Sunday, December 4, 2011

Ini serius.



Dah 4 December!! Ini memang serius!

Tiga minggu sahaja lagi hari besar akan tiba. Kawan-kawan asyik tanya. Liana kau dah ready ke nak kahwin? Aku jawab "tak tahu". Walaupun dalam hati aku rasa sebenarnya dah bersedia. Sebab aku fikir, lepas kahwin aku masih di rumah ibu bapaku sedangkan si dia masih menyewa di Perak. Hal ini kerana komitment masing-masing terhadap kerjaya. Aku rasa rutin harian aku tidaklah berubah banyak pun..yang bedanya aku ada 'weekend husband'. Ini bak kata Puan Maznah, senior manager tempat aku bekerja. Weekday husband?..kau memandai je nyah simpang malaikat 44!

"Kami nak 'honeymoon' at least setahun". Itu jawapan aku kalau orang bertanyakan soal anak. 
Respon tipikal yang aku selalu terima, " Ish anak pertama jangan rancang! Biasa orang rancang anak pertama ni, nanti bila dia nak anak, susah nak dapat". Atau "Eeee...tuhan nak bagi jangan la tolak, tak elok".

Hmm..mana dia tahu tuhan nak bagi aku anak right after aku kahwin? Aku cakap pasal family planning, bukan aku cakap pasal nak gugurkan kandungan ke, nak bagi anak kat orang ke. Sedangkan perancangan keluarga itu tidak bercanggah pun dalam Islam. Why so kancheong? 
TAPI. Kalau Allah bagi rezeki awal, tentunya kami terima dengan hati terbuka. Lihat sajalah link-link blog menjual barangan bayi di side bar blog aku ni, dah lama dah aim nak beli yang mana :p


Cuba kita selami, ambil feel pasangan baru berkahwin. Sebelum kahwin, mesti ada sedikit sebanyak adegan ikat perut, saving sini saving sana. Nak mengumpul duit untuk majlis katakan. Lepas majlis, kau nak hidup macam tu lagi? Ikat perut, saving tak sudah-sudah? Mesti tak kan. Mesti nak relax, leisure dengan isteri. Ye lah masa tu kan barulah halal nak buat apa saja, nak pi holiday ka, nak pi midnight movie ka, candlelight dinner ka. 


Tapi tup-tup si isteri mengandung - bunting pelamin. Si suami memang gembira tak terkata, pada masa yang sama mungkin pening kepala fikir mana nak cari duit lebih. Sebab awal-awal dulu janji, "abang akan cuba tunaikan segala permintaan ayang". Hah sudah, nak cari duit untuk ayang ikut mana, duit untuk baby ikut mana (hak ni baca slang kedah noh). Bila dah mengandung, holiday kemana, midnight movie kemana. Mana taknya, si isteri kerja muntah, pening kepala. Makan je muntah, makan je muntah. Pastu tak boleh berdiri lama-lama, tak boleh itu tak boleh ini. Yang si suami dok pening sebab si isteri nampak barang baby comel-comel belaka....semua nak beli! Barang baby bukan murah. 


Tak payah cerita barang baby lah, kos bersalin kalau kat private hospital kurang-kurang RM10k kena ada dalam tangan. Kalau pergi private lah. Kos penjagaan ibu selepas bersalin lagi..package berurut sekarang 2 minggu, RM2k...tak murah beb. Bab ni kau tak payah cerita zaman mak kau, tak payah cerita zaman nenek kau sebab kau tak hidup zaman tu, kita sekarang hidup zaman millennium, tahun 2011, lagi 27 hari masuk tahun 2012. 


Dah la baru je halal nak buat itu ini bersama..dah kena fikir semua ni..nanti dah beranak, sibuk ngan anak, kerja lagi, tak banyak masa kualiti untuk bersama pulak. Kononnya, "ala, pergi holiday kita letak la anak kita kat rumah mak..minta tolong mak jaga 2-3 hari.." kononnya la. Selalu aku dengar, sampai je tempat percutian, "saya rindulah kat anak kita,..tak boleh tidurlah tak dengar suara anak kita.."merengek-rengek si isteri. Kau rasa suami kau tak bad mood macam ni?


Jujur aku katakan, aku tak bersedia untuk semua ni. Orang kata, kahwin tu buka pintu rezeki, jangan risau mesti ada je rezeki masuk. Rezeki anak-anak orang kata. Mungkin betul. Tapi tanpa usaha, janganlah mengharap rezeki jatuh ke riba. Mungkin juga kita bersedia dari segi kewangan..tapi mentally & emotionally mungkin belum bersedia. 


"Kajian menunjukkan apabila ibu bapa tidak bersedia menerima cahaya mata (semasa anak di dalam kandungan), anak itu biasanya kurang cemerlang di sekolah".
- Dato' Dr. Hj. Fadhillah Kamsah -

Pada aku, secara saintifiknya ini berkaitan dengan terjejasnya perkembangan saraf otak bayi, apabila ibu bapanya berasa resah dalam menerima kehadirannya ke dunia kelak. Sebab tu orang kata, masa mengandung tak boleh stress, boleh jejas kesihatan ibu dan bayi.

Selain itu, aku yakin dengan tahap kemampuan sistem pembiakan badan aku sendiri. Melihat kepada adik-beradik bapaku - 17 orang, ibuku - 6 orang, adik-beradik aku sendiri 7 orang. Aku yakin dengan genetik ini, insyaAllah. Mudah-mudahan tiada kesukaran dalam mendapatkan anak. Amin.

Wow, ini entri serius. Siap ada quote wey, dah macam thesis...kau ada? :D







P/s: Selain persiapan majlis (boleh lihat blog ibu saya), persiapan menjadi isteri yang baik pun ada. Sekarang ni, Ustaz Kazim dan Dr. Fadhillah Kamsah jadi idola aku. Dok dengaq ceramah depa ni la kat Youtube :) 




Wednesday, November 2, 2011

Don't work hard. Work harder?

Sejak aku kerja, aku jarang sakit. Sangat jarang. Syukur Alhamdulillah.
Mungkin semangat aku kuat. Semangat nak buat kerja.
Aku akui aku hampir terjerumus ke lembah workaholic.

Aku ingat lagi zaman sekolah menengah.
Kawan aku tanya.."Liana, awak dah besar nak jadi apa?".
Jawabku tersenyum, "kita nak jadi bos".  Dari kecil aku selalu berangan, aku bekerja dalam bidang korporat, kalau pergi ofis aku akan fikir nak pakai baju apa.. seluar apa..kasut apa..dan dalam angan-anganku, aku mesti ada bilik aku sendiri..(aku kan bos). Waktu lunch, aku akan suruh office boy belikan aku makanan. Sebab aku tak keluar ofis waktu tengahari. Banyak kerja barangkali.

Gila bukan.

SPM pun belum lagi dah boleh berangan macam ni. Mungkin ini tanda-tanda awal seseorang akan menjadi workaholic.

Tapi disebabkan aku tak sakit, aku tak guna pun medical leave yang diberikan sebanyak 30 hari tu. Kadangkala aku teringin nak berehat dirumah pada hari-hari bekerja. Aku tak nak ambil annual leave, sebab aku nak kahwin hujung tahun. Nak cuti lama. Aku dah ambil annual leave semasa ke Bandung untuk membeli barangan persiapan perkahwinan. Aku juga bakal ambil annual leave lagi untuk ke Jakarta pula untuk membeli baju majlis resepsi di rumah ku. Aku juga dah menghabiskan 2 hari untuk ujian HIV dan melengkapkan permohonan dokumen-dokumen kebenaran bernikah.

Aku stress. Aku penat. Aku perlu rehat. Aku perlu keluar daripada huru-hara di ofis.
Aku tak nak jadi workaholic.

Kadang-kadang..dalam senyap aku berharap agar aku sakit. Bukan sakit teruk. Na'uzubillahiminzaliq. Cukup sekadar demam sedikit. Agar aku ada alasan untuk tidak ke ofis. Skema.

Ah, skema itu bukan aku. Aku terpaksa. Sebab ada seorang bekas Pegawai Sumber Manusia yang sentiasa memantau prestasi kerja aku.

Bapa ku.

Kalau aku lambat ke pejabat, sudah pasti dia bersuara. Apatah lagi kalau aku tidak ke pejabat. Haih.

Tapi hari ini, doa aku mungkin telah dimakbulkan. Aku demam. Aku boleh tidur sepanjang hari. Lagipun, bukankah sakit boleh menghapuskan dosa-dosa kecil? Tidak dinafikan, aku agak gembira.

Tetapi, cukup satu hari. Aku harus ke pejabat esok. Banyak kerja-kerja tergendala disebabkan aku ke luar daerah minggu lepas, dan aku MC hari ini.

Apakah semangat ini?


Aaahhh! Aku tak mahu jadi workaholic!!


Tolong! Tolong!










Thursday, October 6, 2011

Darah Manis.

Orang tua-tua kata, pasangan yang dalam ikatan pertunangan ni darah manis. Tapi aku dari kecil lagi darah manis. Nyamuk suka gigit :)

Maklong (baru) aku paling superstitious.

"Liana, sekarang tengah darah manis, jangan keluar-keluar rumah ye. Kalau keluar jangan jauh-jauh. Ingat ni aunty pesan ni".

Kerja aku selalu kena outstation. Masa menaip entri ni pun, aku berada di Pekan, Pahang. Aku hanya mampu tersenyum.

"Awak ni, budak tu dari tak ada rasa apa jadi takut pulak nanti". Paklong aku menyampuk.

"Minta maaf la, I memang superstitious. Liana ingat tau, jangan keluar rumah, bahaya darah tengah manis".

Adeh.

Apa yang aku faham, tak semestinya kau bertunang, kau bahagia sebab kau dah confirm kahwin dengan tunang kau. Masa tempoh bertunang ni banyak cabaran dan dugaannya. Sebab tu ada orang putus tunang.

Alhamdulillah, aku dan tunang tidaklah diduga dengan hebat. Kalau ada pun bertekak hal kecil-kecilan je. Lepas merajuk, baik semula.

Tapi makin dekat dengan tarikh ITU, macam lagi kerap bertekak. Pukul berapa nak nikah pun boleh jadi isu besar. Aku rasa lucu.

Itu kategori darah manis ke? Haha..

Oklah, apa-apa hal pun..persiapan perkahwinan aku baru 60% kot. Kad jemputan belum isi lagi, facial pun belum ni. Yang paling penting, baju nikah dengan baju bersanding masih belum ada. Seronotkan!

"Kau kahwin nanti baju warna apa?" Kepoh kawan sepejabatku.

"Tak tahu lagi."

"Kau ni lagi 3 bulan je kan.."

"Kau tahu lah mak-mak kita kan excited lebih, aku malas la nanti dah pilih colour, last minute tukar pulak".

"Tu la kan..kau nikah nanti kat rumah ke kat masjid?"

"Tak tahu lagi."

"Kau ni memang tak kisah langsung ke?"

"Hahahaha.."


Dari kecil aku memang cool macam ni, nak buat macam mana. Hahahaha.








P/s: Aku masih terfikir-fikir. Kenapa term dia 'darah manis'?





Sunday, June 26, 2011

"Kain kak, tebu kak.."


"Kain kak, tebu kak.."

Pernah dengar lawak ni masa sekolah rendah? Famous ni..walaupun entah hapehape :)


Kain & tebu adalah dua item yang sinonim dengan nama Ramadhan yang bakal menjelma sekejap sahaja lagi. Rasa macam baru je bertungkus-lumus tolong mak kita jual biskut raya hari tu ;)


Dalam kesibukan membuat persiapan untuk jualan biskut raya, tak ku lupa persiapan menyambut bulan Disember. Sambut apa? Krismas? No no no...akaks nak kahwin dah dik ooii...


La ni dok kumpul duit la nak menampung segala perbelanjaan kahwin nanti..salah satu kaedahnya..berniaga kain laa..


(tebu? kekekeke..nanti kita tunggu bula posa noh!)


Mai la tengok kain-kain terhangat di pasaran ni...


Kain mak pilih kelasss..tapi harga memang berpatutan..dengan kualiti & design yang meletup tu kenzzz...


Sesuai la shopping kain dengan Aidilfitri yang bakal tiba tak lama lagi ni kan..
confirm Raya tahun ni baju you all meletup dengan kain-kain ni tau!


(jadi tak watak yang cuba diketengahkan ni? jadi tak jadi tak? hahahah)




Okay, pertama...Kain Chiffon Hitam..ada bunga ros timbul..kelass..





Lining hitam sesuai untuk gaya klasik dan sofistikated..

tapi I cuma ada lining pink untuk sample so, hasilnya...






tadaa...gaya yang lebih moden dan unik.


[SOLD!]







Design yang sama cuma yang ini bewarna 'pale peach'.

Idea untuk menyerikannya, gunakan lining satin bewarna agak gelap.






Details untuk Chiffon bunga ros.

[Yang ini pun SOLD!]


Tips: 1. Jika bentuk badan epal (besar bahagian atas), maka design bunga ros boleh letak di bahagian pinggul untuk keseimbangan (ilusi pinggul montok).



2. Jika bentuk badan pear (besar bahagian bawah), design bunga ros letak di bahagian dada. So cute...tak perlu explain lah dah tau kan :)



3. Jika bentuk badan hourglass, tak perlu pura-pura baca tips ini sila terus ke kaunter pembayaran. :D












Ini Kain lace bewarna merah hati. Quite glittery which makes it suitable untuk majlis makan malam :) Bak kata orang, vogue dalam kesederhanaan ;p (baru cipta)

Lining ikut suka hangpa..tapi I tengok lining pink I ni macam cun jek dengan warna lace tuh..peace!

[Yang ini pun SOLD!]







Hokey Wohkey..



Untuk kain Chiffon bunga ros, harga nya RM150 untuk 2 meter. (Baju sahaja, kain boleh beli kain chiffon hitam kosong..sebab kalau atas bawah nak letak bunga jugak....boleh naik kereta berhias..kekekekeke)



Untuk kain Lace merah hati, harganya RM50 untuk 2 meter. Murah kan :)



Promosi pertama kali jual kain kan...free postage! :)



Lining tidak dijual hokeyhh.



Sekiranya berminat, bolehlah email ke lianaezzana@rocketmail.com.







Marilah membeli kain bagi menjamin majlis perkahwinan yang sejahtera..kekeekeeke.



Tuesday, June 7, 2011

Sekarang pukul 6 pagi.

Sekarang pukul 6 pagi.

Aku masih di pejabat.

Baca perkataan masih.

Bukan SUDAH BERADA di pejabat.

Tetapi MASIH di pejabat.

Aku belum balik kerja.

Buat Board Paper.

Benda aku paling benci.


Kalau begini, aku tercalon ke untuk dapat bonus 8 bulan?





p/s:

Just nak share sesuatu yang comel;

Nena: Arissa, say dog.
Arissa: Dog.
Nena: Say bird.
Arissa: Bird!
Nena: Say snake.
Arissa: Nake. Sss.
Nena: Ha? Say snake.
Arissa: Nake! Sss.
Nena: Kenapa S kat belakang?

**Nena ialah panggilan si demok itu terhadap saya.

Saturday, February 26, 2011

Makcik Admin.

Mentality hampir semua rakyat Malaysia;

"Kau kerja apa sekarang?"
"Aku admin"
"Admin? Best gila."
"Kenapa?"
"Rilek gila kot. Kerja senang."

Kenapa kita rasa kerja bahagian admin senang?

Pendapat saya: Sebab kita semua pernah ada pengalaman berurusan dengan 'kakak/makcik' admin. Kerja dia banyak duduk dan meja dia mesti ada makanan. Lepas tu balik kerja mesti on-time. Betul?

Dan kita juga mesti ada pengalaman berurusan dengan 'kakak/makcik' admin yang menyusahkan hidup kita. Urusan yang mudah jadi lagi susah. Jadi secara automatik kita fikir 'kakak/makcik' admin tu cetek akal. Betul?

Most of us mesti cakap macam ni:

"Apasal la kakak tu b***** sangat, benda simple macam ni pun takkan tak boleh fikir?! Bukannya dia ada buat kerja apa pun..dari tadi makan pastu borak je aku tengok!"

Kan?

Jujur saya nyatakan disini..saya pernah berfikiran begitu.

Tapi sekarang dah tak. ;)

Sebab sekarang saya kerja admin. Sepanjang minggu saya deal dengan contractor untuk renovation office building. Sepanjang minggu saya kejar contractor yang repair toilet tak siap sepenuhnya. Sepanjang minggu saya prepare budget tahunan. Sepanjang minggu saya balik lewat. Dan baru semalam saya supervise Indah Water sedut tong taik.

Berbaju kurung lengkap dengan kasut tinggi, dibawah terik mentari..ditemani bau-bauan yang indah sekali...memang terbaik dari ladang.

Sebab itulah saya terpanggil untik menulis entri ini.

Jadi tolonglah jangan cakap kerja admin tu senang.

Sekian:)





Tuesday, February 1, 2011

Sediakan sapu tangan

Audi.

Kucing yang paling lama bersama kami. Paling banyak melahirkan waris yang comel-comel belaka. Paling banyak kenangan terindah bersama kami.

Audi dah tua. Gigi pun dah goyang. Mama terdetik untuk memandulkan Audi. Supaya Audi nampak lebih sihat dan duduk di rumah.

Tapi tak sempat. Audi hilang 3 hari. Bila pulang ke rumah, Audi bunting. Kami tak heran. Sebab Audi bunting memang perkara biasa. Kami tak risau. Sebab Audi pandai jaga anak. Kami gembira. Sebab bakal dapat baby kucing yang comel-comel.

Malam tu, Audi keluar rumah. Nak buang air barangkali. Keesokkan paginya dia pulang, dia nampak letih sangat. Rupa-rupanya Audi keguguran. Banyak sangat darah hilang.

Audi terbaring diruang tamu, tak berdaya langsung. Anak-anak dalam perut Audi bergerak-gerak. Masih hidup. Sekali sekala terdengar bunyi Audi meraung kesakitan. Saya usap kepala Audi. Saya tak sampai hati tengok dia macam tu. Mama bungkus dia dengan tuala, nak bawa ke hospital.

Dalam perjalanan, Audi menghembuskan nafas terakhirnya.

Pemergian Audi sangat tidak dijangka. Audi pergi tiba-tiba. Rasa tak puas main dengan Audi. Rasa tak puas peluk cium Audi.

Bye Audi. :'(






Audi beberapa kali kantoi bercakap dalam tidur.







Audi role model kepada anak-anaknya.





Nenek Kedah.

Nenek kesayangan kami. Nenek yang sporting, pemurah dan sentiasa positif. Oh, juga sangat pemalu.

Nenek selalu pesan, kalau pergi mana-mana, bawa sepasang baju kurung. Sebab kita tak tahu apa yang boleh berlaku. Baju kurung untuk standby kalau ada majlis agama yang tak dijangka..ataupun kematian.

Kalau Liana travel, mesti bawa sepasang baju kurung. Sebab ingat pesan nenek.

Masa Liana dapat keputusan PMR, nenek hebohkan kat semua orang..cakap Liana dapat 9A. Sebab nenek ingat Liana ambil 9 subjek. Padahal 7A je..comel nenek.

Tapi Liana sedih sebab nenek tak sempat tengok Liana kahwin. Liana tahu nenek suka dengan kawan Liana. Tapi nak buat macam mana..Allah lagi sayangkan nenek.

Nenek pun pergi tiba-tiba. Tapi pemergian nenek sangat tenang dan sayu. Nenek macam dah tahu, kami je yang tak perasan.

Nenek, kami doakan nenek tenang disana.


Al-Fatihah.



2 kematian dalam 1 minggu. Kematian antara makhluk Allah yang paling kami sayang.

Inilah ujian tuhan.