Thursday, April 15, 2010

Saya Seorang Sulung.

Entry kali ini adalah sempena entry Alisya di sini.

Best ke jadi anak sulung?


1. Kecil-kecil lagi, anak sulung dah diberi tanggungjawab jaga adik. Tak kisah, kau ada orang gaji ke, mak kau surirumah ke, nenek kau jaga kau kat kampung ke...tapi kau tetap kena take care of adik kau..kan.

Kalau mak bapak pergi kerja, aku kena jaga adik, buat susu, bagi makan, mandikan dan lain-lain. Masa aku kecil, kalau balik kampung, aku selalu tak dapat ikut sepupu-sepupu aku merayap disekitar bandaraya Alor Setar. Sebab kena jaga adik. Kalau bunyi je diorang menangis, pasti akan berkumandang di udara..

Mama: "Liana! Tengok adik!"

Kalau adik jatuh..

Mama: “Girl! Kenapa tak tengok adik?”

Liana: “Dah tenung dah ma, tapi jatuh jugak..”

(Eh, boleh ke macam tu..)

Paling tak cool sekali..

Mama: "Liana! Tolong cebokkan Khairi ni, dia berak".

Malu wey, kalau tengah main dengan kawan-kawan kena panggil cebok adik. Serius tak cool.

Khairi dan Imran, you owe me one thousand ringgit for this.


2. Oh, tugas pembantu dapur sudah tentulah aku punya. Dari basuh pinggan mangkuk, ke potong bawang, ke goreng kacang, ke potong timun, basuh cili, kopek telur...eh macam nak masak nasi lemak je mak aku ni :p

Umur 12 tahun aku dah masak sambal tumis untuk makan tengahari wehhh. Okay my point is, Hanis and Alisya, that's why I know what, how, when and where in the kitchen. Kalau mama berniaga, aku jugak lah yang kena ikut tolong dia. Adik-adik duduk rumah tengok cartoon classic! Mungkin sebab tu aku suka kerja buat sales kot sekarang.


3. Kalau bergaduh adik-beradik dah tentu kau kalah bila mak bapak masuk campur. Especially, kalau adik kau tu anak kesayangan bapak kau kan.

I know you are smiling Hanis.


4. Bila dah boleh memandu kereta, kena ambil/hantar adik kat sekolah. Sekolah tak nak kalah, nak sekolah sebelah stadium negara. Ambil/hantar adik kat Sabak Bernam. Ambil/hantar adik kat Segamat. Pergi Tesco beli lauk untuk masak. Pergi beli bungkus kalau tak sempat/malas masak. Kena bawa adik-adik pergi jalan-jalan bila cuti sekolah. Kena langgan majalah Pa&Ma internet sebab adik-adik nak buat folio Kajian Tempatan. Kena pergi CC print kan kerja sekolah adik. Kena beli topap adik masa tengah main futsal. Kena beli manila kad adik masa tengah tengok wayang. Okay over. (-_-“)



Jadi,

best ke jadi anak sulung?


Best!

Sebab sekarang kakak boleh suruh korang semua buat kerjaaa. Yeah!

Hafiz pernah cakap, “Eee, kakak ni..suka hati je nak suruh.”

Hey, aku kan kakak!





p/s: Alisya, anda boleh mencuba bakat dimuka saya.

65 comments:

TotYati said...

salam,

yeah saya juga anak perempuan sulung.

betullah tu yg liana tulis tu.

tapi itu semua mengajar kite menjadi lebih bertanggungjawab dan pandai berdikari.


sungguh :D

ida said...

betul tue..
tgung jawab yg berat..
lagy2 kalau ader adq ramai penink pale..
tapi t jgan drang xkenang budi dah la..

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Yayy..seorang sulong best! :)
lagi2 kalau jarak ngan adik jauh sket..
muahaha..boleh buli :)

.:pUbLiC_eNeMy:. said...

Hehehe..banyakkk nye keje kak liana.. ^__^

sapphire said...

saya anak kedua
harap hanis dpt buat entry pasal anak kedua plak :P

lily lotus said...

hahhaa! part tgh main mama panggil suruh cebok adik tak cool. huhhuu..adik2 saya pun hutang saya one thousand ringgit lah camni. thanks for the ideas!

noorfarahim bt azemi said...

yeah!!!!btol..setuju sangat....tp xpe...kita kan kakak...haha...

Nona Nadzirah Anak PakDin said...

Bertuah jadi anak sulung. Suka. ;)

Lily Wahyunie said...

You are kakak yang berjiwa besar...walau mata sepet...hehe...thumb up!!

Anonymous said...

i love this.. anak sulung perempuan. mmg ni la keja2 kitorang..

ayie said...

best...ak pon sulong gk

Hanis Zalikha said...

Lawak kot buat nasi lemak. Hahahaha tiba-tiba gila. Takpe anak sulung yang baik macam hang dapat membentuk adik yang baik macam kami.

crazy_labelle said...

yg part Malu wey, kalau tengah main dengan kawan-kawan kena panggil cebok adik. Serius tak cool.

aki totally can relate 2 dat T_T

tp xla cebuk berak... selalu kne jaga la... mndikan ke..

haniekunie said...

setujunye! saye anak sulung! tapi saye cube sedaye upaye supaye orang lain je kene marah.. saye dok diam.. muke tak bersalah.. :p

Lili Sakina said...

hahaha...i luv my elder sis...kerajinan beliau allows me to wake up l8 in the morning...but then, i do owe her...cepat2 kerja balas budi kakak saya n doakan dia dapat suami terbaekkkk....
ok la tu kan???

ana said...

sy ank bongsu..
tp sy sgt salute ngn liana..
bcos i never knew dat all my sis r doing the same..
so, i've to pay them one thousand..*grr*

a l i said...

kau sungguh kelakar,kalah adik-adik kau, tak sia-sia kau jadi kakak sulung

mrs camillo said...

totally agreed.

Ummi Hanie said...

reading this makes me feel sumthing like "lega ' for having anak sulung perempuan . hope shw'll be like u ;)

khidmat itu sesuatu yg mulia ... kesannya dtg dlm hati ~

abang ensem said...

i luv this entry .. ngingatkan i masa kecik2 dulu sebagai anak sulung cuma the difference is i anak sulung yang menjadik kesayangan keluarga sebab i ni d only boy dalam femili...

emencer said...

part "suruh2 adik" mmg best...saya suka kalu jd anak sulung....tp i'm bongsu........selalu kena terima arahan!!!!

adilalalalathetroubleblogger said...

very true! i like this~

Nur -al- Ain said...

jadi akak yang sulong best ape, nanti dapat je ape nak ;p HAHA . plus, dapat semua bende baruuuu.. adik adik dpt kakak punye. HAHAHA

Liana Ezzana said...

TotYati: Setuju. Dengan tak malu saya menyatakan saya seorang yang penuh rasa tanggungjawab dalam diri..=p

ida: Adik yang tak kenang budi tu kita balun je.

♥ balkidz_hunny ♥: Buli tu apa? ;p

.:pUbLiC_eNeMy:.: Tahu takpe. Kalau dibayar gaji, I dah jadi millionnaire tau. Hahah

sapphire: Semoga harapan anda menjadi kenyataan.

lily lotus: Kan..adik kita bukan tahu pun kita yang jaga dia masa kecik. Kena mintak tu.

noorfarahim bt azemi: Kakak sulung pulak tu~

Nona Nadzirah Anak PakDin: (^-^)

Lily Wahyunie: Sekarang pipi sudah tembam, lagi la nampak sepet~

Anonymous: Kerja2 yang sudah tertulis~

ayie: sep2.

crazy_labelle:Ah..tak kesah kena buat apa pun..tapi memang tak cool.

Hanis Zalikha: Motif tulis macam tu?

haniekunie: Anda anak sulung yang berjaya.

Lili Sakina: Aish, mana cukup doa..kena la belanja makan mahal-mahal.

ana:Boleh mula kumpul duit daripada sekarang.

a l i: Kira aku menang la ni?

mrs camillo: =)

Ummi Hanie: In order untuk anak aunty jadi rajin, aunty kena selalu suruh dia tolong aunty..macam mak saya..hahahah

abang ensem: The only boy in the family tak kira..tak kira..

emencer: Oh, kasihan.

adilalalalathetroubleblogger: The truth and nothing but the truth.

Nur -al- Ain: (^-^)

a l i said...

heh aku tak cakap kau menang lagi,kalau kau menang pun kau kan kakak,kena beralah,nasib baik aku bukan kakak,tak payah beralah

ps: tak tahu kenapa aku komen kat blog kau taktahu kenapa,sebab aku tak suka pablisiti kot

Liana Ezzana said...

beralah sebagai salah satu cara menunjukkan kasih sayang.

GhOsToNe said...

eringin nk jd anak sulung..

fatimahalzahranaamat said...

kekekekkee.. sokonk2.. kadang2 tu aku emo. etf kene belikan topup utk adik di tgh2 happy lepak ngn kawan2. or kene tapaukan makanan utk dorg. lagi2 kene hantar/pikap dorg balik sekolah.

sungguh annoying.

tapi yg best, bole jadi diktator.

suh dorg wat keje.

ho yeah!!!

incik pai said...

like! like! like!!!!!

mint. said...

Liana nasib baik masa hang basuh berak depa takdak cacing. Pastu aku rasa Alisya paling syok sebab ada kakak dah besar boleh belanja. (Min jangan tunjuk sangat hang mata duitan)

nurul said...

nice entry:)

Saed Ramadhan said...

sesungguhnya pahala yang kamu perolehi sungguh banyak dan laku dikalangan para lelaki sebab boleh buat kerja rumah dan jaga anak. Sifat keibuan yang tinggi. I likeee..

Nadia arRumaisha said...

hahaha i tergelak baca entry ni cos agree sesangat.... cos i pun sulong....

women's world said...

betul sangat..saya pon anak perempuan sulung..dah terbiasa buat sume sendiri...sebab memang dari kecil asyik buat sendiri..nak suruh adik x bagus sangat apa yang dia buat..at last dah kahwin pon kalau boleh buat sendiri saya akan buat sendiri..memang kot mentality anak sulung ni x suka menyusahkan orang kalau boleh buat sendiri..tapi 1 thing anak sulung sure berani, rajin, bijak dan memang mak ayah selalu dengar cakap anak sulung!!;)

Cik Qemm said...

betul!

sangat setuju dgn semua hujah kak liana.

semua anak sulung mmg ade jobscope sebegini ke?
:P

nn said...

setuju setuju setuju. paling heaven bila adik2 dah besar kita boleh jadi m'am dalam rumah. BEST! >:)

Kie-yu said...

so sweet! ekceli, i pun anak sulung~ cth teladan utk adik2. ape yg i buat dey ols mst ikut. so kena behave all da time ;)

liyanna said...

love this entry. :)

ururules said...

funny.. it felt like u're talking about me.. but i'm the second child AKA second son..
worst.. the second child syndrome always bug my life.. [mase kecik2 dlu la]


cheers to responsibilities..

JAI said...

haha..nice one...setuju dengan entri nie..

deena awanis said...

sama laa kiter..

sometimes, best..

sometimes it was soooo not cool..=(
hukhuk

Melissa Mjb said...

HAHA. entry terbaik! saye pon anak sulung. peranan kite same. AHAKS

ilyia nur ab rahman said...

yes..same goes with me..tapi saya bukan jenis kakak yg pandai menyuruh2 adik..selalu kene buli..tp bile dah ade anak ni syok pulak sbb ade byk baby sitter..hehehehe

ishiko said...

ahahhaa... da besa br besh jd ank sulong kn? meuhehehheee ~

Carl Samsudin said...

yeayh!! berjaya disini!!!

Azaziah Hani said...

macam sama je kehidupan kte sebagai anak sulung..kne masak, kne kemas umah..kalau x yang kne mare mesti kite gak..

akak sulung nie memang kne banyak sabar..

tapi yang best,bile kte tak ader kat umah yang paling dieorg igt AKAK SULUNG la..sebab dl kite wat smua tapi skrg bile kte tak ader dieorg lak kne wat sendiri..

saya happy jadi anak sulung

eNaSaN said...

itulaH kakaK..... (^_^)

sweet lady said...

btl3.....kekdg sakit gak ati ni klu kita suruh diorg xwat..ape2 pun ia mengajar kita lebih bertanggungjwb..

aira said...

samalh kite..wlaupun bkn anak sulong, but stil..im d only girl in my family..d only akak yg bole cebok berak, d only girl yg bole angkut bangkai tikus cz abang2 takut..
oh, check out my latest entri-romantika noridz..mayb u bole share cte romantika parent u kt sya!

SugarSpices said...

yesss...engko kan KAKAK KU..ahahahahah nice entry dear!!

cik eykameow :) said...

bestnyer kalau yg sulung tu kakak. tp xpelah.. abang pun abang lah.

p/s: so kesimpulan yg saya amik dr cerita ni..saya pun dh jadi macam yg sulung.(padahal anak ke 2)

Aleeya's Touch said...

lol.. liyana.. i anak sulung jugak... tapi x kene jaga adik laa mcm u... sbb i duduk ngan nenek! hhahha so manja mengada2.... tapi part paling best.. bila dah besarr semua adik2 tu bole kite suruh2.. dan kite BOLE JADI BOSS!!!! YEAHH!!! hehee

bestnye anak sulung lagi... BAJU KITE SEMUA 1ST HAND...... dan adik2 kite dpt SECOND HAND! WAHAHAHAA... bestt bestt besttt giler!

Kalau anak sulung nak kawen.... best woo... sumer dia yg 1st...

Sar said...

*senyum (kambing)*

I'm also the eldest in the family. It's great yea tapi sometimes it's really tiring. Baik kalau adik beradik faham & tolong skali kala but when they don't.. T_______________T

soffya cik bulan said...

saya seperti hanis, ank no 2..he
teringin sgt nk kakak.nk2 kakak mcm ni...series!

neyra shazeyra said...

im the eldest and i agreed with u 200%~~~

cLoud9 said...

bila nk hupdate liana ? heee

Nadia said...

I'm also the eldest and still taking care of my bro n sis. Mcm kuli pun ade tp da biasae sbb sayang kan. :)

U go sis! :D

SHIKIN said...

jadi kakak sulung kdg2 best tapi selalunya tak best.semua kena mengalah.kadang2 nangis bila mak menangkn adik.smpi ckp, kita nie anak angkat ke...huhu lawak betul pemikiran masa kecik2.

SHIKIN said...

jadi kakak sulung kdg2 best tapi selalunya tak best.semua kena mengalah.kadang2 nangis bila mak menangkn adik.smpi ckp, kita nie anak angkat ke...huhu lawak betul pemikiran masa kecik2.

emma said...

Same wif my sis. Anak sulung mmg byk bjasa ngn keluarga. And jadi contoh tau. Proud of yourself ya babe :)

Hazirah said...

alaa.. kenapa la saya bukan adik liana ezzana? hahaha.. cute post.. nnt jumpe di gym!

Honeys said...

i pun sulung juga n ade la best n x bestnya..
best bila kita bleh sruh adik kita wat itu ini tp sbnrnye dr 3 org adik yg i ada, sorg je yg betul2 ikut or patuh pe yg kite sruh..yg patuh tu adik ke 2 (lelaki)..
adik yg pertama (perempuan) susah skit, tgk mood dia n yg x thn tu kite plak blik yg di suruh itu ini..haihh..
adik yg ketiga/bongsu (lelaki) plak lg jgn harap laa..lbih2 lg dialah yg paling pandai antara kami...
tahu tak cmne rasa bila adik tak hormat and arah kakak/abg dia wat mcm2..? hmm, tgk je kat tv drama2 tu, lbih kurg gitu la rasanya..
haihh, sbr jelaa..walaupun cmtu, i suke manjakan adik2 i ;)

Nurulainn Othman said...

saya pn sulung. saya rs semua anak sulung pun mcm tu kan. samalah kita ni kan.

Khairul Atikah said...

hahhh..betul tu. now, wlpn mber ckp 'hei..kau ad kete jom kte g wangsa walk.! kau drve.!' tp yg adk plak 'ayong. balik awl. ak nk pergi kedai buku.!' demm.! mmg ta cool ble kne limit an wktu kua ngn mber. huhu TT__TT

tp mmg best. ble suruh adk2. 'hei..ak penat la bw kau sana sni. kau tlg la ibu.' hahaha haven disitu ;))

Cik Ezyatie said...

cool entry about being eldest :)