Saturday, May 15, 2010

Puaka Penjara Pudu

Did you heard about the re-development of Pudu Jail?

I'm against it.

Betul-betul tak setuju.

Di situlah lukisan yang terpanjang di dunia kan? Ok mungkin bukan dunia. Tapi Malaysia.

Historical building kot. We are losing it aren't we?

It used to be a museum, kenapa tak retain je. Enhance the historical elements of the building.

Oh dear. Maybe sebab belajar Building Surveying kan, I concern terlebih sudaaaah.

They wanted to develop Bukit Bintang City Centre and condominiums on that land.

Let's imagine..

Kau nak tak duduk condo tu? Aku tak nak kot.

Kau nak kerja kat situ? Aku tak nak kot.

I don't think I'm being a typical Malay. Even Chinese and Indian too have their own superstitious beliefs regarding property where men died in it. Kan?

Okay, mari kita cuba berfikiran positif pulak.

Mungkin, their target buyers are expatriate. Not Malaysian.

Mungkin zaman sekarang orang dah tak heran dengan hantu sebab sekarang manusia lebih hantu daripada hantu.

Apa-apa pun, let your imaginations and thoughts run wild. We'll see what happen next okay!

40 comments:

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

huhuhuhu esok esok dengar banyak kes hantu la pulak.. dah la situ penjara lama.. memacam kes kat dalam tuh.. agak agak laku ker kalau buat kondo n shopping complex kat situ.. patut biar temnpat tuh jadi salah satu landmark.. emmm tah hapa hapa la kalau nak dirobohkan n dibangunkan benda lain pulak...

memang tengah pekan.. / bandar.. kacau n mengganggu pandangan.. tapi itukan antara bangunan tertua dimalaysia... emmm entah laaahh//

pizlimw said...

"Mungkin zaman sekarang orang dah tak heran dengan hantu sebab sekarang manusia lebih hantu daripada hantu" - betul sangatla ni... Hehe..

syafaf said...

mak takut nyah...oooooouuuuuhhhhh!

lily lotus said...

nightmares :D

nia said...

kerja n tido ngan hantu,jadi hantu skali la..tmpat 2 menakutkn..

nia said...

tmpat 2 sgt menakutkn...

Quiyah & Hasrul said...

yup agreed, manusia skang lebih hantu drpd hantu..

sipisenan said...

lorh, kenape la nk robohkan penjare pudu tu.. mmg sgt2 historical.. isk2.. soalan hantu tu x berape jadik maslh.. klw wat kondo or shopping complex kat situ, da la area2 tu sesak, padat dan penuh ngn asap2 kerete. nk parking pon x de tmpt. klw ade pon, nk kluar masuk2 area tu amat la susah. sebok sgt. bukan ke tiap2 ptg jem kat situ... klw aku la, aku x nk dok situ.. pencemaran udare ngn bunyi.. isk2. pendek umur la aku..

ochipz zaind said...

lalu kat situ pn len macam je rs..nih kan plk nk tnggl situ..hufff..
sy stuju kalau buat historical building..muzium ke..mane tau jd cam nite at muzium..huhu besttt..=)

JULYA said...

waaaa.kenapa dunia ini kejam. kite belom lg sempat melawat kat dalam penjara tuh. teringin nak tengok orang kena sebat. bilik gantung. dulu masa di buka untuk orang awam x sempat pergi....lagipun malaysia ni dah terlampau banyak building.

Anonymous said...

i do agree with the demolition, but i dont agree with the new construction. the new construction will cause super massive traffic jam as that area had already congested.

aimi amirah said...

yes..i agree. im against it too! teringat time kecik2 pegi rombongan sekolah kat penjara pudu. best!! psl diorang ajar macam2. seriously, they should retain kot museum tu!

chykeenzachary said...

yeah!setuju dgn zaman sekarang ni manusia lebih hantu dari hantu,jom tgk teater hanturisme kat aswara yang mengupas isu ni...1 jun 2010 jam 830 mlm.join la lau free.tiket pon free je...

NenekPenne said...

confirm bukan ai yang akan duduk kat hotel tu.. spookie...

::ienafazlyna:: said...

tapi i rase mesti ade sumthing will happen masa pembinaan bangunan2 kat situ k..just wondering lah..sebab macam seram ar kalo nak keje kat ctu bile dah tahu tu sbnarnye tempat ape..huhuhukkk

mahboob al-kun said...

lukisan2 tu semua dah pudar la kak. tak berjaga. authority mmng tak menghargai seni langsung.

sodih den....tsk tsk....

thoyol said...

hehe..

nanti jadi macam Tower 13.. Yeah, Pudu 13..

get ready with your webcam..

:)

~NURUL~ said...

ler.. kenapa banyak developers yang tamak skang ni??? tak boleh ke biarkan tempat2 yang ada nilai sentimental tersendiri berdiri teguh?? tgk kat luar sane tu,.. kita g melancong pon bukan nak sgt p shopping kat tempat2 yang cantik mantik gtu.. sume dok usha bangunan lame yang cantik terpelihara... xtaulah,, makin lame rame makin ramai manusia tak pandai kat Malaysia ni.. haisssh

Anonymous said...

" Hi..I Like It ..!
"Sekarang manusia lebih Hantu daripada Hantu..!

Just don't forget to watch NTV 7..Ghost Adventure...!

You might be able to do "Something Amazing.." Catch the "Ghost/Soul" one day at Pudu Jail...!Insyaallah!

Ara said...

i have two words - tak nak...huhu~ ;p

syafiqxsaifullah said...

turun ke jalan.
dan suarakan!
penentangan ini.
kita prihatin. bukan?

♥ balkidz_hunny ♥ said...

liana, memang u budak BS sejati laa..
mesti dulu suke subject yg ck linda ajar nie..hehe..
:)
well..well..what can i say.
i pun tak suke!
okey, i admit! I pun budak BS sejati!
haha..

dear,
sorry i tak pick up phone hr tue. Im soooo busy with many things.
btw, i memang nak sgt pegi gym! :p
i'll let u know soon when i ngan husband i ready!!

ururules said...

actually. i do believe the mind play us for the fool we are. and our belief pun.

well. as a muslim. we know roh yg dah mati tuh.. either pergi kene seksa kat neraka atau masuk syurga atau masih 'disoal siasat'. jadi tak mungkin derang leh ade kemampuan nak lari dari malaikat2 penjaga n balik tanah tempat derang mati and haunt the place to its core. lets face it.
yg sedang di soal: are still there.
yg masuk neraka: they have to get pass the doorkeeper before they can get out.
yg masuk syurga: kenape nak balik bumi?

which only led to djin n syaitan. di mana. kalau kite takut akan suatu tempat tuh. maka di situ lah mereka akan decide bertandang serta kacau kite. so y takut in the 1st place? sebab sejarah berdarah? ceh! no no non. thats y lah kite kene beriman. iye. hehe.

Anonymous said...

aperls...hantu tue sume perkara tahyul jerkk..jgn la set dlm mind tue..asal tmpt prg mati jerk sure ade rhantu...dlm diri kite sebenarnyer pong ader hantu gaks....pandai2 rr kawal setan diri tue....

Hanis Zalikha said...

Setiap kali lalu, teringat entri ni. Lol.

Nurul Aima Hj Kaim said...

teringat movie POLTERGEIST masa kecik dulu...

Liana Ezzana said...

:) Thank you for all the thoughts you guys are sharing.

Just to clear things a bit, when i said superstituous beliefs about place where men died in it does not actually mean hantu. It's actually the negative aura left by the dead. And yes, all the jin and satan love to hang around that particular area because that's their job to mess with our minds.

I use to discuss among my friends
about the difference of hantu and satan. To me they are the same. Its the malay who call it hantu.

Yes I agree with u ururules, its the matter of iman in ourselves.

Hopefully a fun post like this does not stir the iman anybody who reads it! ;)

Anonymous said...

aperls...hantu tue sume perkara tahyul jerkk..jgn la set dlm mind tue..asal tmpt prg mati jerk sure ade rhantu...dlm diri kite sebenarnyer pong ader hantu gaks....pandai2 rr kawal setan diri tue....


___________________________________
i just nak komen org ni...normally i jd ur silent reader n i love all ur entry..tp bila baca komen stupid person mcm ni, buat i nak komen. mula2 dia kata hantu ni perkara tahyul which is "karut" then tetiba dia kata dlm diri kita ni pun ada hantu jugak..????? WTH r u trying to say?? ko ni "ayah pin" ke ape?

ururules- "as a muslim. we know roh yg dah mati tuh.. either pergi kene seksa kat neraka atau masuk syurga atau masih 'disoal siasat'. jadi tak mungkin derang leh ade kemampuan nak lari dari malaikat2 penjaga n balik tanah tempat derang mati and haunt the place to its core"

u r muslim tp u ni mcm skolah agama x abes..di akhirat nanti barulah segala amalan umat manusia baru ditimbang dan diadili...

nampak sgt korang berdua ni xpaham maksud sebenar blogger ni.. maksud dia bukanlah semata-mata hantu or jin or setan..maksud sebenar dia adalah penjara pudu itu sendiri.blogger ni tidak bersetuju dgn merobohkan penjara pudu ini disebabkan oleh "historical value of building"!! d rest cuma melawak and art of writing..hope korang paham..(mcm budak sekolah kanak2 terencat nak kene explain everything).

to liana...teroskan menulis...i love entry!!!!

Mrs. Kown said...

baru baca kat paper. then my husband cakap, "takmo lalu situ malam2. nanti hantu suruh berenti nak lintas jalan. hantu2 lompat eksaited sbb akhirnya free from jail, boleh pegi jalan berjaya megamall"

=P tu semua kerja orang nak buat duit aje. tanah sekangkang kera kalau dah nama dalam kl, nak jugak di bina itu ini.

andy chester said...

dah kena roboh.. ade kat kosmo hari nih http://bit.ly/9P4hHK ...seram~~

Anonymous said...

yang pastinye Anonymous atas ni lah yg paling bodoh. marah betul bila org cakap part2 hantu.. ni lah akibatnye byk sgt tgk cite pontianak harum sundal.

Anonymous said...

normal la org akan pikir pasal hantu. sebelom ni pon tempat tu mmg berantu. no doubt kan..
aku mmg takmo pegi tempat tu.. scary wooo... nak-nak plak kalo ade parking yg jenis sunyi nak mampus..

ururu said...

@mr/ms anonymous..
ever think of this possibility.

mungkin komen sy tak ditujukan pada entry blog.. tapi mungkin pade pengkomen2 awal yg takut 'hantu'.

kenape sy x komen pasal blog? sy tanye balik. kenape kamu komen pasal komen sy? mungkin sy tak letak 'to/@: anyone' sebab nak bagi general nasihat. huhu.
i just think what she said was true. and i dont want to just give a one word comment such as : "true :)" that is just so lame.

"di akhirat nanti barulah segala amalan umat manusia baru ditimbang dan diadili..." - quoted by anonymous
then could you explain macam mane Rasulullah nampak orang diseksa dalam neraka. dan org yg masuk Syurga. how can they enter Syurga or Neraka kalau di akhirat saje adalah satu2nye tempat dan masa kite diadili?

"(mcm budak sekolah kanak2 terencat nak kene explain everything)" -quoted by anonymous

and i never went to sekolah agama.

p/s: err.. sorry ms liana ezzana disbbkan ini. sy ter'emosi' pule bile dipanggil 'macam kanak2'.. lol

Liana Ezzana said...

Okay.
Semua orang relax.

andy chester said...

next entry puhleaseee T.T~~

Syaza Syahira said...

err..lari tajuk..ada award utk anda..

tia said...

confirm banyak hantu.

.:EnCiK LoBaK mErAh:. said...

hahah..btol 2..cpe yg nk ddok kt situ..da r ad antu

nama saya fatimah dan saya bukan pengganas said...

huhu..ms sy bace kat brita harian psl hal ni sy pun ade terpikir psl kes2 paranormal yg maybe akan jadi kat tempat tu. plus, betul gak. makin jam aa tempat tu kan2? pasni lalu dah x nampak dah lukisan2 pokok yg menjadi nightmare ms sy kecik2 dlu.

btw, sy bukan BS. sy EM. heheh. sibuk nak gitau jugak ;p

EP_JB said...

kalo kekal kan penjara tu lagi style...cume perlu tukar kat bahagian dalam jer...baru ader nilai sejarah dan estetik pasal bangunan lama terletak kat massive development..should learn from uk la