Tuesday, December 25, 2012

Setelah 25 tahun baru ku tahu..

Dah 25 tahun hidup sebagai Liana Ezzana. Seorang kacukan Melayu dan Jawa....
kacukan ke?!. 

Yang menetap di Malaysia sepanjang tempoh itu. Yang sangat-sangat menghargai makanan Malaysia. 

Oh, aku mungkin tergolong dalam kelompok hidup untuk makan. Pantang dengar makanan sedap, mesti cari! 

Lepas kahwin lagi gemuk kau!

Sepanjang tempoh gemuk, saya ada mencuba beberapa jenis diet.

  1. Diet ikan. Diet yang menolak daging ayam/lembu/kambing/unta/arnab. Sumber protein yang diperoleh dari ikan sahaja. - Tett..langsung tak berkesan! Mungkin sebab aku makan nasi berlauk kari ikan, ikan 3 rasa dan ikan masak lemak hahahahahahhahahh
  2. Diet makan apa sahaja selain nasi. - Sejujurnya, selama mana perut Melayu Jawa ni boleh tahan?
  3. Diet Subway. Selama 2 minggu, siang malam makan Subway. Tak turun pun. Tang jari kot kurus sikit. Bleghh.
  4. Diet ke-4 ni lain sikit. Sejenis amalan yang aku pun tak pasti asal usulnya, tetapi agak berkesan lah. Selepas makan, tunggu 30 minit baru minum air. 2 minggu aku amalkan, ok lah perut jadi kempis. Tetapi, bila satu hari tu tiba-tiba lepas makan rasa haus pastu minum, terus buncit balik macam tak pernah amalkan apa-apa pun. Apakah pengkhianatan ini?
  5. Diet makan apa sahaja. Tapi malam jangan makan.

Method ke-5 nampaknya paling berkesan untuk badan aku. Seminggu je tak makan malam, aku turun 3kg. Aku masih tak percaya lagi sekarang ni.

Setelah 25 tahun baru ku kenal badan sendiri. 

Kau rasa kau kenal badan kau? 
Kau rasa kau kenal diri kau? 
Kau rasa kau kenal keluarga kau?

Tetapi kita hanyalah manusia yang sentiasa alpa. Pasti ada sesuatu yang baru kita sedar setelah bertahun-tahun hidup.

Kongsilah cerita anda disini :)






p/s: Aku masih pemboikot tegar. Alhamdulillah. Dengan bangganya aku mengibarkan mafla 'Save Gaza' tatkala melewati Starbucks & McDonalds ;)



Saturday, November 17, 2012

Apa makna boikot pada anda?


Apa makna boikot pada masyarakat kita sebenarnya?


Contoh 1

Biasanya, apabila keluar berita Palestin diserang hebat oleh tentera Israel, barulah kempen boikot barangan Yahudi berjalan. Contoh barangan jualan Yahudi yang aku tahu seperti Starbucks Coffee, Coca-Cola, Loreal, McDonalds dan DELL.

Lepas tu bila serangan dah reda..kempen boikot pun reda, kita pun perlahan-lahan membeli semula barangan jualan mereka. Aku faham, bukan mudah untuk tiba-tiba cut the supply. Tapi kita boleh cuba sedikit demi sedikit. Macam mualaf masuk Islam pun, bukan terus tahu semua. Belajar perlahan-lahan.

Setakat ini, aku mampu boikot Coca-Cola dan Starbucks Coffee. Dah lama dah, sejak kempen 'Save Gaza' mula-mula diwar-warkan.

Aku penggemar kopi. Dan aku tahu, kopi di Starbucks merupakan kopi yang dihasilkan dari biji kopi terbaik didunia. Tapi aku matikan nafsu kopi aku apabila melewati cawangan-cawangan Starbucks di negara ini. Cuma, sedikit sedih apabila melihat umat Islam yang buat muka bangga bila lepak di Starbucks.

Sekarang ni, aku cuba untuk boikot McDonalds. Sukar. Tapi kena cuba.



Contoh 2

Di zaman pemberontakkan rakyat dan kejatuhan kerajaan ini, aku tengok banyak kempen boikot mainstream media. Contoh macam laman "Kami Boikot Buletin Utama TV3", "Kami Boikot Utusan Malaysia". Yang tiada facebook, bangga melaungkan "Kami boikot TV3"!

Tapi, aku tengok..mereka masih menonton Buletin Utama, masih juga menonton rancangan-rancangan lain. Anugerah Skrin yang lalu, bukan main ramai anti-TV3 komen di page Anugerah Skrin.

Hey kata boikot, tapi masih tonton?



Contoh 3

Biasalah manusia, lagi-lagi melayu. Busuk hati, dengki tak habis-habis. Tengok orang cantik sikit, meluat. Tengok orang outstanding sikit, benci. Kenapa? Pelik aku. Orang tu tak buat salah pun. Lepas tu mulalah, "Kami boikot artis itu, kami boikot artis ini.."

Yang best tu, dah berikrar boikot ni, boleh pulak artis tu punya status update, dia pergi komen.

Hey kata boikot???





Jadi apa makna boikot pada masyarakat kita sebenarnya?



Aku rasa, tak guna berkempen boikot itu ini, kalau kau masih guna/tonton/beli/follow dan apa-apa sahaja perbuatan yang bertentangan dengan maksud boikot.












Sunday, November 11, 2012

Sabah I'm in love?


"Kakak ni,  kalau pasal travel..lagi excited dari dari menguruskan wedding sendiri.." kata Hanis sewaktu memerhati aku yang khusyuk. Khusyuk merancang percutian keluarga.

Dimana, majlis perkahwinan aku, aku serahkan bulat-bulat kepada emak.

Itulah aku. Baik bercuti bersama keluarga, mahupun kawan-kawan, secara automatik akan melantik diri sendiri untuk organize sesuatu percutian itu.

Dalam diri aku ada sifat suka memulakan/menggerakkan sesuatu, initiatif, perintis. Kalau kena dengan benda yang aku minat, memang berkobar lah wey!

Travelling. Definitely my passion. 

Kaki jalan orang melayu cakap.

Orang tua cakap, kalau ada tahi lalat dekat kaki, maksudnya panjang langkah.

Aku, setiap kaki ada dua tahi lalat.

Maksudnya?


Bulan ini, aku dan keluarga akan ke Kota Kinabalu.

Bulan hadapan, Langkawi.

Langkawi aku tak risau sangat, sebab macam dah agak biasa dan tempat makan pun banyak.

Tapi di Kota Kinabalu macam tak berapa reti.

Nak makan seafood mana yang best dan harga tak mencekik.

Tercekik makanan takpe. Heh.

Kundasang paling risau. Aku rasa kat situ macam takda tempat makan. Aku rasalah.

Minta bantuan kalian. Kerana aku akan bermalam disitu!















Wednesday, September 19, 2012

Restaurant vs Warung?

Malam tadi. Suami kepingin makan ala western.

Shah Alam ni western food yang aku tau cuma Windmill, Bigfood and Mr Steakhouse je.

Hotel-hotel tu tak payah cakapla tengah-tengah bulan ni kan.


Suami nak cuba di Mr Steakhouse, Laman Seri Business Park sebab tengok interior restoran dia cantik.

Kami pun semangatla bersiap nak ke sana. Sekali turun bawah, mama dah siap masak makan malam.

Very simple. Nasi. Ayam KLG. Sayur bayam. Sambal tutuk. Very appetizing as well.

"So, nak nasi ke?" tanya Liana kepada suaminya.. :p

"Nak western lah. I teringin makan steak dengan fries.." balas suami.

Kalau mama tahu kami nak keluar makan, mesti dia kecil hati.

Liana menyapa mama di dapur, "mama, kitorang keluar kejap, pergi minum."

"Mama dah masak, tak makan dulu ke?" pelawa mama.

"Makan. Kejap lagi. Kitorang nak keluar minum kejap je."

Yakin aku menjawab. Yakin aku mampu makan nasi pula setelah pulang nanti.

Sesampainya kami, pelayan terus membawakan menu.

Aku pesan, rib steak.

Suami pesan, sirloin steak.

Dalam 5 minit, pesanan air pun sampai.

Selang seminit, steak kami pun sampai.

OK. Sangat cepat. "Mesti dah masak siap-siap.." bisik hati kecilku.

Aku tak kesah. Biasalah orang buat macam tu kan.

Yang aku kesah. Makanan kami sejuk. Ada kehangatan yang ala-ala manja suam-suam kuku giteww.

"Kalau steak ni dah masak siap-siap pun, gravy biarlah panas kan." kataku kepada suami.

"Tu lah, I punya sirloin ni pun liat..bukan sirloin lembut ke? Nak I panggil dia?" tanya suami mengambil berat kerana tengok ekspresi muka aku yang tak happy.

Itulah kelemahan aku. Kalau aku tak suka, memang terpapar jelas di wajah. Tak reti nak cover langsung.

"Tak payahlah. Its OK."

Aku memang jenis tak suka komplen. Bagi aku, kalau tak suka tak payah datang lagi. And yes, aku mudah irritated dengan orang suka komplen. Kalau cakap elok-elok aku memang setuju. Tapi yang maki-hamun, pekik-pekik aku tak suka. Tak heran kalau makanan kau kena ludah.

Sambil terkulat-kulat kami mengabiskan steak tu, suami teringat. "Eh, nak order fries tak?"

"Oh ye lah, boleh jugak."

Seminit kemudian fries pun sampai.

Ye. Suam-suam manje.

Haihhhh..sampai fries pun kau buat macam ni.

OK. Takpelah.

Tiba-tiba.

Kepingan terakhir rib steak aku lain rupa parasnya.

Ayam. Fillet ayam rupanya.

"Eh, ayam? Salah ni. I panggil dia lah" kata suami sambil mencari-cari pelayan.

"Tak payahlah. Takpe." Aku dah tak lalu makan pun kalau dia offer replacement steak.

Aku potong sedikit ayam untuk rasa dan selebihnya aku beri kepada suami.

Ayam busuk. Cepat-cepat aku ambil dari pinggan suami takut suami termakan.

Tapi suami lebih laju. Dah separuh dia telan.

"Ayam dia ada bau la sayang."

"I know, sebab tu I nak ambil balik dari you."



Sejujurnya, makanan western kat warung is wayyyy better.






No gambar. Aku dah takde mood.














Thursday, August 2, 2012

Al-kisah rempeyek sedap dari Johor.


Assalamualaikum.

Kuih raya mak saya dah hampir siap. Penuh ruang tamu dengan kuih.
Semangat Aidilfitri makin terasa.
Lepas ni gotong royong buat Butter Pecan Chocolate Chip pulak.

Tapi raya-raya sedap jugak dapat makan kerepek.
Asyik kuih raya je jemu jugak kan.
Mai la tengok-tengok rempeyek kami ni.

Al-kisah, rempeyek sedap dari Johor.

Ada kacang tanah dan bilis.


Ada kacang dhal.


Ada juga tumpi kacang hijau.


Sebotol RM18 sahaja!

Tapi jangan dilupakan pencuci mulut mengancam di Aidilfitri,


Kalau nak tempah, boleh sms 012-6938365.



Salam Ramadhan.

Saturday, July 21, 2012

Bagaimana aiskrim durian dihasilkan.

Bagaimana aiskrim durian dihasilkan atau lebih tepat terhasil?

Aiskrim durian terhasil di rumah saya apabila:

1.  Emak menemui sebuah lori durian yang rosak di tepi jalan dan memborong durian dengan harga murah;


2.  Adik saya memasuki pertandingan rekacipta menggunakan kotak susu Dutch Lady School.


Siapa pulak yang larat nak habiskan susu-susu ni semua? 
Adik saya buat cupcake pun baru luak sekotak, haa apa lagi, buat aiskrim durian lerr.



Resipi:



Lebih kurang 10 ulas isi durian yang belum masak / terlebih masak.
Yang masak cantik tu rugi ler buat aiskrim durian dik oii..ngap aje!





Kisar isi durian untuk menghasilkan durian paste.





Durian paste.





 Pukul hingga sebati 2 biji kuning telur, 3 sudu gula halus 
dan sedikit esen vanila. 
Esen vanila kalau boleh setitik dua je, 
sebab kalau banyak sangat nanti hilang rasa asli durian tu.
Kalau kat rumah takda gula halus, bantai je pakai gula biasa.
Cuma kuantiti boleh kurangkan jadi 1 setengah - 2 sudu je.





Di dalam periuk, panaskan secawan susu dan secawan whipping cream
(Resipi asal guna light cream, tapi dah takda, bantai je la guna whipping cream
Light cream, boleh didapati di kedai menjual bahan kek ye kawan-kawan).

Panaskan guna api sederhana. Hati-hati jangan terlalu panas. 
Bila campuran mula berbuih ditepi periuk, teruskan tukar api perlahan.
 Kemudian masukkan campuran telur dan gula tadi, dan kacau sentiasa hingga 
campuran berubah menjadi sedikit pekat. Campuran ini dipanggil custard.
Angkat dan biarkan sejuk.




Custard yang telah sejuk, dimasukkan ke dalam freezer dalam 40 minit.
Kemudian masuk dan kacaukan durian paste ke dalam custard sedikit demi sedikit.


Masukkan adunan tadi ke dalam bekas aiskrim atau 
plastik aiskrim malaysia macam saya atau kalau takde, 
bantai je masuk dalam mug / mangkuk dan 
apa sahaja bekas yang ada. 





Bekukan dan makan!

What's more Malaysian than this :')










Sunday, June 17, 2012

Resipi orang bujang: Baked Macaroni & Cheese

Ramai pembaca yang SMS saya minta resipi Baked Macaroni & Cheese yang saya masak masa barbeque party tempoh hari. So, entri ini khas untuk anda. Selamat mencuba!



Kisar 2 biji bawang besar dan 7-8 ulas bawang putih.


Susu. Yang dalam botol tu tak cukup, saya tambah dengan 1/2 tin susu cair.
Kuantiti susu agak-agakla. Saya tak measure pun. Tu pun nasib jumpa susu cair.
Kalau tak, siapla susu Anlene dalam almari tu saya bancuh.


3 biji telur dipukul hingga kembang. 


 2 sudu besar tepung gandum. Campurkan ke dalam telur.


5 keping keju Cheddar. Lebih pun boleh, lagi umph!



Keju Mozarella. Ikut suka la nak habiskan satu paket pun boleh.


Cendawan ikut suka. Dihiris.



Isi ayam dipotong kecil. Kuantiti ikut suka.


Macaroni direbus. Opkos.
Saya guna 500g.



Setelah masak, toskan dan gaul dengan mentega.


 Mentega untuk menumis.


Tumis bawang yang dikisar tadi.


Masukkan lada hitam. Kuantiti ikut suka.


Setelah naik bau harum semerbak, masukkan isi ayam dan cendawan.


Bila isi ayam dah masak, masukkan susu.


Masukkan keju Cheddar apabila susu mula panas.
Masa ni jugakla nak masuk garam/ ajinomoto/ serbuk pati ayam atau 
apa-apa sahaja bahan perasa yang anda percaya 
dapat menyedapkan masakan anda ini. Ewah!


Masukkan macaroni dan telur. Gaul sebati.


Kalau nampak kat gambar ni atas macaroni tu macam ada serbuk-serbuk 
(kalau nampak la).
Itu adalah keju Parmesan leftover jumpa dalam peti sejuk. 
Haa..apa-apa je korang jumpa kat dapur tu, campak je dalam ni.
Apa lagi, gaul la!


 Masukkan campuran tadi dalam mangkuk tahan ketuhar/microwave. 
Tabur keju Mozarella diatasnya.


Disebabkan berebut oven dengan mak yang nak buat pavlova, 
saya redha menggunakan microwave. 
Hasilnya tak sehebat guna oven la. Keju tak melt sepenuhnya.
Takpe, janji boleh makan!
Setting untuk microwave: 40 minit.
Oven: 1 jam.


Hidang bersama teh. Eceh.



P/s: Saya ni jenis masak main campak-campak je, bahan-bahan apa yang ada dalam peti sejuk tu, itulah yang saya guna. Sebab tu bahan-bahan di atas, saya tak reti nak letak kuantiti, sebab saya memang tak measure pun. Semua ini hasil pengalaman memasak sejak sekolah rendah. Memasak ni pun perlu kreativiti, jangan rigid sangat. Terima kasih emak atas tunjuk ajar. Resipi simple macam ni, bolehla campak-campak. Saya panggil, resipi orang bujang.








Saturday, May 12, 2012

The cake I bake.


Alhamdulillah, syukur for still living and able to share stories.

Lama tak tengok blog. Buka je ada orang kata kita gemuk. 

Memanglah gemuk kalau dah kerjanya buat kek makan kek. Kehkehkeh..

That is also why I haven't had the time to update this blog. Alhamdulillah, when I got married, my mom decided to handover her Moist Strawberry Chocolate Cake business to me. Well, the response is  pretty overwhelming.

Let's indulge!





The normal cake I bake and sell.








Extra strawberries for Hantaran cake.








When all the supermarkets are out of strawberries.









When people ask me to write on the cake   -_-"


You see, I have a very bad handwriting. It freaks me out a little bit when people ask me to write on the cake. When I have the confidence, I'll just grab my mom's biskut marie and pipe chocolate on it. But when I just don't feel like piping, I'll just put a small cute card with (ugly) handwriting in it. Pathetic.


Anyhow, despite the pathetic attempts, what I can guarantee is that the cake is damn delicious baby!

Looking for a cake? Just text to 012-6938365. The cake is priced at RM85. Hantaran cake RM90.

Next order, Hantaran cake for my beloved friend, will be specially delivered to Ipoh!




Sunday, March 4, 2012

Bukan Anak Dara Lagi


Entry ini adalah jawapan kepada pertanyaan Carl S.."Liana, how's life after dah jadi wife orang?"
2nd month jadi isteri orang..agak awkward at times. Paling awkward bila jumpa mak mertua. Asyik nak terpanggil aunty je. Mak mertua pun kadang-kadang “aun..aun..mama..” haaa.
Susah sebab dua-dua pun panggil mama. Seumur hidup tak pernah panggil orang lain mama selain mak sendiri. Tu yang liat sikit tu.
I have two families now. Sebelum bertolak ke Perak, (untuk bertugas) suami sempat berpesan “Tolong tengok-tengok kan mak I”. Haaa..kau..terasa selepuk jatuh kat bahu. Tanggungjawab..tanggungjawab. Amanah dari suami. Nasib baik la Shah Alam – Klang je. Kalau Jumaat di klang, sabtu tengahari dah di Shah Alam. Jadi tiap-tiap minggu pun memang dengan both parents. Alhamdulillah..tiada konflik dilemma dan drama swasta la disitu.
Lagi satu yang awkward bila keluar kena minta izin suami dan bila bergurau kasar dengan suami. “You ni, berdosa tau cakap macam tu dengan suami”. Si suami mungkin sengaja nak kenakan kita, tapi kita yang cuak..”eh, alamak dosa ke?” Haaa..tak sama macam zaman belum kahwin.
Suami pun masih dalam proses mengenali adik-adik aku yang pelbagai ragam. Ada masa, tak kena cara suami terkecil hati, ada ketika pulak, adik pulak merajuk..macam-macam. Kita la tukang jadi orang tengah.
Anyway, despite all that..kahwin itu seronok. Nak keluar dating lewat malam pun tiada masalah. Kalau masa anak dara kan ada curfew :p Kami ni pulak jenis suka holiday, jalan-jalan..macam-macam tempat dah plan nak pergi, baik berdua juga bersama keluarga.
Bila kita kerja kuat sikit, sakit-sakit badan, ada orang tolong urut. Bila lagi nak bermanja kan :) Paling seronok, bila tengok suami berselera makan masakan kita. (Bukanlah nak cakap kita ni masak sedap sangat, tapi..berani dia cakap tak sedap?! HAHAHAH)
Itulah serba sedikit kehidupan selepas kahwin. Hopefully, semua pasangan berkahwin termasuklah kami pun..jangan baru-baru kahwin je loving romantic bagai..dah 10 tahun kahwin ke 20 tahun kahwin ke kenala pandai ambil hati masing-masing :)

PEACE!
2 hari lagi, hari jadi mak mertua. Tak tau la nak beli hadiah apa..2 tahun lepas, (belum jadi mak mertua lagi) saya bagi dia scarf sutera warna kuning. Beli pun rushing masa tu. Tak ingat pun favourite color dia merah. Masa nak bagi tu rendah diri je. Takutla orang tak suka kan. Saya memang betul-betul tak sangka it became one of her favourite scarf. Siap tanya lagi beli kat mana..sebab nak buat collection semua warna.
Tapi sejujurnya, tahun ni macam pening sorang-sorang. Nak beli baju, size pulak tak tau. Perfume lagila tak berani..kang tak suka bau tu dia tak pakai. Gila lame kalau beli scarf sutera lagi. Tapi satu yang saya tahu dia appreciate; orang belanja makan. Bagi la idea sikit nak bawa makan di mana. Eksklusif tapi tak menyebabkan aku terpaksa berpuasa di hujung bulan. :p


p/s: Untuk pengetahuan semua, mak saya Nani Rostam dah menurunkan bisnes Strawberry Moist Chocolate Cake dia yang menggiurkan tu kepada saya. Kek seberat 2kg bertopping sos coklat dan buah strawberry berharga RM85 sahaja! So, siapa-siapa yang berminat..boleh hubungi saya terus di 0126938365. Chiao!

*Okay gambar obviously ambil dari blog mak. Terima kasih mak!*