjalan masuk ke sebuah kelas. Kelas dipenuhi student beliau. Senior-senior saya.
Saya? Mestilah berdebar.
Prof Ezanee: Kenapa rambut awak merah?
Mana ada merah? Blonde lah! (Tapi ni cakap dalam hati je la..hehehh)
Liana: Sebab saya colour.
(gila gamble aku jawab sambil senyum)
Prof Ezanee: Siapa nama awak?
Liana: Liana Ezzana
(seronok tak nama kita lebih kurang sama..hahahh)
Prof Ezanee: Sekarang macam mana nak buat ni?
Liana:?? Kalau nak hitam, colour je la balik.
Prof Ezanee: Boleh colour balik? Kalau macam tu bila awak nak colour hitam?
Ceh menyesal la pulak cakap boleh hitamkan.
Kalau tahu cakap je ni permanent dah tak boleh buat apa-apa.
Kan?
Liana: Okla sebelum final exam saya hitamkan balikla..
Prof Ezanee: Ok, Kalau saya tengok awak tak hitamkan balik..saya ambil tindakan tatatertib. Tulis nama dan nombor matrik kat sini.

Menulis dengan jujur sambil fikir gila sayang nak hitamkan balik. Baru je seminggu colour. Student course lain colour rambut tak kecoh pun. Tapi saya tak hitamkan rambut, pergi kelas saya pakai tudung..hehe.

Sejak itu, senior-senior cakap beliau dah ‘mark’ saya. Sebab beliau selalu tanya pasal saya kat mereka. Saya agak kisah. Sebab kalau Part 6, confirm ada subjek beliau. Kenapa saya kisah? Sebab beliau memang prof yang hebat. Sesiapa yang beliau tak suka..memang habisla..pandai atau rajin macam mana pun..takkan dapat result bagus punya.. Lecturer-lecturer pun banyak tak puas hati dengan beliau..tapi nak buat macam mana..terpaksa akur..sebab beliau senior lecturer dan pengasas Building Survey malaysia kot! Student tak payah cakapla..boleh kata 99% bengang dengan beliau. Lagi 1%? Kurang normal la kot.

Beliau selalu cerita tentang kehidupannya semasa menuntut selama 5 tahun di Scotland. Oleh itu beliau merasakan, beliau lah orang yang paling mahir berbahasa Inggeris di fakulti.
Minus point- sometimes dia make fun of students yang kurang mahir berbahasa Inggeris.
Plus point- beliau selalu betulkan pronunciation student. Sampai kadang-kadang agak menyampah..contohnya..saya sebut Hotel Concorde sebagai “kongkord”. Tapi telah dibetulkan oleh beliau dengan sebutan “kenkerd”. Bagaimanakah sebutan anda pula?

Selain kehidupan di Scotland, kehidupannya semasa muda juga amat dibanggakan. “ Saya dulu gangster, suka bergaduh. Lagi-lagi kalau tengah main bola. Dulu time belajar rambut saya panjang, saya pernah hisap ganja, main perempuan..semua kaum saya dah try.Bapok pun saya layan. Tapi sekarang saya dah insaf”. Seorang senior saya mengatakan, semasa dia belajar diploma beliau cerita benda ni. Sambung degree..cerita lagi..sambung master pun beliau buka cerita yang sama! Mungkin beliau bangga dulu beliau budak jahat. Dan sekarang beliau bangga beliau dah insaf.

Case 1: Bapa kepada seorang senior course saya merupakan seorang bekas dekan di FSPU. Semasa perkhidmatannya sebagai seorang dekan..anaknya sedang menuntut ijazah tahun kedua dan salah seorang pensyarahnya..of course Prof Ezanee. Pada suatu hari, dekan mempunyai perselisihan faham dengan Prof Ezanee. Ketegangan antara mereka menyebabkan..anak dekan menjadi mangsa. Anak beliau mendapat Gred E untuk subjek Prof tersebut. Bayangkan..gred E..macam langsung tak pergi kelas..atau langsung tak buat assignment atau pergi exam tapi tak jawab apa-apa kan? Sedangkan..rakan-rakan seperjuangan anaknya yang satu kumpulan buat assignment sama-sama..dapat gred A.

Case 2: Senior saya lagi. Boleh saya sifatkan beliau sebagai seorang yang pintar. Kelulusan diploma in Architecture, pernah bekerja di architecture firm for 3 years.. Sangat up to date dengan latest construction technologies, kemahiran berbahasa inggeris? Muet band 6. Note prof ni tak pernah berubah daripada tahun 90-an lagi..so dalam class always argue dengan this student.

One fine day..

Prof Ezanee: Awak ada cari note yang saya suruh?
Student pintar: Tak
Prof Ezanee: Kenapa tak cari? Kalau saya buat test baru tahu!
Student pintar: Kalau prof nak buat, buatlah..saya jawab je.
(amboi amboi amboi mentang-mentanglah kau pintar)

***Silence***

Prof tu tak buat pun test, dia ugut je. .and of course this particular student kena aim!
He got C for Maintenance & Facilities Management. The same goes to me T_T .
Hancur luluh rasa hatiku. Target A dapat C. Impian nak dapat dean list lagi..punah.

Tapi berita baik kepada student yang berasal senegeri dengan beliau okeh! Kalau tak buat assignment ke, pasif dalam kelas ke, tak datang kelas atau tak tahu sepatah haram English pun takpe..you all akan lulus dengan cemerlang punya!



p/s: Tahniah kepada pemenang..eh yang dapat result bagus sempena peperiksaan baru-baru ini. Especially to adik saya Hanis, that was a great start. Keep it up!

63 comments:

liyanamajid said...

still ada lagi ke professor macam ni? sigh.

kasehDANpercaya said...

Kelantanis?

aira said...

menda la prof tu.
emo lebey je..

Anonymous said...

huh, prof tu blaja jauh2, minda tahap ngalahkan org blaja local huhu

ps: sambung kelas mand. lg ke?

-zdr -

miss airwalker said...

ade...mmg ade...i pnah kene mcm u..selagi u x mengadap die hari2 ckp "good morning dr" selagi tu die mark u...ape lagi kalau postgrad student...mmg diorg tunggu je time present proposal and progress report

myself said...

scary movie betul macam tu...
bagi markah atas dasar emosi...
adoyaiii...

Hidet said...

Salam.

wah..menarik sekali citer pasal prof tu..
nasib baik zaman saya student dulu x jumpa lec mcm ni..
klu tak, mau tensen..

Anonymous said...

ini bkn prof...ini prak....wat hancurkan bangse sndiri je....

IntanHEARTSyahmie said...

bukan PROF tu sorang je yang saiko..kat Bisness Fakulti ade lagi sorang ni, dah la rupe mcm usop santorian pastu suke datang lambat sebab dia kata 'sy tak mahu kalah kepada student sy sendiri (student yang datang lambat)'.maka kelas yang 2 jam jadi 2 jam.bulih ke?time nak exam dia bagi tips soklan2 yang bakal keluar, semua kelas yang dia mengajar pun belaja mcm nak mampus..bile hari tiba, soklan yang keluar sebaliknye..bulih diterima akal ke?kesan eh 3/4 dari student fakulti i dapat F1.last2 dapat tau yang PROF tu mmg saiko dan ade masalah mental.mcm mana UiTm dihatiku bulih terima manusia mcm tu nak didik anak bangsa?

sy memang tertekan sampai sekarang kerna mendapat F1 untuk paper economy.arghhhhh!!!!

Mr_KhAin said...

thanks 4 this issues...pasni kene wat baik la ngn prof ezanie...ni first time kelas ngn dia..nasihat yg berguna..pergh kene jd budak baikla mcm ni...xpe satu sem kene tahan je la...hehe..so bala da lepas..ape langkah selanjutnya...kalu dpt keje yg best bgtau la adek2 junior ye...hehe

Anonymous said...

Varsity mane u belajar nih? Skemanya... Kat usm penang boleh kata 40% student rambut blonde/lite brown ala2 beyonce. Foreign student siap ada yg dye rambut kaler pink lagi.Lecturer tak saman pun..lol

AzwaZynal said...

tak adil ouh prof tuh.
ngee.

nazminabdullah said...

saya nak ikut mayud sebut concorde. condorde la. cuba cakap tengok.

lily lotus said...

duhai...camne hidup dia nak berkat asyik kena sumpah seranah dgn student kan...tapi dlm college mmg akan ada prof. yg annoying camni...huhu

Royal Jester said...

ada cara utkmake sure you get good grades. if your work is really excellent and deserves an A, surely you can appeal.Setiap university mesti ada appeal procedure, appeal la, bayar sikit pun takpe, then you can really know whether you memang deserve the A and bukan C.And also buat surat aduan rasmi tentang prof ezanee. tryla.

grafreak said...

bak mai nak teka. oghang pantai timur je prof ini :D

Liana Ezzana said...

liyanamajid: Masih..*sigh*

kasehDANpercaya: Teka lagi.

aira: Emosi terganggu.

Anonymous: Scotland tu bukan sebelah Kampung New Zealand ke?
Masih fikir nak sambung ke tak ;p

miss airwalker: Memang postgrad student pun kena juga walhal diorang tu dah matang dan berumur..tak patut betul.

Liana Ezzana said...

myself: Lu fikirlah sendiri.

Hidet: Nasib awak sangat baik.

Anonymous: Prak..prak..pak pung pak mustape..

IntanHEARTSyahmie: Dia lambat sebab shooting Usop Sontorian The Movie.

Mr_KhAin: Semoga berjayalah..sebab kami dah buat yang terbaik tetap dapat C.

Liana Ezzana said...

Anonymous: UiTM ada sahsiah rupa diri yang harus dipatuhi. Maybe sebab 100% bumiputra. USM tak boleh buat macam ni sebab semua kaum/agama pun ada dalam tu. Susah nak evaluate & takut jadi unfair.

AzwaZynal: Ini tidak adil!

nazminabdullah: Concorde. Betullah kan?

lily lotus: Boleh ke sumpah dia jadi katak?

Royal Jester: FIY, mangsa2 prof ni dah wasted RM300 each untuk remark paper. Tapi the prof refused to remark. Even dekan pun tak dapat buat apa2..so, duit diorang burn macam tu je..tak payah try la kot kan.

grafreak: Teka lagi noh.

Anonymous said...

haha. soooo rite. im from hotel faculty, tp, ade 1 subjek fspu. lec ni mmg parah betul, kalau perempuan cantik+gedik, bodoh macamane pun, akan dpt A+. kalau perempuan yg x berapa cantek, atau budak lelaki, pandai macamana pun, still akan dpt A- (paling bagus) n yg lain2 dpt B+ dgn B. rasenye, kalau sebut name, u kenal kot :p

Hanis Zalikha said...

haha sengaja eh suruh orang teka selamanya. takpe setiap perkara ada hikmahnya. terima kasih untuk pesanan ini, saya menghargainya :)

nasib baik subjek lain kakak liana cemerlang. fuh.

Kuey-san said...

Salam,

Kalo kat Fakulti Kejuruteraan Elektrik (FKE, UiTM SA) ada jugak spesis camtuh.

Prof Dr Ir

pangkatnyaa.


99% students menyumpah-seranah apabila BELIAU buat hal.

boleh melawan... kalo nak jumpa dia lagi sem depan.

(-.-)

sarah al -idrus said...

ish sakit hati boleh gila dpt lecturer cmni.

Anonymous said...

kenapa x laporkan saja pada pihak atasan U atas kelakuan childish prof yg IQ tinggi tapi bodoh EQ itu. I love UiTM for the love of me, i cannot comprehend how kolot some educators there can be. In fact some of the educators in other tertiary level behaved that way too. when u are at the university level, the teaching method should alway be 'to educate so that you can learn from the error' and not 'to punish for committing such error'. these people basically limits students' mind growth!! sorry i pulak yg geramm. anyway, if u feel that your paper deserves a higher grade than C, please report it to U admin.

-drea-

isabelle said...

sabar ye, liana.
it's over anyway. try buktikan kat dia, one day that what he's doing is not right.
memang mkn masa, but just wait n see.

ya allah,
harap2 aku x terbuat mcm tu! gulp :P

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Liana dearie~

I tambah geram bile bace this entry!
Bodo2..kalau tak sebab die, I dah grad pkai selempang oke!
Subjek die I dapt B saje..Bdak grup I,dpat A- oke!
Hampessss...

I pun pnah kne sound cam u..
Die ckap baju ketat la, pastu pakai tudung cukup syarat la,ape laa..
Then die mark la I, smpai I smbung masters pun die perli2 I bile nak pakai jubah..boddooooo..

Lagi satu,dulu kini n selamanye, cite die tak pnah ubah..all about his "bad-life" n now he turns 2 a "tabligh-man" huh! poyos...

Kalo die ngajar dlm kelas, I dok depan skali blom tentu dgr ape die ckap! Pastu ade hati nak btulkan pronounciation kite!

Hisshhh...I bersabar je sehingga I Abis masters..pastu I masuk ngaja I nak blah dr dept BS..

Seriously,the lecturers..Most of them are really damn sucks bebe! Baik2 je depan kite, but kat belakang,diorg kondem kite! Lansung tak support!

Ehhh...MAaf! Dah jadi tempat melepaskan geram!

y@ni3 said...

Dulu ada satu lecturer i yang sampai sekarang i masih tak paham kenapa ramai je budak2 nak membodek dia..Asal bodek je mesti markah budak2 tuh cemerlang, asal tak bodek je markah mesti teruk..Lecturer tuh sangat pilih kasih, Yang smart yang intelligent, semua boleh jadi kawan dia..Tapi kalau kampungan sikit, tak pandai sikit, dia akan buat baik bagi motivation sekali dua kali tapi jangan harap nak naik Toyota Vios dia sambil belanja makan kat luar kampus...Unfair kan macam tuh, lecturer nih seorang perempuan...Carik yang class aja...

Sigh! Sedih kan kalau pembentuk bangsa kita punyai sikap seperti ni...

Shahrul Shaharuddin said...

Prof tu ada g kat fac tu? igt dah blah dah.. heheh..

bonda said...

Babe..Prof Ezanee did lectured me in our Buiding Maintenance course back in UM.Dia tu memang kan...siap nak bagi me and our gang article pakai tudung lagi (sebab me and my gang freehair+agak gejala sosial juga) and...dia tu mcm tau je kan malam tadi gi clubbing la,colour hair la,pakai quitacs (eh..betul ke eja?) la...and dia juga pernah cakap masa kat Scotland dulu dia ada nama omputeh lagi...dahla gi lecture bawak moto besar.

Tapi yg bestnyer...I dapat A for his subjects!Hehe...So,good luck (for his subjects and colouring yr hair black.sob...sob...)

-ilyannur- said...

Bonda- i pun student BS UM tp x penah jumpa lectr nama tu. maybe i batch baru kan so x jumpa la....

tp sebab nk bagi org grad rendah mcm tu mmg x patut la kan...

thoyol said...

Dear,

Con⋅corde - Show Spelled Pronunciation [kon-kawrd, kong-, kon-kawrd,

aku tak rasa salah pun aper ko sebut..

haih.. pelik..

apaiyapalot! said...

what if prof tu bace blog ni. or gatal2 gugel name die pastu jumpe this blog.

hahah.

sudah cuak?

kempem lepas ni kene mark dgn permanent marker.

hiii

Anonymous said...

kakak liana.. kita ada doa untuk kakak guna hari2 masa nak masuk kelas lecturer ini..

allahumma ja'alni mahbuban fil quluubil mukminiin wal mukminaat..

baca tiap kali lepas smayang farhu sebanyak 10 kali.. dan juga tiap kali dalam kelas dia.. insya-Allah akan berjaya!

SoPHiE LeYrA said...

he's an ass.

jom buat voodoo doll and cucuk jarum kat dia 2x sehari. pagi dan petang.

tak pun hantar santau je.

-related to UiTM said...

salam.

liana, berhati-hati dengan apa yang liana tulis disini. takut-takut ada lecturer atau kawan-kawan orang yang liana mention tu TERbaca blog ni. lagi teruk kena mark nanti. next time guna gelaran-gelaran contoh Prof XX, atau Mr YY. jangan simply reveal nama orang, tambah lagi blog readers tahu dekat mana Liana belajar. Setiap universiti ada kelebihan dan kekurangannya dimana-mana, dan kita patut support tempat kita belajar dan jangan simply disclose/reveal keburukan-keburukan tenaga pelajar disitu. Orang dalam 'tahu sama tahu' tu lain cerita. Liana jangan salah faham apa yang saya katakan disini,ya.

Apa yang penting, Liana kena belajar sungguh-sungguh dan tawakkal kepada Allah. Allah dan janjikan rezeki yang terbaik untuk kita yang sepadan dengan usaha kita.

Good Luck, Liana!

syafaf said...

walawey!aku suka post nie sebab aku pun kene mark jugak....hahahahaha....

Anonymous said...

hi liyana..i pun tau psl nih...i student uitm..masa diploma dulu..i kena xtend sbb bergaduh ngan lecturer..just sbb dia yg slh..tp xnak mengaku...then dia failkan i...masa master pun sama...u kenal dr roshana???dia lagi horror...rmai student MICPM xlepas tesis sbb dia..i pun sama...setahun i buat tesis jer...pas2 siap kata i xkenang budi r..apa r..kat uitm kalo dh kena 'mark'..mmg abes r..rasanya bagus lg kalo lecturer mat salleh cm Prof torrance or prof bill...very professional...xde r mcm lecturer2 yg perasan bagus tuh....btw..im ur silent reader... :)

Liana Ezzana said...

Anonymous: Haha..saya rasa saya tahu siapakah gerangannya.haha

Hanis Zalikha: Tak dapat imagine la apa hikmah disebaliknya..hmm..

Kuey-san: Setiap fac mesti ada at least 2-3 orang macam ni kot..huhu~

sarah al -idrus: Nasib baik saya tak gila..kalau tak tak dapatla membelog lagi kan..ngeh3.

Anonymous(drea): Admin can't really do anyhting..he's the 'father' of building surveying and besides he's going to retire in 3 years time anyway.

isabelle: Sangat berharap something will happen to show him what's right and what's not.

♥ balkidz_hunny ♥: Hmm..bs dept really needs to change their leader.

y@ni3: Takpe2..nanti u beli toyota fortuner u vroom2 depan umah dia!

Shahrul Shaharuddin: Kan..sepatutnya dah blah dah..

bonda: U were very lucky bebeh!

-ilyannur-: Tahu takpe!

thoyol: Aku pun tak pernah rasa aku salah sebut menatang tu..tiba-tiba kena betulkan..terkedu jugakla..hahah

apaiyapalot!:Alhamdulillah kalau dia terbaca entry ni.

Anonymous:Thank u..how toughtfull~ I dah tak masuk kelas dia lagi..tapi insyallah akan guna kalau jumpa species macam ni..hihii

SoPHiE LeYrA: Kita hantar voodoo doll suruh dia cucuk diri sendiri..haha~

-related to UiTM:Salam, thank u for your concern. FYI, some of my lecturers memang baca blog I. I chose to let them (and the Prof if possible) know what really happen and how I felt using this entry. I memang sayang UiTM and BS..and hopefully this may open up their eyes to see what has been going on around them. I dah habis belajar anyway. *wink*

syafaf: Kita mangsa kepada lecturer yang megajar kelas yang kita paling aggresive! So unfair~

Anonymous:Sayang Prof Bill Hamilton!

AmirHaddatsa said...

heh sama la kat tempat sy blajar ni..
lectrer laki tapi bukan prof pn..eksyen je melampau..mentang2 dia sorang yang boleh ajar subjek safety semua student dia nk psycho! x gna betul..elok2 bleh aim dpt a..dpt d..bagero..

Anonymous said...

wah...gile la blagak a.k.a riak itu prof..lek2 la...xgune la nk up kn sgt diri tu..manusia still same...darah pn same merah ma...hehe..(emo jap)

lily lotus said...

dear! i dah tukar blog baru..nnti update ekk ;)

http://myrillys.com

Mad Maureen said...

Hai, first time comment.. I like the way you tell the stories with details, especially with dialogue style ;).. i can always relate to this story because being a university student, takdir pelajaran terletak di tangan lecturer.. Sungguh tak adil, tapi apa boleh buat.. Tapi so far, nasib baiklah saya tak jumpa lecturer yg pilih kasih @ ikut suka hati dia jer seperti Prof di atas nie.. (Ei, touch wood, tiba2 next sem terjumpa yg sebijik macam lecturer ni baru tau..)

Nena Gabbana said...

eeeeishh geramnyaa . tijak je prof tu . haha .

Anonymous said...

i'm ur silent reader.. i musykil satu je.. asal bile cakap prof tuh akan luluskan student dari negeri dia.. terus u all cakap dia kelantanese n from pantai timur.. tak baik tau..mungkin gak dia org nogori or melaka..

Fiza said...

ala, kesian pada students.

masa saya belajar dulu one of my lecturer di sub dari course ITM. perangai nya pun lebih kurang macam ni. ramai jugak students tak suka.

luckily, subjek dia ajar cuma minor subjek saja. subjek major semua orang putih yang ajar. bukan nak agung-agungkan tapi mereka lagi professional dalam hal mendidik ni.

sangat unfairlah kalau bagi markah depends pada emosi.

tak patut.

zatyhanyut said...

Oh..so shame.. Squizze me proff!!

sciatic said...

ish ape kes la lec gnie..
bdywy,kt u kitorg pon ad lec mcm neyh..
yg xley stdnt lbey2 dr de...
cis,bek xyah jd lec klu nk jtuhkn ank bangsa snirik..

adila lalala said...

lec sini pon ada gak,,susah2 payah sy buat research kat sekolah luar bandar yg ada cuma satu je cikgu bahasa inggeris,,boleh dia g kata apa,,cuba teka..

"really?" siap tulis dalam report sy dengan contengan terus direct kepada sentence yg sy tulis tu,,

sakit hati sangat,,maybe dia tak baca habeh kot yg skolah tu cuma ada about 100++ students dengan cikgu total berapa belas je,,n setiap darjah cuma ada satu kelas je,,

n of course i went to meet her,,time jupe bleh dia ckp,,
"ek? ada lagi ke skolah mcm tu?"

ada juga student lain yg buat kat rural kena mcm saya,,dorang trus benci,,at least sy da g terus terang kat lec tu,,saket hati pon da kurang,,

lisamorni said...

hehe..yana..die xdpt lgpun prof..mesti die bengang dgn lisa sbb last day anta tesis panggil die doktor..hehe..
psl sebutan tuh amatla setuju..kalo kite sebut tesis - taysis..die nk gk kite sebut teesis..haha...org amerika pun kelam kabut english nye...

helloheloo said...

Hello Assalamualaikum
Saya org shalam dan berpuluh puluh tahun (takla berpuluh sgt) saya duduk shalam memang saya selama lama hidup saya saya cakap KONGKORD HOTEL SECTION 9 TEPI PLAZA MASALAM. oleh itu sile baca di sini:

http://dictionary.reference.com/browse/concorde

sila tekan icon speaker itu dan dengar die sebut.
Sekian terima kasih.
My dad was in the states for 10 years and then UK for 4 yrs he says it as KONKORD. tell your 5 yr scottish lecturer to kiss my ass.
bhahahaha.

Honeys said...

Quote kasehDANpercaya,
"Kelantanis?"

Quote grafreak,
"bak mai nak teka. oghang pantai timur je prof ini :D"

Quote Anonymous,
"i'm ur silent reader.. i musykil satu je.. asal bile cakap prof tuh akan luluskan student dari negeri dia.. terus u all cakap dia kelantanese n from pantai timur.. tak baik tau..mungkin gak dia org nogori or melaka.."

hi liyana, im also 1 of ur silent reader n sorry to hear bout ur stuck up Prof. i was like EEEWWW! ok the part when he kept on 'braggin' bout how he was a so-called-bad boy back then n now he's what? warak?. WTF!?
it's like ur tellin ur students that its OK if u wanna get drunk or gettin' laid evryday, cz u juz repent later..haha..yeah right, if u live that long n got the chance to repent. he's messing his students mind with all that.

n i gotta agree with Anonymous bout ya'll guessing he's a Kelantanese n Pantai Timur.i was so shocked that in this modern days, people still thinks that way.
i mean its not fair for other people from the East Coast.
i should know cz my parents are Kelantanese, n they treat every1 equal, Kelantanese or not. n i call myself a Kelantanese too, tho some people said im not cz i was born in P. Jaya, Selangor.
attitude like liyana's prof, wujud di mana2 negeri dlm Malaysia, hatta dunia nih,ok. im not saying this cz of my parents or myself.

sorry yea liyana if i sounded emo. i admit that i was sort of pissed at 1st, haha..again, im sorry..
juz wanna stand for what i feel right.love ur writing babe,
keep on belog'in n take care =)

fatin itu saya said...

i did kena dgn dia masa exam because pakai jeans levi's yg faded dan ketat.har har har...

kena tarik keluar dewan exam, amek no matriks and nama, and kena warning. nasib dia tak suruh balik rumah tukar seluar. dah le tengah cuak nak exam..phew...

tp dia baik sbnrnye. bila dia baik la...kalau dia choose to be baik, super very helpful...

haihs.rindu uitm and fspu and bs la.

Liana Ezzana said...

AmirHaddatsa: same here..bukan prof pun..prof madya..haha

Anonymous: rambut je lain kaler..hahah

lily lotus: ok

Mad Maureen: Betul, nasib student sedikit sebanyak terletak pada hubungannya dengan lecturer..walaupun diorang kata diorang professional,tak pilih kasih..tapi..itu semua dusta! cecehh

Nena Gabbana: tijak dia..tijak dia..

Anonymous: Hmm tak tahulah saya..

Fiza: betul, sometimes foreign lecturer sebenarnya lagi professional and helpful..

zatyhanyut: shame2 kan

sciatic: Betul tu.

adila lalala: Ni jenis lecturer yang tak baca report sampai habis..kat fac saya pun ada 2-3 kerat.

lisamorni: Dia rasa dia paling bagus kat dalam dunia ni kot.

helloheloo: Hey prof wannabe, kiss helloheloo's ass! haha

Honeys: Haha..no worries, its always ok to stand up for what u believe in..

fatin itu saya: Few of my friends pun kena..tp kalau tak silap I diorang kena masa tgh jawab paper.lagi teruk..sebenarnya boleh je tunggu sampai habis exam baru ambil nama, takdela student hilang fokus nak jawab exam kot.

f | r d 4 s z L e r said...

xrisau die bace blog u then 'double aim' u ke =p

Iz said...

kat uitm memang ada lecturer yang macam ni. rasanya mana2 branch uitm pun ada. i dulu bejar kat uitm jengka pun ade gak lecturer mcm ni. pegi kelas dia, wajib, mesti kena pakai tudung. kalau tidak, dia berani rendahkan markah kita, just because dia ketua program. konon best la, hoh.

rasa macam nak pancitkan tayar dia and calarkan kereta dia pakai garpu.

ahmad izzat latip said...

betul ke hotel concord nak sebutnye kenkerd?

renjuna said...

hhaaahaaa...

saya dulu ex BS Uni Malaya pernah belajar under Prof Ezanee nih ( masa tu takder lagi Proff sebab dia baru buat Phd masa tu..

kerek .. yes dia memang kerek .. dengan kitorang dia siap tunjuk gambar dia yang rambut sampai kat punggung lagi ...

tapi my result ; A ( dia ngajar professional studies saja masa tu kat UM..

pearl said...

well, since the prof madya have been studied in Scotland for 5 years..and pronounce concord as kenkerd...mungkin betui jugak sbb dia ikut scottish accent yang totally different dgn standard english UK and US :)

eiza said...

eeee.. tak suka lecturer yg bias.. especially bias pasal kenegerian..
tak suka! tak suka!!!

psst: liana, kita pun 1 fakulti ngan liana. tp dh grad dah. hiks.

faza said...

ai kak senoir...prof 2 ade lagi n perangai diee still macam 2...kitorg pon slalu kene ngn die..rmai gak student yang fail paper die sbb kedatangan xpenuh!tapi seyes..kalau time kelass die rase tak tenang...takut sgt...

Nit Nit said...

these type of homo sapien should not be allowed to be a lecturer. Masa i kat OUM, ada sorang bukan bangsa Melayu (so teka bangsa lah pulak ea) OMG.. mmg racist.. mmg salah i hantar assignment lewat tapi sehari and masa tu ada sorang lagi student bangsa dia tak buat langsung tapi dia bagi seminggu utk habis kan.. so i tanya boleh bagi extention sehari je lagi ke? which he agreed to accept it, .. last2 dia failed kan i.. bila i tanya kenapa my assignment's mark so low? dia kta i hantar assignment lambat sehari.. WTF? i was so devastated..dah lah that subject yg dia ajar tu very dry.. .. mmg vavi betul.. i heard from the seniors... mamat tu mmg racist giler..and been failing alot of malays selalunya the seniors akan advise the juniors kalau dapat lecturer tu gi lah tukar class tukar ..agaknya dia orang tak sempat bagitau kat i.. haish..

Tempat Sampah Stainless said...

ok deh juragan

Anonymous said...

lahhhhh.. prof ezanee ni famous gilerrr..haha..hi sis, bru noticed akak hanis rupenye senior bs..yg psl life dlu yg sgt mcm jiwa taiko tu pn dia criter jgk..n batch sy rmai jgk amek supplement paper FM..tp yg amek tu pn deserve sbb bwk toyol..tkut sgt katenye nk jwb paper prof..