Tuesday, December 3, 2013

Nasi lemak daun pisang!


Hari ni genaplah 31 minggu usia kandungan.
Syukur ya Allah
Last check up doctor kata baby songsang.
Biasala baby aktif, pagi check kepala kat tengah a.k.a melintang.
Petang check, kepala dah kat atas.

Macam-macam petua orang bagi untuk suruh baby pusing.
Ada yang suruh pujuk baby. Maksudnya cakap-cakap dengan baby suruh turun.
Ada yang kata suluh torchlight kat bawah pusat. Nanti baby akan bergerak ke arah lampu.
Ada yang kata pergi berurut, betulkan kedudukan baby.
Ada yang kata baring dan lunjurkan kaki ke atas.
Mak aku pulak kata, masa mengandung jangan kopek buah atas ke bawah. Maksudnya dari tangkai ke bawah, takut nanti baby songsang. Ok, selama 7 bulan aku mengandung dengan selambanya kopek nenas la mangga la dari atas ke bawah. La ni baru dia teringat nak pesan! Cait!

Disebabkan aku memang nak sangat beranak secara normal, aku buat semua di atas!

Baru 2 hari lepas pergi berurut. Takut jugakla masa dia godak-godak perut aku. Rasanya baby dah pusing kot, sebab macam keras pulak kat bawah pusat ni. Aku assume tu kepala baby. Takpe, esok ada check up lagi, kita tunggu dan lihat!

Oh lepas tu tukang urut tu bagi air selusuh. 
Aku tak boleh minum langsung sebab dia wangi! 
Taktaula dia campur minyak apa dalam tu, tapi bayangkan kau kena minum air yang dititis minyak aromatherapy. Haa macam tu lah. Yekk.

Siapa yang tak tahu air selusuh, dia sejenis air yang dibacakan surah al-fatihah, surah al-hasyr dan surah apetah lagi satu, pastu selawat dan doa selusuh. Ada yang campur minyak dan akar fatimah dalam air ni. Tujuannya nak bagi senang bersalin pastu kurangkan sakit bersalin.

So, aku cari alternatif lain, sekarang ni tengah cari air zam-zam. 
Siapa yang ada info mana nak cari air zam-zam sila kongsi :)

Satu perangai masa mengandung ni ialah, aku pantang kopi. Pantang jumpa! 
Kalau boleh hari-hari nak minum kopi. 
Kalau keluar, pantang jumpa Coffee Bean ke San Francisco ke wajib singgah.
Sebelum mengandung biasa ambil single shot espresso je. 
Time mengandung ni, mintak double shot okeh!
Macam tak puas-puas je minum kopi!
Hai la anak, kau bajet intelektual ke minum espresso banyak-banyak?

Berkenaan perkara tajuk.
Sebenarnya mengidam sarapan nasi lemak daun pisang.
Sarapan tau.
Tapi kat Shah Alam ni macam susah je nak cari yang sedap.
Balik-balik Pak Ayob. Tak sedap mana pun, famous je lebih.
Suggest la kat kite, nasi lemak singgit pun ok!

Ok tu jelah update kali ini.

Chao!



p/s: Bagi aku, nasi lemak paling ngam dipadankan dengan kopi 'o'. Bagi aku la :)


Monday, September 30, 2013

Wanita dan kain.


Hai.
Pertama-tama, nak ucap terima kasih kepada pelanggan yang memberi 
sambutan terhangat terhadap kain-kainku sayang sempena Aidilfitri yang lalu :)

Alhamdulillah ramai bagi feedback kain I cantik dan berkualiti. 
Ada juga dua tiga orang yang sampai pening tak tau nak buat design macam mana.  Alasannya kain cantik sangat jadi takut nak hantar kat tailor. Ye la kalau tailor buat tak cantik, alahai sayangnya kan…

Cadangan saya, boleh dapatkan ilham di majalah-majalah. 
Kalau ada duit lebih, invest untuk hantar ke tailor yang professional.

Wanita dan kain tak dapat dipisahkan :)
Bukan musim perayaan pun kena beli kain. Lagi-lagi yang bekerjaya.
Walaupun cuma duduk ofis, apatah lagi yang sering menghadiri majlis-majlis korporat.
Hmm tak payah korporatlah, kenduri kahwin kawan-kawan je pun dah penuh kalendar!
Dalam setahun sekurang-kurangnya kena tempah 10 pasang :)

Jadi, I dah kemaskini kain. Ini je yang tinggal.
InsyaAllah akan restock sebelum Ramadhan 2014 menjelang.




Ratu.
Kain lace yang stretchable. Boleh buat baju yang fitting ikut badan. Lace biasa tak boleh melekap kat badan sangat kan sebab nanti koyak bila bergerak. Tapi yang hakak jual ni boleh buat fit dan melekap kat badan. Kain dia lembut, dan jatuh cantik kat badan sebab dia ada weight yang sesuai.
Ukuran 5 meter lace, 5 meter high quality lining. Untuk memudahkan anda design baju. 5 meter boleh buat dress, kebaya moden butang bungkus..dan lain-lain. Material high class!
Tinggal warna putih je ni ;)



RM350



Ratu in white.
Code: RT01




Citra Karisma.
Simply because kain ni buat pemakainya nampak vogue dan berkarisma gituh.
Kain chiffon bermotif timbul. Coraknya diperbuat dari baldu. 
Very limited, very exclusive sensorang kau.
Ukuran 4 meter. Tinggal warna maroon je ni ;)


RM270


Citra Karisma in maroon.
Code: CK03



Sartika Anggun.
Kain Chiffon bermotif timbul. Corak daripada baldu.
Ukuran 3 meter.


RM230


Sartika Anggun in dark blue.
Code: SA01
ONLY TWO UNITS LEFT



Puteri Kayangan.
Lace bermotif timbul. Corak daripada baldu. A strip of velvet di kaki kain.
Ukuran 3 meter.


RM230


Puteri Kayangan in dark purple.
Code: PK01
ONLY ONE UNIT LEFT




Puteri Kayangan in dark green.
Code: PK02
ONLY ONE UNIT LEFT



Dewi Kartika.
Kain chiffon berkualiti tinggi yang yang elegant ini bermotif timbul. 
Corak daripada baldu. With glitter highlights.
Bunga besar pada kaki kain. Material sangat lembut.
Ukuran 3 meter.
Very limited, very exclusive. 
Nanti boleh cakap kat orang, kau hado?! haa..gituh.



RM250


Dewi Kartika in ash brown.
Code: DK01
ONLY ONE UNIT LEFT





Dewi Kartika in mint green.
Code: DK02
TWO UNITS LEFT




Dewi Kartika in maroon.
Code: DK03
ONLY TWO UNITS LEFT




Dewi Kartika in dark green.
Code: DK04
ONLY TWO UNITS LEFT






Semua design very limited. Ratu dan Citra Karisma memang jual sepasang sahaja.
 So, first to confirm and pay, first serve basis.
Lining not included except for Ratu. Postage fee is FREE! Yeay!




Wednesday, August 14, 2013

"Perut maju ke depan.."



Macam-macam petua/pantang larang ibu mengandung yang aku dapat setakat hari ini. Ada yang logik secara saintifik dan dari segi hukum alam, ada yang super duper mengarut dan ada yang tak dapat dibuktikan kesahihannya tapi layan je la orang-orang tua ni kan..


Pemakanan.

Soya. Ramai yang kata nak baby putih elok amalkan minum air soya masa mengandung. Tapi orang yang aku kenal, amalkan minum soya anak keluar - kicap. Masa 1st trimester haritu loya teruk. Cuma lalu makan nasi, kicap dan telur je. Dah mak aku pulak risau tengok aku makan kicap. Katanya jangan makan produk soya takut anak kulit gelap. Tapi tengok orang cina hari-hari makan tauhu, tofu, taufufa..putih je anak-anak dia.

Pening tak?


Kopi. Kalau orang tua-tua memang pantang minum kopi masa mengandung. Takut anak jadi kopi jugakla kisahnya. Tapi zaman sekarang ni dah tak kisah sangat kot. Mitos je tu. Mat saleh tu cerah-cerah je anak deme. Cuma doktor mungkin akan suruh kurangkan sebab takut dehydration. Tu je.

Ais. Ini paling pantang. Takut baby besar la. Tak elok untuk kesihatan baby la. Nak beranak nanti takde tenaga la. Takde kena mengena pun..tolonglah faham! Hahaha. Unfotunately, aku yang tak boleh minum ais sebab angin teruk.  Kalau minum, seharian aku akan sebu. Alhamdulillah sekarang dah kurang. Minta terus kurang dan kurang lagi sebab rindu gila nak makan cendol!!

Benda tajam. Paling famous nenas la. Pastu tebu dan tapai. Ini aku takut sikit. Tak buat research lagi pasal kesahihannya so aku patuh la dengan pantang yang ini. 1st trimester harituh memang tak sentuh langsung. Ni dah masuk 2nd trimester ada juga curi-curi letak nenas dalam laksa. Gila kau makan laksa takde nenas. Bland.

Kucing. Ini orang tua-tua tak kisah. Orang muda-muda yang terlebih kisah. Sampai aku rimas! Paling aku faham ialah, najis kucing merbahaya kepada janin. Mak aku pun tak bagi aku handle najis kucing sepanjang tempoh mengandung ni. Itu secara saintifik memang sahih.  Dan aku patuh. Tapi bulu kucing tiada kena mengena dengan baby ye. Ada yang takut nanti anak dapat asma la hapelah..relax ok. Yang anak dia memang ada asma dan doktor kata tak boleh dekat dengan kucing, itu aku faham. Yang anak dia sihat walafiat tapi paranoid lebih, aku tak faham. Relax ok. Haiwan kesayangan nabi ni..kucing memang diciptakan untuk hidup bersama-sama manusia. Kita ke dapur, dia ke dapur, kita baring, dia pun datang landing dekat kita. Kita sembahyang dia baring depan kita. Tuhan jadikan dia macam tu. Kalau dia membawa kemudaratan, dah lama masuk geng najis mughalazah. Faham?

Ok cukup.


Masuk bab jantina baby.

The excitement of being pregnant is that the gender of the baby remains a mystery.

Misterius!!

Seronok tengok orang yang aku jumpa meneka-neka jantina baby. Kalau selama aku dibesarkan oleh mak aku ni, mak aku ajar kalau masa pregnant tu perut bulat kemas, pemakaian pun kemas, tengok dari belakang tak nampak macam pregnant, maksudnya mengandung anak lelaki. Tapi kalau masa pregnant tu perut lonjong tah shape ape pun taktau, badan kembang semacam, tengok dari belakang pun dah tau orang tu pregnant, maksudnya mengandung anak perempuan. Ini observation yang mak aku buat sepanjang pengalaman 40++ tahun hidup la..setakat ni 80% betul ramalan dia.

Tapi bila diri sendiri mengandung, jumpa macam-macam orang dengan kaedah menetukan jantina yang macam-macam lagi..

Ada yang datang pegang perut, dia tegur “lelaki ni, sebab perut maju ke depan..”

Ada yang tanya “ Liana loya-loya makan asam ke?” Aku kata tak suka asam. “ Oh, tak suka asam, anak perempuan tu..”

Masa mengandung ni aku suka sangat makan laksa. Mak aku kata “mama dulu suka makan laksa masa mengandungkan Liana. Anak perempuan la kot”.

Letak baby kat perut. Ini sesuatu yang baru. Kawan mak aku datang rumah bawak baby girl umur 5 bulan. Dia suruh aku pegang baby tu sambil duduk. Pastu berdirikan baby atas perut. Kalau baby tu angkat kaki dia, maksudnya yang dalam perut tu lelaki. Sebab baby “menolak” yang berlainan jantina sebab tu dia angkat kaki dia. Dan baby tu betul-betul angkat kaki dia. Aku try guna baby boy umur 6 bulan pulak. Baby tu tak angkat kaki. Haaaa.. :D

Sejujurnya, aku dan suami tak kisah pun jantina apa. Asalkan sihat walfiat sempurna fizikal dan mental..alhamdulillah dah. Tapi macam seronok tengok macam-macam kaedah orang tentukan jantina baby dalam perut. :)






Saturday, July 20, 2013

Rempeyek sedap dari Johor; Part 2.

Ingat lagi tak tahun lepas I jual rempeyek? Yang tak tahu boleh rujuk sini.

Tahun ni tak jual sebenarnya. Niat dihati nak berhenti rehat sebentar lah. 
Memandangkan berbadan dua. Gituh. 
Baru nak masuk second trimester. Memang letihnya badan ya rabbi. 

TAPIII..ramai bebenor yang bertanya..memandangkan sambutan terhangat dipasaran, I jual lah jugak..ada lebih kurang 2 minggu je lagi nak raya ni kan. Time nilah orang sibuk nak cari kuih raya lah, kerepek raya lah, dodol lah ape lah. Nak penuhkan coffee table katanya :D

By the way, (dimana Bahasa Melayunya untuk ayat ini aku kurang pasti), kepada yang tertanya-tanya pasal kuih raya Nani Rostam tu...dia tak berniaga tahun ini. Nak berehat dan fokus pada ibadat katanya. InsyaAllah kalau tiada aral melintang, tahun depan kembali berniaga kuih raya :)


Berbalik kepada cerita rempeyek tadi, nah.


Dari kiri, tumpi kacang hijau, rempeyek kacang tanah dan bilis, tumpi kacang dhal.
Sebotol ni harganya RM18 sahaja.
Kuantiti dalam tu ada lah lebih kurang 40-50 keping rempeyek yang rangup. 
Yang stok makan tak boleh stop tu. Krap krup krap krup!


Rempeyek ini tidak boleh di pos, dikhuatiri pecah-pecah.
 Jadi boleh Cash On Delivery (COD).
COD boleh dilakukan di 3 tempat berikut;
Johor Bharu, Seremban dan Shah Alam.

Sebelum apa-apa hal, harus diingatkan, I memang tak mampu la nak menguruskan rempeyek tu dengan keadaan diriku yang mabuk sekarang ni. 
Jadi, I serahkan kepada sidekick I yang perasan dia Ella bila karaoke. :D 
Anda yang berminat boleh hubungi terus:

Liya 
(nama pun nak lebih kurang gitu)
010-7667094

Berhubung terus dengan dia dan plan lah nak COD dimana-mana 3 kawasan di atas.
Kepada abang kawasan, kami tumpang berniaga ya :)


Selamat menunaikan ibadah puasa!




p/s: Maaf, Moist Strawberry Chocolate Cake pun tak dapat buat..boo! 
Salahkan ibu mengandung. Ok. Tetiba.







Sunday, June 9, 2013

Kain kak, tebu kak - Part 2 (Raikan Kainku)


Salam Ahad.
Raikan Kainku officially released!

Waduh, ramai dah tanya dah ni!
Okay, sila jamu selera...


Lagenda Mahsuri
Kain lace, berlabuci pada bunganya.
Ukuran 3 meter. 
Untuk buat baju 2 - 2.5 meter cukup, tapi hakak bagi extra jadi 3 meter, memudahkan kalau bertubuh gempal, dan memudahkan tukang jahit nak potong. Takyah curi kain :)
Ada 5 warna mengancam!
ADA SEPASANG JE SETIAP COLOUR PUNYA EXCLUSIVE KAU NOK!

RM150




Lagenda Mahsuri in purple and turquiose.
Code: LM01
SOLD OUT



Lagenda Mahsuri in orange and green.
Code: LM02
SOLD OUT



Lagenda Mahsuri in Dark green and red.
Code: LM03
SOLD OUT




Lagenda Mahsuri in purple and mint.
Code: LM 04
SOLD OUT



Lagenda Mahsuri in mint and soft pink. 
Aww so sweet.. :p
Code: LM05
SOLD OUT






Madhuree.
Biarla..sebab kite minat Madhuri Dixit.. :p
Kain chiffon bercorak timbul. 
Ukuran 4 meter.


RM170


Madhuree in golden yellow and purple.
Code: MD01
SOLD OUT



Madhuree in nude and maroon.
Code: MD02
SOLD OUT



Madhuree in orange and bluish silver.
Code: MD03
SOLD OUT



Ratu.
Kain lace yang stretchable. Boleh buat baju yang fitting ikut badan. Lace biasa tak boleh melekap kat badan sangat kan sebab nanti koyak bila bergerak. Tapi yang hakak jual ni boleh buat fit dan melekap kat badan. Kain dia lembut, dan jatuh cantik kat badan sebab dia ada weight yang sesuai.
Ukuran 5 meter lace, 5 meter high quality lining. Untuk memudahkan anda design baju. 5 meter boleh buat dress, kebaya moden butang bungkus..dan lain-lain. Material high class!
Ini limited edition ok. Ada sepasang je each colour!



RM350

Ratu in white.
Code: RT01
Boleh buat baju tunang/ nikah/ bersanding atau kalau anda bold, pakai pergi dinner company ke ape ke :)



Ratu in nude.
(si Hanis dah book satu, tinggal lagi satu jer!)
Kelasss kan.
Code: RT02
SOLD OUT

Ratu in Merah Rozita Che Wan. Heh. 
Code: RT03
SOLD OUT



Citra Karisma.
Simply because kain ni buat pemakainya nampak vogue dan berkarisma gituh.
Kain chiffon bermotif timbul. Coraknya diperbuat dari baldu. 
Very limited, very exclusive sensorang kau.
Ukuran 4 meter.


RM270



Citra Karisma in dark green.
Code: CK01
SOLD OUT





Citra Karisma in black.
Code: CK02
SOLD OUT





Citra Karisma in maroon.
Code: CK03





Sartika Anggun.
Kain Chiffon bermotif timbul. Corak daripada baldu.
Ukuran 3 meter. Sesuai kalau buat lining dress.
THE ONE AND ONLY AVAILABLE!

RM230


Sartika Anggun in dark blue.
Code: SA01




Puteri Kayangan.
Lace bermotif timbul. Corak daripada baldu. A strip of velvet di kaki kain.
Ukuran 3 meter.


RM230

Puteri Kayangan in dark purple.
Code: PK01
ONE UNIT SOLD


Puteri Kayangan in dark green.
Code: PK02
TWO UNITS SOLD



Dewi Kartika.
Kain chiffon berkualiti tinggi yang yang elegant ini bermotif timbul. 
Corak daripada baldu. With glitter highlights.
Bunga besar pada kaki kain. Material sangat lembut.
Ukuran 3 meter.
Very limited, very exclusive. 
Nanti boleh cakap kat orang, kau hado?! haa..gituh.



RM250


Dewi Kartika in ash brown.
Code: DK01
ONE UNIT SOLD



Dewi Kartika in mint green.
Code: DK02
ONE UNIT SOLD


Dewi Kartika in maroon.
Code: DK03



Dewi Kartika in dark green.
Code: DK04







Semua design very limited. Most of them ada sepasang sahaja.
 So, first to confirm and pay, first serve basis.
Lining not included except for Ratu. Postage fee is FREE! Yeay!



Cepat wei cepat! Nak raya dah :p






Wednesday, May 29, 2013

Penghijrahan ini.

Penghijrahan ini.

Tajuknya berat sekali.

Hakikatnya tidaklah seberat itu. Heh.

Namun proses yang berat itu kulalui dengan susah payah.

Dan aku puas dengan hasil penat lelahku itu.

Intro budget puisi namanya.

Nak cerita pasal pindah rumah je pun.

Ko mampu?!


Motif kat sini ialah bukan senang nak pindah antara negeri. Banyak pakai duit, masa dan tenaga. Tetapi, kugagahi jua kerana tempat isteri kan disisi suami. Gituh.

Cari rumah satu hal. Nak kena travel hampir setiap minggu untuk survey rumah. Banyak duit habis atas jalan dan hotel.

Bila dah dapat rumah, travel lagi. Sebab nak cuci rumah pulak. Hotel lagi.

Dah cuci, cat pulak. Memang jenis yang tak boleh terima rumah tu seadanya, mesti nak cat!

Perihal cari perabot toksah cakapla. Penat. Rasa macam, dah muak masuk kedai perabot. Kita ni baru nak mulakan hidup baru, perabot mestilah nak murah. Pastu nak stylo. Camana tuh? Satu Keyell aku cari ok. Ipoh pun dah round habis dah. Alhamdulillah, dapat juga yang menepati budget.

Sesungguhnya, tanpa bantuan suami, ibubapa, adik beradik dan kawan-kawan semua ini takkan mungkin aku mampu lakukan sendiri. Terima kasih semua.



Cat sendiri. Nak patah pinggang woi!




L-shape sofa yang menjadi idaman suami. Dapat free coffee table
Seronok bukan?




Meja kayu jati mak aku bagi. Cermin pula dari adikku Hanis.
House warming gift katanya. Dapat TV baru juga :p




Dinding masih kosong. Pelan-pelan kayuh!




Inilah teratak kecilku. 
Alhamdulillah. 





p/s: Siapa yang baca tajuk atas tu, ingatkan aku berhijrah pakai tudung, angkat tangan! Hahaha.
Doa-doakan ye. InsyaAllah suatu hari nanti :)






Saturday, March 23, 2013

Tuna pie.

Liana suka pai. 
Sangat. Suka. Pai.
Entah mana punya pengaruh, tiba-tiba rasa nak buat Tuna Pie.
Boleh macam tu?


Nah resipi. 
Untuk makan 7-8 orang.


Bahan-bahan pie crust:

2 cawan tepung gandum
1-2 sudu makan mentega/marjerin
1 biji kuning telur
1-2 sudu air sejuk


*cara-cara*
Gaul tepung dengan mentega/marjerin, masukkan telur dan air sejuk. 
Gaul sampai jadi doh. 
Kalau terkeras, tambah mentega, kalau terlembik tambah tepung. 
Tekstur doh mesti boleh canai dengan cantik.
Letak doh yang telah dicanai dalam bekas pai 
(mangkuk casserole ke, bekas tin foil tu ke..suka hati)
Bakar dalam oven sampai doh masak.
Suhu 150 degree, lebih kurang 10minit

Jangan lupa sebelum masak cucuk-cucuk dengan garpu, 
macam yang kita tengok dalam rancangan masakan tu :)


Bahan-bahan puff pastry (untuk atas pai):

Pergi kedai barang kek, beli frozen
ready to cook puff pastry.
(Stylo tak resipi mak jemah? haha)



Bahan-bahan inti:

3 tin chunky tuna
Sebiji bawang Holand
4 ulas bawang putih
Cendawan yang sesuai
(button, shitake, portobelo, etc. 
- oyster mushroom tak sesuai hokeyy)
300ml cream of mushroom soup
(takyah menyusahkan otak, bancuh je instant campbell soup yang sachet tu)
Serbuk lada hitam, garam, ajinomoto secukup rasa


*cara-cara*

Tumis bawang Holang dan bawang putih yang didadu.
Masukkan lada hitam dan cendawan.
Masukkan cream of mushroom soup.
Garam dan ajinomoto secukup rasa.
Gaulkan hingga capai kepekatan yang munasabah.

(Kalau pekat sangat nanti pai terlalu kering dan takut 
nak makan pun melekat kat tekak.
Kalau cair sangat baik kau buat sup je dik).

Angkat dan letak dalam mangkuk besar.
Buangkan air/minyak dalam tin tuna.
Ambil tuna sahaja dan campurkan dengan bahan yang dimasak tadi.
Gaul sebati atau kalau suka chunky, gaul sikit-sikit je.

Bila pie crust dah masak, angkat dan masukkan campuran tuna.
Ratakan.
Frozen puff pastry tadi tebarkan atas bekas pai.
Kemaskan tepi bekas dan bakar.
Suhu 180 degree, lebih kurang 20minit atau hingga puff pastry tu 
kuning keemasan dan menggiurkan.



Macam ni.






Hope you like it :)