Monday, March 22, 2010

Jakun.

Duduk Shah Alam dekat 4 tahun kot. Adiks-adiks ni tak tahu pun isi kandungan bandar Shah Alam. Huh. Cuti sekolah? Tour de Shah Alam? Jom cekidaut!

1st stop: Muzium Shah Alam



Sesuai dengan tajuk =D


Motif duduk bawah keretapi?



Kalau kat muzium aku paling suka tengok benda ni. Rajin. Kagum.



Macam real kot.


Eh eh tangan siapa tu buat-buat tunjuk? =p



Tahukah anda ini Selangor's first flag? Tak kreatif langsung.



Sejadah Sultan Selangor yang tebal macam karpet. Aku nak.



Penuh kepura-puraan.



Jepun guna basikal stylo ni tawan Malaya.
Kalau kita guna superbike boleh ke tawan Jepun?



Ilmu kejadian? Macam nak bertapa je bunyinya.




Aku agak tertarik dengan Pamor-pamor ini.


Siapa boleh jelaskan Pamor tu apa???





Imran tanya, "Kenapa patung wayang kulit ni warna-warni
sedangkan dia duduk belakang kain je? Kan cuma nampak bayang-bayang?"
Hah, jawab jangan tak jawab..ewahh..


Sebelah muzium library pulak kan..




Aku teruja ada adiks-adiks yang minat membaca.
Yang baju hitam bukan adik eh.





Homaigod! One of the finest edition; republished from the 1922 edition.



Excited gila jumpa buku ni! Aku memang minat sangat cerita ni dari kecil lagi. Sangat. Dulu masa kecil pergi London, tengok cerita ni kat tv..pelakon real punya (bukan kartun tau). Masa tu dah jatuh hati la..sebab kagum dengan jalan cerita and props dia. Then balik Malaysia, ada kartun pulak. Cartoon Classic. Setiap kali ulangan mesti tengok okay. Impian terbaru: one day nak pergi UK dan dapatkan original edition yang ada banyak gambar. Wahh, cita-cita tak nak kalah..berapa ribu la nak kena lebur tu..=p


Okay, hari hampir gelap. Kami beransur ke pasar malam seksyen 7. Percayalah adiks-adiks ni tak pernah pergi pasar malam. Dan tiada gambar sebab teruja makan jejari ketam sambil ronda.

Lepas maghrib, I-City!


Ooohhh..



Aaahh...




Waahh...



Weee...




Meriah.

Tapi belum ada kedai lagi. Cuma lampu-lampuan disini sana. Park ni perlu lebih bench dan tong sampah.


Okay, makan malam @ Hakim seksyen 7. Tapi malam takde roti poori =(
Kesian adiks-adiks, sampai sekarang tak tahu roti poori tu apa..hahah poyo.

13 comments:

lily lotus said...

ni ala2 rombongan cuti sekolah ke :P...tapi bagus bawa diorang ke sini2 ajer for outing..hehee

ainee cumi2 said...

ehh yang banyak2 lampu ni kat mana?

syafaf said...

tiba2 tertarik nak pergi muzium shah alam :)

DiyanaMahad said...

roti puri? xtaw. roti pool kat jb tahu! :D sdap!

cLoud9 said...

hahaha dlu dok sana xpenah nk pegi. skg da xdok sh alam tingin nk pegi muzium hehehe

roti poori tu ape? sayer pon xtau.hehee

nurul nadia said...

roti pooh?

cHiN said...

puree tu roti kembung makanan india yang makan dgn dal tu kan?

Liana Ezzana said...

Yang lampu lampuan tuh kat i-City, area blkg seksyen 7 yg industrial tu.

Tak pasal2 jadi promoter Muzium Shah Alam.

Ya! roti poori tu roti kembung makan ngan dhal. So far yang sedap kat Hakim seksyen 7. Tempat lain I tak tau.

eLL said...

Pamor tu spirit of keris...
haha yekot. saya google

http://old.blades.free.fr/keris/introduction/wilah/pamor.htm

lyna said...

hai liana...ha mmg btolla korg yg kte nmpak aritu..igt cam salah org, hehehe..tp x tgur, segan..aauuwww

Liana Ezzana said...

eLL: yeke..thank u. tak terfikir lak nk gugel =p

lyna: kalau u tegur, takut i pulak yg segan =p

JuLia d BuBbLes said...

eh, idk pun shah alam ade muzium? eventho x duduk shah alam, i go there often since kecik kot sbb auntie duduk sane. huhu~ must go must go! hehee

btw soklan imran tu mmg sgt la very tough question. haha

Anonymous said...

pamor..
corak kat keris..
kire cam motif la..
contoh familiar sket cam ukiran kayu kan ade motif awan larat la dll..
tpi btol gak cam eLL cakap tu..
lain pamor lain semangat die..
tu yg sampai nak nek kete tu..
jln kaki tak pandang..
ceh.. poyo cam pandai je aku ni..
aku teringat blek sb ter-recall pensyarah cakap 4-5 thn lepas..
huhu..