Friday, February 14, 2014

Antara rahmat dan musibat.


Dalam perjalanan masuk ke dewan bedah aku sangat gementar.

Untuk hilangkan gementar aku cuba berselawat. Tiba-tiba aku menangis.

Mungkin terlalu gementar. Yelah, kita tahu perut kita akan dibelah.

Kita juga tahu tulang belakang akan disuntik ubat bius.

Aku paling takut kalau tulang belakang diusik.

Tapi aku kuatkan mental. Aku buat ni untuk anak aku.

Keibuan sangat kenz.


Aku juga dapat rasa perut aku ditoreh. Tak sakit sebab ada bius.

Tapi ngilu dan ngeri. Sebab boleh rasa apa yang doktor buat kat kita.

Tapi yang aku tak rasa ialah bila bayi keluar dari perut.

Aku tahu anak aku dah keluar bila nurse jeirt "8.55 a.m"!

Lepas nurse tepuk-tepuk anak aku pun menangis sekuat-kuatnya.

Secara automatik aku pun mengalirkan air mata. Sebak.

Ya. Itu suara anak aku. Aku dah jadi mak.

Antara moment terindah dalam hidupku.

______________________________________________________


Setakat ni apa yang aku rasa. Bersalin secara cesarian sangat tak best.

Pergerakan terhad. Gerak lebih sikit sakit berdenyut dekat luka.

Jalan pun terbongkok-bongkok. Bangun duduk sangat sopan santun. Sebab sakit.

Mandi penuh hati-hati. Kadang-kadang pedih kena percikkan air shower.

Risau lepas mandi luka tak kering. Risau luka bernanah. Risau luka terbuka.

Paling takut nak bangun dari perbaringan. Paling takut nak batuk dan bersin.


Ya. Hari ke-17. Luka aku bernanah. Tapi sikit je sebelah kiri.

Sebelum tu ada tisu bengkak kat perut. Lepas tu aku demam urat.

Ketiga-tiga musibat ini aku suspek disebabkan aku berurut.

Tukang urut aku sangat hardcore. Dia urut perut aku macam tiada esok.

Dia bengkung aku seketat-ketat yang dia mampu.

Ada sekali dia ikat bengkung terhampir dengan luka.

Masa dia tarik bengkung tu azabnya macam rasa nak terburai jahitan.

Macam rasa nak bagi penampar pun ada.

Lepas demam aku berhenti sesi berurut. Nanti dah betul-betul baik baru sambung balik.

Takpela kurus perlahan-lahan. Aku suri rumah je pun. Tak perlu rushing.


Hari ni hari ke-23.

Luka cesar dah hampir kering. Masih sakit. Tapi tak sesakit dua minggu pertama.

Anak aku pun masih jaundis. Prolonged jaundice.

Tapi ia normal. Sebab aku darah O positif.

90% bayi kena jaundis apabila ibu berdarah O.

Dan kebanyakkannya prolonged jaundice.

Doktor kata "your baby do not need any treatment, just continue to breastfeed as usual".

Lega.







19 comments:

UnaChenta said...

Salam liana.. selamat menjadi ibu.. congrats ibu :)

ena said...

Boleh sy tau liana bersalin kt mane?

ena said...

Liana bersalin kt hospital mane?

ena said...

Liana bersalin kt hospital mane?

kekman said...

congrats eh..hehe

anna hashim said...

dan baby awak sgt comel, dimples tu yg mahal..take care :) tahniah sebab da jadi ibu..melangkah ke 1 fasa yg baru..semoga dapat didik anak menjadi solehah..amin :)

Haidasafera said...

Kak Liana, tahniah! kite pun Czer jugak. Mmg sakit czer tak best. Omak2 kite pesan, kalau ada nanah kat part jahitan tu, cepat2 basuh dgn air garam (pedih). Just our omak2 2cent :-)

Azie Suhaimi said...

same experience with me..kena toreh dan anak pun jaundis..kena urut sampai berpusing2 perut..ganas mak bidan zaman skrg..hihi..
salam kenal
www.aziesuhaimi.blogspot.com

Liana Ezzana said...

Thank you for your kind wishes everybody :)

Ena: Saya bersalin di Hosp. Sg Buloh.

ena said...

Congrats liana,bertambah rezeki hendaknya...

mama naz said...

salam perkenalan...eee seriaunyer baca tukang urut tu urut kuat2..sy ada pengalaman bersalin caeser..mmg kena jaga tempt jaitan tu elok2..pm sy di mamanaz1612@blogspot.com..sy ade suplemen yg sgt2 membantu...sy bersalin 7nov yg lps

mommy aisyah said...

sama la kekna jenis darah kita..me and husband sekumpulan darah so, baby memang highly risky..tp alhamdulillah, i just bf him tanpa bagi baby mkn/minum y lain selain susu ibu..syukur sgt, semuanya controllable..just continue exclusive bf k..

sarah said...

anak sy pun prolonged jaundis walau pun sy darah b+.operate memang sakit, walaupun dah lama, masih rasa sakit.orang la kata,sy beranak normal..anyway bestkan jadi mum..

QASEEH HATIKU QASEEH said...

ekceli if czer..bole urut tp jgn sentuh bahgian perut..bole bengkung..tp jgn guan bngkung yg smpi peha tu..just guna bngkung bahgian perut like the bby pnya tu..so x kna dgn jahitan tu..sy 2kli czer..lps tu jgn ambik or mkn ikn haruan or pati haruan..or gamat..biar luka pulih semulajadi..if kta mkn bnda tu..luka luaran yes nmpk cpt smbuh..but dlmn not yet..lps tu jgn mkn isi ayam..(yg ni nurse2 dkt klinik spicialist yg ajar)..so sy mkn sayur n isi ikan (make sure ikn bsr2 yg x gatal)..sy mn di mcm biasa..dan 2nd day czer sy da bole jln tegak..tp at 1st tym bgn tu mmg sakit..tp slps tu ok...tp mesti guna bngkung perut (dktr pakar gynae yg ajar guna bngkung or girdle utk ikat or civer lemak d perut spy x himpt/tindih luka jahitan)..ini pglmn sy la..so perut mmg kmpis masa dlm pantang..fully BF lg mmebantu mnurunkn berat bdn..

Nazirah Najib said...

syukur selamat dilahirkn and congrats. saya tk pernh ade experience ni, but baca ni dapat tahu skit pasal ni . =)


nazirahnaj.blogspot.com

Rose Azadir said...

Salam kenal, saya blogwalking kat sini, jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

nalsweet said...

salam..
liyana, akak pun czer,dah 2kali..
dr pgalaman akak, anak 1st mmg akak dah start mengurut a week after deliver rasenye..sakitnyeee mmg buleh buat demam urat..tp akak xberbengkung..start pakai bengkung sendiri pakai je bila dah 2bulan camtu..sbb prinsip akak biar lmbat kurus asal cepat pulih..sebab kita je tau badan kita sakit camne kan..

2nd experienced plak mmg sakit giler2 lepas czer..nk jalan ape pun xboleh..
akak start mengurut bila baby dh berusia sebulan..
alhamdulillah..badan pun lega dan xsakit lgsg..
tp mmg bidan mgurut tu x sentuh perut la sbb akak xberani kasi..

akak mmg amal segala ikan haruan semua tu..pati2 dia pun telan..heheh

sakit czer ni sampai anak dh besar pun sebenarnye mmg akan rase sakit lg..cuma kuat dgn tak jela..

harap liyana dpt bsalin normal utk 2nd baby..
insyaAllah..

kem slm baby kyra keh..hihi

eLL said...

Akak, kalo czer hold dulu xpyh urut lg. Kalo dah leh duduk betul luka x sakit br urut.

Ania said...

Salam kenal Liana! Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)